Just det, S:t Andreas kyrka på Maria park som byggdes 1926 som sjukhuskyrka, faktiskt den första sjukhuskyrkan i Sverige. Den 6 december 1928 invigdes kyrkan av biskopen Edvard Rodhe. På Maria mentalsjukhus fanns då 980 patienter inlagda.
Under 1990-talet avsakramenterades kyrkan men år 1997 köptes den av Maria församling för en symbolisk summa. Den 18 april 1999, 2:a söndagen efter påsk, återinvigdes kyrkan och den fick nu namnet S:t Andreas. Namnet kommer från Andreas som var en apostel, en kristen föregångsman och bror till aposteln Petrus. Enligt Johannesevangeliet var Andreas lärjunge till Johannes döparen.
Att det blev just Andreas som fick namnge kyrkan berättar Gudrun Erlanson, dåvarande kyrkoherde, berodde på att Andreas ibland beskrivs som vardagslärjungen. Det var han som såg till de vardagliga konkreta behoven till exempel vid bespisningsundret som Jesus gjorde, och han var en som plockade upp människor som han ville föra till Jesus.
Det var så man ville att S:t Andreas kyrka skulle fungera.
Sen är Andreas också Luggude härads skyddshelgon, berättar Gudrun. (Luggude är härad i nordvästra Skåne, och på dess vapen finns ett svävande Andreaskors av silver)
S:t Andreas var från början en ganska mörk kyrka, lite tidstypiskt. Numera finns ny belysning som är riktad upp mot det fantastiskt vackra taket. Kyrkan är K-märkt vilket innebär att alla förändringar man vill göra måste ske i samråd och med godkännande av Länsantikvarien, och alla förändringar ska gå att återställa, om så önskas.
Nästan varje torsdag 19.30 -19.00 firas det lightmässa i S:t Andreas kyrka och på fredagar, en gång i månaden, firar man vardagsgudstjänst vid 10-tiden, i all sin enkelhet. Det firas även dop, vigsel – och begravningsgudstjänster, vi sjunger in Advent och jul, och firar skolavslutningar här.
Här kan nu gå en virtuell rundtur i kyrkan: