Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon:+46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg

Krematoriets stora sal

Krematoriet invigdes 1929 och i den runda, tornliknande delen av Krematoriet ligger den stora salen, ibland kallad "Östbergs" efter arkitekten Ragnar Östberg. Stora salen har plats för 110 gäster.

Tolv pelare i blågrön, svensk marmor bär upp salens läktare. Allra längst upp i taket silas dagsljuset genom ett stjärnformat fönster i kupolen rakt ner på katafalken i italiensk marmor.

Textilierna på altaret är designade av konstnären Maja Sjöström, bördig från Helsingborg. Kandelabrarna, jordfatet och nummertavlorna är ritade av tidigare stadsarkitekten Arvid Fuhre och smidda av Sven Billing.

I salen finns orgel och piano.