Lyssna

Ingen ska behöva leva i lögn eller utsatthet

Jag möts av ett stort leende i den kalla snålblåsten nere vid Helsingborgs hamn. Och det är nog så många skulle beskriva Jörgen Wahlström. Sprudlande och leende, yvigt gestikulerande och alltid något nytt på gång. En man med många ord. Men också en man med mycket att säga.

Jag la undan min barnatro, men tryckte också ner allt med min sexuella läggning och försökte passa in. Istället körde jag på i ett högt tempo.

– Det finns två spår i min drivkraft skulle man kunna säga. Det ena är att få göra saker tillsammans med andra. Jag älskar det! Det andra spåret bottnar i mina egna tidigare erfarenheter och svårigheter. Saker och ting kunde sett annorlunda ut för mig när jag växte upp; om jag haft mötesplatser att få vara på, om någon fångat upp mig och det jag brottades med, om jag hade haft fler vuxna att prata med. Och om kyrkan varit där för mig. Nu vill jag skapa de tillfällena och möjligheterna för andra.

Jörgen växte upp i Vetlanda, en liten ort präglad av sin plats i det så kallade Bibelbältet. Det fanns många frikyrkor i bygden, och det genomsyrade hela samhället.

– Jag gick på söndagsskolan, var med i ungdomskör och engagerad i både Metodistkyrkan och Pingstkyrkan. Men det som blev fel där har jag fått brottas med länge.

Ett väldigt normativt förhållningssätt, en straffande Gud, en målande beskrivning av helvetet och skam och skuldbeläggande.

– Jag kunde inte leva i den normen. I tonåren kom jag fram till att jag tyckte om jämnåriga killar. Något som i kyrkornas ögon var onaturligt och sjukligt. Det var en synd som sas kunde botas i förbönsgrupper.

Jörgen orkade inte leva med en Gud som skulle straffa honom och lämnade kyrkan i tonåren. 

– Jag la undan min barnatro, men tryckte också ner allt med min sexuella läggning och försökte passa in. Istället körde jag på i ett högt tempo.

Inte förrän Jörgen var drygt 30 tog han tag i sin bakgrund och det han burit inom sig i så många år. Först genom terapi men snart därefter kom han i kontakt med 12-stegsprogrammet ACA (Adult Children of Alcoholics), en gemenskap för dem som vuxit upp med alkoholism eller annan dysfunktion. Han började också, tillsammans med nyvunna vänner, gå på Sinnesromässan i Svenska kyrkan i Malmö.

Det första steget i programmet är att acceptera att man är helt maktlös inför effekterna av sin uppväxt och att livet blivit ohanterligt. Överlevnadstrategier som fungerade i barndomen – fungerar inte längre. Andra steget handlar om att komma till tro på en kraft större än en själv och tredje steget att våga lämna sitt liv i händerna på den kraften. Det behöver inte vara Gud, men för Jörgen blev det Gud han hittade tillbaks till.

– Det blev enkelt för mig att få tillbaka min tro på Gud, men som nu var accepterande, älskande, omhändertagande och kraftgivande. På sinnesromässan hittade jag också ett kyrkligt sammanhang som funkade och där jag kunde lära känna Gud på nytt.

Jörgen tycker att det hänt en del i frikyrkorna sedan uppväxten. Inte minst fick han nyligen på Vetlandas första regnbågsvecka möjlighet att möta representanter från de kyrkor han mötte i sin barndom. Bland annat genom en paneldebatt där han deltog i en diskussion om hur det var att växa upp i Vetlanda som HBTQ-person under 70 och 80-talet.

– Där fick jag möjlighet att prata om kyrkan och de normer som fanns där. Den snäva tolkningen av bibeln och fundamentalism. Fundamentalismens destruktivitet finns också förpackad i den kristna tron. Även om alla säger att jag idag är lika välkommen i frikyrkan som alla andra så finns råden fortfarande kvar att inte leva ut sin sexualitet och att det är mot Guds vilja.

Men Jörgen känner inget agg eller behov av någon upprättelse från någon kyrka. Han har hittat sin plats nu, sin tro och sin trygghet.

– Men skit i mig, utbrister han plötsligt med glimten i ögat. Det handlar inte om mig längre utan om de barn och ungdomar som är där idag.

Hans råd till de som arbetar i kyrkorna är att låta alla barn och ungdomar få känna att de är älskade som de är, att de kan få stöd och kraft, att de inte är ensamma. Inte att de förväntas leva på ett visst sätt enligt manliga och kvinnliga könsnormer eller religiösa påbud. Annars tror Jörgen att religionen blir skadlig och skapar en massa psykisk ohälsa.

– Lev själv fullt ut och låt andra leva är det viktiga tror jag. Ta emot det du vill ha i kyrkan, ta emot i hjärtat, ta emot det du behöver, lämna det som är dömande och klandrande.

Mycket av Jörgens drivkraft i sitt ideella engagemang handlar om att hans erfarenheter kan göra skillnad. Han har något som han kan och vill dela med sig av.

– När jag pratar om det här känner jag att jag vill lite för mycket. Jag behöver acceptera saker jag inte kan förändra och fokusera på det jag verkligen kan förändra.

Foto: Josefine Sjöqvist

Foto: Josefine Sjöqvist

Men det finns mer från Jörgens barndom som han har fått brottas med och som ligger till grund för hans vilja att hjälpa andra. 

Jörgen är en överlevare av sexuella övergrepp. I 10 års ålder blev han utsatt av en bekant till familjen. En skamfylld och ångestfylld hemlighet han sedan bar på i över 20 år.

– Jag tog på mig skulden och skammen som barn. Jag kände mig fel och äcklig. Och jag ville inte göra mamma ledsen och besviken så jag berättade inget. Pedofilen som utsatte mig för övergreppen var manipulerande och övertalade mig om att det här var en hemlighet som ingen skulle få veta.

Jörgen berättar att han tog stor skada av att bära på hemligheten och den förvrängda sanningen under så många år. Han tryckte ner känslor. Var glad och duktig utåt. Presterade. Allt i högt tempo. Men vid 32 års ålder kom plötsligt livet ikapp honom. Systemet började krackelera och till slut gick det inte längre. Det var då som terapi och tolvstegsprogrammet kom in i Jörgens liv.

– Att ha burit på det här i 20 år har tyvärr gjort något med mig. De sår som det har skapat i mig kan fortfarande kännas. Därför är det så viktigt att stanna upp, vara snäll mot mig själv, ta hand om mig som min egen älskande förälder.

Foto: Linda Gustafsson

En del av det som varit jobbigt handlar också omvärldens felaktiga hopblandning av det som Jörgen har med sig från barndomen.

– För mig är det som hände mig som 10-åring i form av övergrepp helt separerat från det som är jag och min sexuella läggning. Det är två helt väsensskilda delar av min identitet. Tyvärr finns det de som blandar ihop dem.

Kanske är det just det som också driver Jörgen att berätta sin historia vidare. Att berätta för att fler ska våga leva fullt ut, att ingen ska behöva leva i en lögn eller i utsatthet.

Jörgen har delat sin historia genom organisationen ATSU (att trygga sexuellt utnyttjade). Vad det som hände gjort med honom men också det hoppfulla i att det fanns en väg tillbaka till livet.

– Det är ett sorgearbete, men min tro har hjälpt mig. När mörkret sänker sig så har jag verktyg i tolvstegsprogrammet som kan skydda och hjälpa mig. Bara jag håller mig nära verktygen så kommer det att gå bra, ler han.

Jörgen berättar att för överlevare så kan istället destruktiva flyktbeteenden vara det som håller smärtan tillfälligt borta som till exempel alkohol, droger, sex, arbete, aktivitet. Men Jörgen säger att han inte bara vill överleva. Han vill leva.

Ett annat sätt för Jörgen att använda sina erfarenheter och engagera sig har varit i RFSL Helsingborg och Pride.

– När jag var barn fanns inga förebilder och inga mötesplatser för unga HBTQ-personer. Men det handlar ju om att vara sann mot sig själv. Från dag ett då jag kom ut, vilket var först efter 30, har jag varit väldigt öppen, och jag outar mig ständigt, åtminstone en gång om dagen, säger Jörgen och skrattar lite.

Jörgen var för några år sedan informell referensperson och samordnare på sin dåvarande arbetsplats, Helsingborgs stad runt HBTQ-frågor och var bland annat med och skapade regnbågspromenaden längst Strandvägen och en av de drivande bakom Helsinborgs första Pride.

– Vi saknade en mötesplats för unga HBTQ-personer i Helsingborg men det har vi nu. Tänk vad fantastiskt att som tonåring ha en plats där man känner sig hemma, trygg och välkommen precis som man är!

Just nu är Jörgen projektanställd på Röda Korset. Han arbetar med att starta igång en samarbetsorganisation för föreningar som på något sätt bedriver social verksamhet i Helsingborg. Den nystartade samarbetsorganisationen heter HELSAM. Syftet är att skapa fler möjligheter att göra skillnad för människor i behov av stöd och hjälp.

– Genom samarbete mellan olika medlemsföreningar samlar vi massa kompetens, får ett nätverk och kontakter att bygga vidare på tillsammans. Jag har all ödmjukhet inför det här, men är vi uthålliga kommer vi tillsammans kunna göra stor nytta i Helsingborg.

Jörgen berättar att HELSAM också hand-lar om att lära känna varandras verksamheter, dela erfarenheter, både vad gäller den sociala verksamheten men också runt hur det är att driva ideella föreningar.

– Det är så häftigt, man öppnar upp och delar med sig i olika sammanhang och då öppnas plötsligt en massa dörrar. Det här är också lite mitt problem, jag kan bli för engagerad ibland, samtidigt är jag så tacksam för det här, berättar Jörgen.

Ett annat av Jörgens engagemang och kanske det största är Nätverket Prosit, ett lokalt nätverk för att hjälpa barn och barnfamiljer som är i behov av stöd och hjälp. Tre vänner, Jörgen en av dem, i en bokklubb började spåna fram en nätverkstanke för drygt 7 år sedan.

– Vi började med att vi bjöd in familj och vänner för en adventsträff och sen hade vi loppis i vardagsrummet och bjöd på fika.

De fick kontakt med Gustav Adolfs församling som förmedlade behållningen av första adventsträffen till 3 familjer. Därefter började man skapa grundprinciper för hur nätverket skulle fungera. Kyrkans diakoner, men även andra som arbetar med socialt utsatta som socialsekreterare och kuratorer, fungerar som förmedlare till barnfamiljerna.

Nätverket är idag en ideell förening med ett 20-tal som jobbar aktivt, 250 medlemmar och ytterligare 3000 nätverkare via en facebooksida. Under 2017 togs emot 115 familjers förfrågningar och vid årets slut kunde ytterligare 125 familjer få ett presentkort för att kunna sätta lite guldkant på julen.

– Tanken är att hjälpen ska bygga på vad familjerna vill ha och behöver. De ska kunna önska själva och vi lägger ingen värdering. Oftast kan vi möta deras behov tack vare nätverket men kan självklart inte ge några garantier.

Jörgens engagemang syns verkligen på hela honom, i ögonen, i gester och i en iver att få berätta mer. Men på frågan om det kostar på någonstans stannar han upp lite.

– Det är jätteviktigt att ta hand om sig själv också. Det jag gjort och gör är fantastiskt roligt och meningsfullt, men kan inte bara fylla min tid med ideella uppdrag, såklart måste jag ju försörja mig också. Glädje och engagemang hittar jag även i arbete. Ibland får jag tona ner mina ideella engagemang. 2018 kommer att vara ett sådant år.

Även om Jörgens engagemang tar både tid och resurser från honom så beskriver han sitt engagemang för människor som en väldigt naturlig och viktig del av sitt liv. En del av sitt liv som inte bara ger andra något, utan också ger honom mycket tillbaka.

– Det är klart att jag själv får ut något av allt det här. Det måste ju vara roligt, man måste ha kul och känna gemenskap. Jag väljer ju att göra det som känns meningsfullt och ger mig energi och glädje. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra säger Jörgen och ler stort.

Text och foto: Linda Gustafsson och Josefine Sjöqvist

Det är så häftigt, man öppnar upp och delar med sig i olika sammanhang och då öppnas plötsligt en massa dörrar.

Foto: Josefine Sjöqvist