2017 och 2021 skedde miljödiplomering för hela Svenska kyrkan Helsingborg i steg 1 respektive steg 2. I mitten på maj 2025 hölls diplomeringssamtalet för steg 3.
-Det har varit mycket att jobba med under tiden som diplomeringsarbetet har pågått och nu känner jag en väldig stolthet över att vi har kommit så här långt i vårt arbete. För de som är väldigt intresserade så kanske många saker känns som självklara, man sorterar sopor, ser till att släcka belysning, byter till lågenergilampor och så vidare. Men det är inte självklart för alla och nu har vi visat vad vi kan åstadkomma här, säger Victoria Bertland, kyrkogårds- och fastighetschef i Svenska kyrkan Helsingborg och den som har lett arbetet med miljödiplomeringen.
Mål med arbetet
Först gör man en analys av nuläget, sedan sätter man mål och delmål för vad man vill uppnå inom områdena miljö- och hållbarhet samt gör en plan för hur man ska arbeta med målen och när de ska vara klara. I processen ingår också att medarbetare och förtroendevalda ska genomgå grundläggande utbildning inom miljö- och hållbarhet.
-Svenska kyrkans miljö- och hållbarhetsarbete är viktigt därför att det kan bidra till att människor alltmer uttrycker sin vrede inför hur klimatet lider. Förhoppningen är att människor bejakar sin förundran och fascination för naturen, odlar tacksamhet och förnöjsamhet över skapelsens underverk och återerövrar gemenskapen med allt levande, säger Kristian Lillö, kyrkoherde i Svenska kyrkan Helsingborg.
Alla åldrar deltar
Exempel på aktiviteter som ingått i miljö- och hållbarhetsarbetet i steg 3 är en miljövecka som hölls under hösten i både Raus och Maria församlingar. Då jobbade man med miljöfrågor i alla verksamheter samt hade konserter och gudstjänster på samma tema. Till exempel plockade konfirmanderna skräp och influencern Fairfashionistafilippa höll en föreläsning om kläders milljöpåverkan.
Earth Hour uppmärksammas med musik, texter och bön varje år och i hela pastoratet firas regelbundet gudstjänster med miljön i fokus. Dessutom finns en strävan att så mycket som möjligt av det som serveras vid kyrkkaffe och i andra verksamheter ska vara ekologiskt och Fairtrade.
-Arbetet med diplomeringen har hjälpt oss att jobba systematiskt med vårt miljö- och hållbarhetsarbete och med att få in det i verksamheterna och gudstjänsterna. Under miljöveckan till exempel så var alla åldrar med, allt från barnverksamhet och konfirmander till vuxna. Vi märker också att det intresserar nya personer som inte annars besöker oss, säger Astrid Itzigehl, präst i Raus församling och medarbetare i Svenska kyrkan Helsingborgs miljögrupp.
-Vi tycker att det är viktigt att ge utrymme för diskussioner och konkret handling, men också att det ska finnas utrymme för den oro man kan känna inför det som sker med vår planet, fortsätter hon.
Internationellt miljöprojekt
När det gäller pastoratets fastigheter så har digital styrning av värme och ventilation installerats nästan överallt. Detta gör att man kan styra uppvärmning och ventilation efter hur mycket lokalerna används. Dessutom sköts städningen nu med ny utrustning som kräver mindre vatten och kemikalier.
Under steg 3 har Svenska kyrkan Helsingborg också valt att satsa på ett internationellt miljöprojekt. I samarbete med partners i Etiopien har pastoratet startat en plantskola för att driva upp träd som sedan ska planteras ut för att förhindra jorderosion och jordskred samt öka den biologiska mångfalden i ett område där man vill återskapa skog. Projektet är också socialt hållbart då det leder till att fler får jobb i den kommun i Etiopien där plantskolan ligger.
Ängar, eldrift och fossilfritt
Kyrkogårdsförvaltningen har som mål att vara en klimatneutral verksamhet senast år 2030. Detta gör att man på begravningsplatserna i Svenska kyrkan Helsingborg jobbar med många olika projekt inom området. Det har bland annat resulterat i en bättre planering av körning med stora maskiner, att alla fordon drivs med bränslet HVO100 i stället för bensin eller diesel, samt att alla handhållna verktyg bytts ut från fossildrivna till eldrivna.
-Eftersom vi har elektriska maskiner och fordon så har vi också solcellsanläggningar på två byggnader. Då kan vi ladda utan att belasta övrig eltillverkning och få alla fördelar med maskiner utan utsläpp, säger Victoria Bertland.
Dessutom har ängar anlagts på flera kyrkogårdar för att stimulera biologisk mångfald, det har satts upp fågelholkar och ett fladdermushotell är på gång.
-Ambitionen är att vi ska skapa ett sådant i en gammal elcentral på Råå kyrkogård, sedan får vi hoppas att fladdermössen kommer att trivas där, säger Victoria Bertland.
-Miljöarbetet kommer ju att fortsätta nu. Vi kommer att ha en årlig internrevision för att få behålla vår diplomering och vi har en grupp medarbetare och förtroendevalda som gärna arbetar med detta, fortsätter hon.
Text: Josefine Sjöqvist