Lyssna

Att leta fram kyrkans gömda skatter

Gustav Adolfs kyrka har varit en självklar del av Helsingborgs skyline sedan 1897. Det där tornet med den höga spiran tar man inte fel på, men det är kanske inte så många som vet att det finns en utställning av gamla inventarier uppe på vinden.

Rikard Honnér håller ihop utställningen och han gillar att leta fram GA-kyrkans hemligheter.

-Det här att detektiva är roligt, att upptäcka föremål och se om de passar ihop och sen också hitta gamla bilder att jämföra med, berättar Rikard Honnér medan han leder vägen uppför trappan i kyrktornet.

Här är ytskikten råa och trappstegen blir smalare och brantare allt eftersom. Innan man når kyrkklockorna tar man dörren in till vänster där vinden sträcker ut sig under takbjälkarna. Ska man ta sig fram här gäller det att hålla sig på de spångar av träplankor som är utlagda bland isoleringen. På en avsats i skenet från två strålkastare finns GA-kyrkans gamla inredning, eller i alla fall delar av den, utställda.

-Jag hade konfirmandgrupper och tog med dem upp hit i tornet och på vinden och då såg jag ju att det låg en massa gamla saker här, berättar Rikard. 

Han fick med sig några kollegor från Gustav Adolfs församling och runt 2010 började de undersöka föremålen.

-Då visste vi ju inte exakt vad det var för någonting. Vi hittade till exempel den här, säger Rikard och visar en bit av ett spetsigt torn i trä.

-Sedan upptäckte vi den här delen och toppen också. När vi sedan kunde bygga ihop dessa till ett torn och alla bitarna passade ihop så började vi förstå att vi hade hittat delar av den tidigare orgelfasaden. Sedan kunde vi jämföra med gamla bilder och se att allt stämde. Att hitta de här sakerna och få forska fram vad det är känns väldigt spännande, säger han.

Gustav Adolfs kyrka har genomgått tre stora ombyggnader under sin snart 130-åriga historia. Från kyrkans första decennier finns två gamla psalmtavlor bevarade, det övriga är främst från tiden mellan 1930-talet och 1960-talet. Här står predikstolen av modell 1930-tal med en änglastaty framför. Det gamla altarskranket med knäfall kan ses i en hörna och spetsiga utsmyckningar av den gamla orgelfasaden står i motsatta hörnan. 

Det tog några år att få ihop alla fynden och det var ett dammigt och smutsigt arbete, men väl värt det tycker Rikard. Han har känt sig extra hemma i Gustav Adolfs kyrka, sedan han första gången gick in genom dess portar 1994. 

-GA-kyrkan är så speciell tycker jag. Man har byggt om mycket i flera omgångar, nästan så att det är som en annan kyrka i dag jämfört med hur den såg ut i början av 1900-talet, men det är fortfarande samma, gamla fina GA-kyrka, säger han.

Vem kan se den här utställningen?

-Vi har studiebesök från skolor och ibland har vi haft offentliga visningar. Är man väldigt intresserad av att se detta kan man alltid höra av sig till mig. Dessutom har vi ställt ut några av sakerna på en av läktarna nere i kyrkan. Det är lite mer tillgängligt än här uppe på vinden, säger Rikard. 

 

Text Josefine Sjöqvist