Svenska kyrkan Helsingborg

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon: +46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg Webbplats

Så styrs Svenska kyrkan Helsingborg

Svenska kyrkan styrs av förtroendevalda som väljs vart fjärde år i kyrkovalet. Här får du en överblick över denna organisation.

Kyrkofullmäktige

Kyrkofullmäktige är pastoratets högsta beslutande organ och väljs direkt via kyrkovalet. Fullmäktige beslutar i principiella ärenden och andra ärenden av större vikt, exempelvis mål och riktlinjer, budget, kyrko- och begravningsavgift, samt val av församlings- och kyrkoråd.

Här hittar du alla förtroendevalda i kyrkofullmäktige.

Kyrkorådet

Kyrkorådet är styrelse i Helsingborgs pastorat och fattar beslut inom de ramar för mål och inriktning som kyrkofullmäktige satt upp. Kyrkorådets uppgift är att ta fram budget, säkerställa att den efterlevs och följa upp verksamheten. Kyrkorådet ansvarar också för pastoratets ekonomiska förvaltning.

Här hittar du alla förtroendevalda i kyrkorådet.

Kyrkorådets arbetsutskott

Kyrkorådets arbetsutskott bereder ärenden åt kyrkorådet. I stora frågor kan kyrkorådets arbetsutskott adjungera annan ledamot av kyrkorådet eller annan sakkunnig.

Församlingsråden

De fyra församlingarna har varsitt församlingsråd som fungerar som styrelse. Kyrkorådet utser församlingsråden efter att kandidater har nominerats i församlingarna. Församlingsråden ska utföra de uppgifter som anges i kyrkoordningen och i församlingsinstruktionen samt de övriga uppgifter som kyrkorådet beslutar.

Här hittar du alla förtroendevalda i församlingsråden.

Utskott

Förutom kyrkorådets arbetsutskott finns ytterligare tre utskott; kyrkogårdsutskottet, fastighetsutskottet och personalutskottet.