– Det finns två spår i min drivkraft skulle man kunna säga. Det ena är att få göra saker tillsammans med andra. Jag älskar det! Det andra spåret bottnar i mina egna tidigare erfarenheter och svårigheter. Saker och ting kunde sett annorlunda ut för mig när jag växte upp; om jag haft mötesplatser att få vara på, om någon fångat upp mig och det jag brottades med, om jag hade haft fler vuxna att prata med. Och om kyrkan varit där för mig. Nu vill jag skapa de tillfällena och möjligheterna för andra.
Jörgen växte upp i Vetlanda, en liten ort präglad av sin plats i det så kallade Bibelbältet. Det fanns många frikyrkor i bygden, och det genomsyrade hela samhället.
– Jag gick på söndagsskolan, var med i ungdomskör och engagerad i både Metodistkyrkan och Pingstkyrkan. Men det som blev fel där har jag fått brottas med länge.
Ett väldigt normativt förhållningssätt, en straffande Gud, en målande beskrivning av helvetet och skam och skuldbeläggande.
– Jag kunde inte leva i den normen. I tonåren kom jag fram till att jag tyckte om jämnåriga killar. Något som i kyrkornas ögon var onaturligt och sjukligt. Det var en synd som sas kunde botas i förbönsgrupper.
Jörgen orkade inte leva med en Gud som skulle straffa honom och lämnade kyrkan i tonåren.
– Jag la undan min barnatro, men tryckte också ner allt med min sexuella läggning och försökte passa in. Istället körde jag på i ett högt tempo.
Inte förrän Jörgen var drygt 30 tog han tag i sin bakgrund och det han burit inom sig i så många år. Först genom terapi men snart därefter kom han i kontakt med 12-stegsprogrammet ACA (Adult Children of Alcoholics), en gemenskap för dem som vuxit upp med alkoholism eller annan dysfunktion. Han började också, tillsammans med nyvunna vänner, gå på Sinnesromässan i Svenska kyrkan i Malmö.
Det första steget i programmet är att acceptera att man är helt maktlös inför effekterna av sin uppväxt och att livet blivit ohanterligt. Överlevnadstrategier som fungerade i barndomen – fungerar inte längre. Andra steget handlar om att komma till tro på en kraft större än en själv och tredje steget att våga lämna sitt liv i händerna på den kraften. Det behöver inte vara Gud, men för Jörgen blev det Gud han hittade tillbaks till.
– Det blev enkelt för mig att få tillbaka min tro på Gud, men som nu var accepterande, älskande, omhändertagande och kraftgivande. På sinnesromässan hittade jag också ett kyrkligt sammanhang som funkade och där jag kunde lära känna Gud på nytt.