Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Hässleholms församling Besöksadress: Kyrkbacken 2, 28138 HÄSSLEHOLM Postadress: Box 234, 28123 Hässleholm Telefon:+46(451)776200 E-post till Hässleholms församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ignaberga gamla kyrka

Ignaberga gamla kyrka utgjorde ursprungligen en romansk anläggning med rektangulärt långhus, ett kvadratiskt kor och en halvrund absid längst i öster.

En triumfbåge avskiljde koret från absiden. I en infälld tvärbjälke sitter till höger om altaret enligt Brunius tre klotsar, varemellan tvenne helt små klockor hänga. Klockorna är sedan länge försvunna.

Ignaberga gamla kyrka
Bild: Wikipedia, användare Fantomen

Nya har tillverkats och ska hängas upp. Sedan nýa kyrkan byggts stod denna och förföll. Den återinvigdes för sitt ändamål 1928. Dopfunten som är huggen i sandsten kan dateras till 1100-talet eller kyrkans äldsta tid. Brunius skriver "En dopfunt i Ignaberga har en ovanlig form, den er nemligen snarlik en dubbelbägare eller ett timglas."

Kyrkan är rik på medeltida träskulpturer. På norra väggen hänger tre prov på 1400-talets frodiga kulturkonst. De föreställer en biskop i full ornat, Anna med Jungfru Maria och Jesusbarnet i knäet samt aposteln Jacob den äldre. På motsatta väggen finns två 1200-tals-figurer.