Lyssna

Ria firade 40 med sina stammisar

I 40 år har Hela Människan, Ria, funnits på Söder som ett stöd för människor som lever i olika former av utsatthet. Det kan vara hemlöshet, missbruk, ensamhet eller psykisk ohälsa.

 

Det är måndag, lite grått och fuktigt ute, skånsk vinter. I Hela Människan, Rias, lokal på Söder råder lugn. Det är snart lunch och än så länge sitter små sällskap vid bord, spelar spel och pratar. Och det var ungefär så här man firade 40-årsjubileet i oktober, berättar Annika Lübeck Hultman, som har arbetar på Hela Människan, Ria, i över 23 år, de senaste sex åren som verksamhetsansvarig.

-Vi bjöd våra stamgäster på frukost och god middag. Vi valde bort att ha ett stort firande. Våra dagliga gäster drar sig undan om det är för mycket folk här som de inte känner, säger Annika.

När verksamheten slog upp portarna 1983 låg problematiken främst i alkoholmissbruk, berättar Aina Modig Lindell, styrelsemedlem i Hela Människan, Ria, i 20 år varav de senaste 15 åren som ordförande. I dag är narkotikamissbruk det mesta vanliga liksom blandmissbruk, man tar det man får tag på. Den psykiska ohälsan har också ökat upplever både Aina och Annika.

-Överhuvudtaget så känns det som att samhället har blivit allt tuffare och i och med det så har livet hårdnat även för våra besökare, säger Aina Modig Lindell.

Verksamheten har öppet från klockan 7 på morgonen till 15:30 på eftermiddagen måndag till fredag. Frukost och lunch serveras till en låg kostnad. Det går att duscha och byta kläder. Man får komma påverkad, men man måste kunna föra sig, som Annika Lübeck Hultman uttrycker det. Det är nolltolerans mot hot och våld och man måste respektera de regler som finns.

-För många är detta som ett hem så här ska vara lugnt, säger hon.

-Många kommer också in här för att sitta och sova en stund på dagen efter att ha varit ute hela natten. Här inne känner de sig trygga, tillägger Aina Modig Lindell.

Förutom caféet på Söder så har Hela Människan, Ria, också uppsökande verksamhet. Medarbetarna går ut i staden och letar efter besökare som inte synts till på ett tag. Dessutom kan man också få hjälp med praktiska saker som myndighetskontakter, stöd vid läkarbesök och hur man bokar en tid i tvättstugan om man fått en bostad och känner sig osäker på hur man ska göra.

-Viktigt är dock att vi inte tar över, besökarna får själva ta ansvar för sina liv, men vi finns där och stöttar. Vi försöker motivera folk till förändring. Vi lyssnar på dem och tror på dem. Det är det viktigaste vi gör, säger Annika Lübeck Hultman. 
En regelbunden besökare är Larry Andersson. Han kommer hit i perioder, beroende på hur han mår.

-Jag tycker om den personliga kontakten med personalen. Här finns en varm och professionell hållning, säger han.

Larry berättar att han strulade mycket som ung vuxen. Det var alkohol, narkotika och perioder av hemlöshet. Nu har han en bostad sedan fem år, men tycker om att komma till lokalen för sällskap.

-Det är ordning och reda här, det tycker jag om. Jag vill gärna prata och känner att det finns stöd. Vi spelar spel, sitter och pratar och jag känner att de som är här följer med på min livsresa. Det finns en ömsesidig respekt mellan gäster och personal, säger Larry Andersson. 

Text och bild: Josefine Sjöqvist