Medarbetare ser över gravsten i natursten som lagts ner på gravplats i singel. Bakom grön häck.
Lyssna

Stensäkring - säkerheten är inte skriven i sten

Begravningsplatserna är allmänna platser som ska vara säkra att besöka. Något som regelbundet kontrolleras är gravstenarna som enligt lag måste uppfylla vissa säkerhetskrav. Om kriterierna vid en kontroll inte uppfylls säkras gravstenen tillfälligt och gravrättsinnehavaren kontaktas.

På begravningsplatserna är säkerhetsansvaret delat. Helsingborgs pastorat tillsammans med kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för säkerheten för alla som vistas på begravningsplatsen samt för arbetsmiljön. Gravrättsinnehavaren ansvarar för gravplatsen, eventuell gravsten och annan gravanordning. Med några års mellanrum kontrolleras och provtrycks gravstenarna av kyrkogårdsförvaltningen för att säkerställa att de står stadigt utan risk att välta.

-          Marken är rörlig vilket kan påverka lutningen på gravstenen, därtill åldras materialet i fundamentet som fäster stenen under marken. Många gånger ser vi också att det saknas dubbar vilket är ett krav vid montering. Visar provtryckningen på säkerhetsrisker pålar vi och fäster stenen för att inte riskera att något händer innan den åtgärdas, säger Pia Hellström, Landskapsingenjör och projektledare för gravstenssäkerheten på kyrkogårdsförvaltningen i Helsingborg.

Vem bestämmer vad som är säkert

Riktlinjerna utfärdas av Centrala Gravvårdskommittén CGK, som består av Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer, Gravvårdsfirmornas Riksorganisation/Sveriges Stenindustriförbund, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund samt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. 

-          Vid provtryckningen ska gravstenen klara 35 kg dragkraft från både fram- som baksida. Efter provet ska stenen återgå till det läge den var i före provet, säger Pia. 

Kontrollen finansieras av begravningsavgiften. I de fall det förekommer stenar som inte klarar säkerhetstestet och måste åtgärdas kontaktas gravrättsinnehavaren som ansvarar för att arbetet blir utfört samt för kostnader. För stenar på gravplatser som är återlämnade tar kyrkogårdsförvaltningen ansvar för säkerheten.   

-          Gravstenen är gravrättsinnehavarens egendom. Har man fått ett brev angående stensäkring och har frågor är man alltid välkommen att kontakta oss, avslutar Pia. 

Mer information om gravsäkerhet går att läsa på skkf.se/cgk/

 

Källa: Instruktion för provning av gravvårdar, CGK – Centrala Gravvårdskommittén 2019

 

Gravsten i natursten som är säkrad med träpåle. Står på en gravplats i singel. Bakom grön häck.

Pålningen är en viktig provisorisk åtgärd för att stadiggöra gravstenen i väntan på åtgärd.

Foto: Sandra Kovacs