Lunchmusik med kort middagsbön
Varje onsdag 12 juni - 21 augusti kl 12:00 i S:ta Maria kyrka. Tunnbrödsrulle med kaffe serveras för 50 kronor.
Shall I Compare Thee to a Summer's Day 12/6
Onsdag 12/6, kl 12:00, S:ta Maria kyrka. Kompositören och jazzpianisten Nils Lindberg är brorson till Oskar Lindberg, som bland annat komponerade Gammal fäbodpsalm. Nils hämtar mycket inspiration från svensk folkmusik, speciellt från Dalarna. Han har tonsatt ett knippe elisabetanska dikter, bland dessa programtiteln. I programmet kommer Gammal fäbodpsalm att framföras, liksom några av Nils Lindbergs tonsättningar och tillsammans med dessa en krans av svensk sånglyrik, glittrande jazzpärlor och visor fyllda av sommarens sol och värme. Programtiteln Shall I Compare Thee to a Summer´s Day är inledningen på en dikt av William Shakespeare. Medverkande: Karin Perry, sång, John Perry, sopransaxofon, Boel Videke.
The Passion of Improvisation 19/6
Onsdag 19/6, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. David Briggs från USA är en av vår tids främsta orgelimprovisatörer. Hans framträdanden är hyllade för sin musikalitet, virtuositet och förmåga att fängsla och engagera en publik i alla åldrar. Med en omfattande repertoar som sträcker sig över fem århundraden är han känd världen över för sina orgeltranskriptioner av symfonisk musik av kompositörer som Mahler, Schubert, Bruckner, Ravel, Bach med flera. David Briggs uppträder också med improvisation till stumfilmer som Phantom of the Opera och Chaplinfilmer. David är för närvarande Artist in Residence i The Cathedral of St John the Divine, i New York.
Bara Bach 26/6
Onsdag 26/6, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Johann Sebastian Bach är en outtömlig inspirationskälla både för dem som spelar och dem som lyssnar. Hela det känslomässiga spektrat finns med i dagens program - begeistring, eftertänksam glädje, vemodig innerlighet och virtuositet. Hans Ole Thers är sedan 1985 organist och klockspelare i Helligaandskirken på Strøget i Köpenhamn. Han är också ledare för kyrkans omfattande musikliv, som bland annat Helligaandskirkens Internationale Orgelfestival, som har ett högt anseende både i Danmark och i andra länder.
Skuggor och speglar 3/7
Onsdag 3/7, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Det studsar mellan valven. Ekon, skuggor, speglar. Nils Tykessons kompositioner och improvisationer ramar in Johann Sebastian Bachs grandiosa Toccata och fuga i d, den som brukar kallas den doriska. Nils Tykesson är en av våra organister här i S:ta Maria kyrka.
Orgel och vibrafon 10/7
Onsdag 10/7, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Jósef Kotowicz från Polen, är organist och universitetslektor i orgelspel och orgelimprovisation på Fredrik Chopins Musikhögskola i Bialystok och på musikkonservatoriet i Bialystok. Han kommer att tillsammans med sin son Jakub Kotowicz framföra, för första gången, Johan-Magnus Sjöbergs Drops för orgel och vibrafon. Det blir också musik av Dietrich Buxtehude, J.S. Bach, Staffan Lindblad och Christopher Pardini.
Vind, vatten, mörker och ljus 17/7
Onsdag 17/7, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. George Chittenden spelar orgelmusik med fyra teman förknippade med naturen: vind, vatten, mörker och ljus. Konserten börjar med Le vent de l’Esprit - en pingst-toccata av Olivier Messiaen. Därefter spelas Som en å av Nils Tykesson - ett bildrikt verk fyllt med porlande toner. Mörker och ljus speglas i konsertens andra del: Paul Mealors De Profundis baseras på ljudklang och djup sonoritet (klangfullhet) istället för melodi medan Fiat Lux av Theodore Dubois börjar mycket stilla och byggs upp gradvis för att sluta med ett allomfattande ljus.
Virtuos på kontrabas 24/7
Onsdag 24/7, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Mattias Hanskov Palm är en efterfrågad kontrabasist som spelar regelbundet i Danmark och Sverige. Sedan 2017 är han stämledare i Helsingborgs symfoniorkester. Han vann Polstjärnepriset 2009, som enda kontrabasist någonsin. Konsertens program kommer bjuda på dramatik, eldigt virtuoseri, ett lyriskt sjungande och djupa klanger. Det blir tre klassiker skrivna av två av kontrabasens giganter, Bottesini och Koussevitzky. Först Giovanni Bottesini’s Grand Allegro Alla Mendelssohn, ett porträtt av Mendelssohn där man kan höra inspiration från Mendelssohns violinkonsert. Nästa nummer på konserten blir en vacker långsam sats från Sergej Koussevitzkys baskonsert, följd av Fantasia La Sonnambula, - en samling melodier ifrån Bellinis opera La Sonnambula.
Youth Choir of Moorestown 31/7
Onsdag 31/7, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Vi får besök av den amerikanska ungdomskören Youth Choir of Moorestown från New Jersey. Sångarna i kören är i åldern 7-20 år och leds av Joel Krott som är organist och körledare i First Presbyterian Church i Moorestown. De vill gärna dela med sig av sin kulturskatt av spirituals och amerikansk folkmusik. Vi får också lyssna till en tredelad komposition Forever Songs av Joel Krott själv. Spirituals, utvecklades i områden utan europeiskt inflytande. Musiken fångar lidandet i slaveriets förtryck liksom hoppet om ett bättre liv efter döden.
Rondo, ballad och habanera 7/8
Onsdag 7/8, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Simon Danell är född och uppvuxen i Påarp. Han började ta pianolektioner vid 15 års ålder på Kulturskolan i Helsingborg. Efter studier på Sundsgården flyttade han till Haag för att studera för professor Naum Grubert. År 2017 spelade han in sin debutskiva, som gavs ut av det italienska skivbolaget Sheva Collection 2018. Vi kommer att få lyssna till Mozarts Rondo i a-moll och Debussys Estampes som tar oss runt världen - först till östra Asien, sedan till Spanien för att dansa Habanera och till slut, i den tredje satsen, sitter vi i Debussys trädgård och iakttar regnet som faller. Konserten avslutas med Ballad nr. 2 av Chopin.
Blockflöjt och vevlira 14/8
Onsdag 14/8, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Denna konsert är ett möte mellan den danska blockflöjtisten Clara Guldberg Ravn och den svenske vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman. Här ges nytt liv till musik ifrån medeltidens Europa. Programmet består av melodier och manuskript som överlevt från 1200- och 1300-talen ända fram tills idag. Musiken presenteras här i nya färger och framförs i ett glödande samspel med virtuositet, passion och glädje. Duon har arrangerat musiken med breda influenser och inspiration från både folkmusik och klassisk musik.
Psalmer i annan skrud 21/8
Onsdag 21/8, klockan 12:00, S:ta Maria kyrka. Maria Nielsen är en av Maria församlings organister och har arbetat i församlingen sedan 1993. Så här berättar hon om sin konsert: ”Koralmelodier har så länge de har funnits inspirerat tonsättare till att bearbeta dem, utsmycka dem och skriva variationer över dem. Ibland kan melodin urskiljas klart och tydligt precis som vi är vana att höra den, men den har kanske fått en ny harmonisering eller ett nytt tempo. En psalm i dur får en annan färg när den klingar i moll. Ibland har psalmen utsmyckats så pass att den knappt går att känna igen; den kan ha blivit kolorerad med drillar och ’girlanger’. Bara fantasin sätter gränser.”