Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon:+46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg

Hope for Children in Ethiopia

Helsingborgs pastorat har under flera år samverkat med och ekonomiskt stöttat ett par organisationer i Etiopien som verkar för att ge nytt hopp åt familjer, barn och unga. Bland annat HCE - Hope for Children in Ethiopia

Med förankring hos myndigheter, socialtjänst och polis verkar Hope for Children in Ethiopia (HCE) med både konkreta åtgärder och förebyggande arbete mot människohandel, fattigdom och utsatthet. Organisationen bildades 2001 och är idag en väl etablerad och ansedd organisation som har kunna hjälpa ett stort antal barn och unga. HCE har kontinuerligt utvecklat sin verksamhet och finns idag i Addis Abeba och i Chencha. Det är en fristående organisation som drivs visionärt med förankring i det kristna evangeliet. Att i konkret i handling och ord arbeta med diakoni är själva kärnan i organisationen och drivkraften hos de anställda. Pastoratets samarbete med HCE är långsiktigt.

Hope for Children in Ethiopia har en bred verksamhet och målgrupp och insatser utökas och utvecklas hela tiden. De arbetar bland annat med:

• Förskola med ett 80-tal barn i ett av Addis Abebas slumområden. Barnen kommer från de mest utsatta förhållanden, men ges här en möjlighet till en bra start i livet. Efter förskolan erbjuds barnen stöd genom fortsatt utbildning, och det finns många exempel på där detta lett hela vägen till universitetsstudier.
  • Gruppboenden för barn och unga som räddats från ett liv på gatan eller slaveri.
  • Yrkesutbildning som ger en så kallad Certificate of Competence (CoC), inom vävning, frisör, sömnad/design, läderhantverk samt hushåll/catering.
  • Utbildning och vägledning i ämnen och frågeställningar som ryms under rubrik ”livskunskap”.
  • Självhjälpsgrupper för kvinnor att bli försörjande/självförsörjande. Detta är ett arbete som också syftar på att säkerställa en familjeekonomi och kunskapsnivå som förhindrar att familjens barn blir offer för trafficking.
  • Utbildning, psykosocialt stöd och medicin till tonårsflickor. Här riktar man sig speciellt in sig på flickor som blivit offer i den kommersiella sexhandeln.

Så här skriver Katharina Sparre, en av våra medarbetare som i år besökte Etiopien, om mötet med en av de kvinnor som finns med i självhjälpsprogrammet.

”Låt oss få berätta om Demekech. Det finns flera bottnar i hennes historia. Bland annat ger den uttryck för ytterligare positiva ringar på vattnet kring självhjälpsgrupperna. Positiva ringar på vattnet i form av drömmar, kreativitet och det där speciella ”drivet” en entreprenör besitter.

Hon heter alltså Demekech. Hon visade sitt hus, som hon byggt med hjälp av lånade pengar från sin självhjälpsgrupp. Hon berättade stolt om detta och om gruppens stora och  livskraftiga getter, som alldeles uppenbart är mer solida än övriga lokala getter. Hon var påtagligt glad och stolt över att få dela sin historia med besökarna från Helsingborgs pastorat.

Så pekade hon mot en jordhög och meddelade att DÄR ska hennes kaffeservering ligga; DÄR bjuds det på kaffe vid kommande besök. Och så tillade hon att hennes kaffeservering kommer att synas även när kvällsmörkret fallit. För hon hade räknat ut det så smart att när huset byggdes uppfördes det på en plats som låg i direkt närhet av en liten väg, och en stolpe. En stolpe som var en i en rad av stolpar som sannolikt får en elledning om saker och ting utvecklar sig i rätt riktning. Tillgång till el och en välplacerad stolpe. Gissa vem som i så fall kommer att se till att en lampa monteras?

Vi stod där tillsammans. Hon beskrev sin kaffeservering. Såg i sitt inre och hur den lystes upp i kvällsmörkret. Vi tittade på henne, på jordhögen, på stolpen. Och då såg vi den också; kaffeserveringen i ljuset från lampan på lyktstolpen en bit bort. Om framtiden vet vi  ingenting. Ingen av oss. Damekech är i alla fall beredd och hon räknar med utveckling. Vi glömmer henne aldrig. Vi glömmer inte heller insikten att en ko kan vara så mycket mer än rätt och slätt en ko. Detsamma gäller för en get, några höns, sättpotatis samt samt sköra trädplantor som i sinom tid kommer att bära frukt.

Och det här är Helsingborgs pastorat en del av. Det känns stort och meningsfullt!”