Lyssna

"För oss är det en självklarhet att vi ska värna skapelsen"

Svenska kyrkan Helsingborg ska miljödiplomeras i Svenska kyrkans regi i december. Det är resultatet av ett och ett halvt års arbete för att skruva på det miljöarbete som funnits sedan tidigare i pastoratet.

Svenska kyrkans miljödiplomering för hållbar utveckling är en arbetsmetod i sex steg som bygger på delaktighet, att man sätter mål och delmål för hållbar utveckling i olika kategorier av verksamheten, gör en handlingsplan, uppfyller målen och sedan dokumenterar. Arbetet bygger på en teologisk grund och rymmer ekologiska, sociala, ekonomiska och andliga perspektiv. Det är ett levande arbete som ska pågå även när själva diplomeringsceremonin är avklarad.

Miljödiplomeringsarbetet kan göras i tre faser. Svenska kyrkan Helsingborg diplomerades i fas 1 för fyra år sedan och nu är det dags för fas 2.

-För oss är det en självklarhet att vi ska värna skapelsen. Vi har bara lånat tiden vi är på Jorden och vi måste se till att den finns kvar för framtida generationer. Det är viktigt att miljöarbetet genomsyrar allt vi gör, säger Victoria Bertland, fastighetschef i Svenska kyrkan Helsingborg och projektledare för miljödiplomeringen.

Victoria Bertland menar att även om vi i Sverige, i allmänhet, är duktiga på miljöarbete och har det med oss i många verksamheter gäller det att fortsätta skruva på sitt hållbarhetstänk.

-Det är ett evigt pågående arbete och det gäller att hitta nya vägar.

Det är precis detta Svenska kyrkans miljödiplomering för hållbar utveckling handlar om. När man diplomerat sig i första fasen arbetar man vidare med de mål och delmål man satte upp då samt utvecklar nya mål.

I Svenska kyrkan Helsingborg har de fyra församlingarna, Maria, Gustav Adolf, Raus och Filborna jobbat med egna miljömål, liksom kyrkogårdsförvaltningen, kyrkokansliet, städenheten och fastighetsavdelningen.

Under de senaste åren har det exempelvis bytts många lampor i Svenska kyrkan Helsingborg för att spara energi. Enligt Victoria Bertland har man bytt där det är möjligt med hänsyn till flera olika faktorer. Viktigt att tänka på är livscykelperspektivet när man sätter in en åtgärd.

-Att byta till LED-belysning kan verka bra, men om man måste byta armaturerna, slänga de gamla och skaffa nya som ska tillverkas, kanske det är bättre att behålla den gamla belysningen, säger hon.

-Man kan köpa en elbil och då tänka att man kör miljövänligt, men vad kostar det för miljön med batteritillverkningen? säger Victoria.

Att genomföra miljödiplomeringsarbetet under samma tid som Coronapandemin har inneburit vissa utmaningar. De arbetsgrupper som arbetat med hållbarhetsfrågor i respektive församling och på respektive avdelning har inte kunnat träffas och det har försvårat arbetet med miljömålen.

-men trots detta har vi jobbat på och alla verksamheter kommer att ha uppfyllt åtminstone ett av sina delmål vilket är kraven för att bli godkänd.

Själva diplomeringen går till så att två personer från Lunds stift gör en revision av det miljöarbete som ingår i diplomeringen och dokumentationen ska lämnas in.

Vad händer sedan?

-Tanken är att vi som har arbetat med hållbarhetsarbetet fortsätter att träffas några gånger om året för att inspirera varandra att hålla detta igång. Man måste fortsätta arbetet för att få behålla sin diplomering. Sedan kommer vi snart att börja jobba mot fas 3, säger Victoria.