Renovering av Östra urnlunden

Nu är renoveringen klar! Det omfattande renoveringsarbete av Östra Urnlundens centrala delar påbörjades i slutet av augusti 2017 och merparten avslutades i slutet oktober. De platsbyggda teakbänkarna kommer på plats innan året är slut

Renovering av kulturarvet Östra urnlunden

Krematoriet i Helsingborg var ett av de första att byggas i Sverige och det invigdes 1929. Runt krematoriet har kvarter anpassade för urngravar anlagts i omgångar. Gravarna på krematoriets begravningsplats är små och gravstenarna är låga, detta ger en liten skala där många gravar tillsammans utgör en unik arkitektonisk helhet. Hela krematorieområdet, byggnader och gravkvarter, är skyddade av kulturmiljölagen (det som ibland kallas K-märkt) och området har även bedömts vara av riksintresse.

Ett av kvarteren, nordost om själva krematoriet, är Östra Urnlunden som invigdes1959. Den ska nu renoveras och återfå sin ursprungliga fräschör. Gångar ska jämnas, den sjuka buxbomen bytas ut mot idegranshäck, omkringgärdande murar repareras, gravstenar rätas och i gravarnas framkant ska en kalksten sättas. I samband med detta arbete passar Kyrkogårdsförvaltningen på att plantera perenner på samtliga gravar. 

Före renoveringen

 

Fyra olika sorters perenner kommer att planteras: funkia, näva, aster och koreansk plymspirea, vars blommor är i färgskalan vitt, rosa och blått. Varje grav, där det finns plats, får två växter av samma sort planterade i de nedre hörnen av gravstenen. Perennerna har valts ut så att de passar in höjdmässigt, att de har en färgskala som harmoniserar både inbördes och med områdets befintliga. Dessutom ska det finnas något som blommar under växtsäsong och det får gärna finnas egenskaper som gör att de är fina även under vinterhalvåret, som t.ex. vackra fröställningar. Alla gravar kommer således inte alltid ha växter som blommar men kvarterat i helhet ska erbjuda blomsterfägring från april-oktober.

 

Det finns många fördelar med perenner, främst är det miljön och den biologiska mångfalden som tjänar på perenner. En perenn står planterad i flera år och kräver minimalt med skötsel vilket innebär färre växter behöver grävas upp och slängas.

 

Renoveringen av Östa Urnlunden påbörjas i slutet av augusti och beräknas vara klart i oktober 2017. Det kommer ta två till tre år innan växterna etablerar sig och ger det slutna ombonade intryck som eftersträvas. Med andra ord kommer det att se naket och kalt ut det närmsta året – det gäller att ha tålamod