Foto: Maria Eddebo Persson

Stiftet ger ut bönbok för sjöfarare

Prästen Cristina Grönroos har länge saknat en bönbok för dem som vistas på havet. Så hon tog själv tag i saken och började skriva böner och ta bilder. Nu ger Härnösands stift ut en liten bönbok med hennes alster. 

Ända sedan Cristina Grönroos var en liten flicka som paddlade runt i en jolle har hon tänkt att "en dag ska jag också segla", så när hon fyllde 50 år beslutade hon sig för att köpa en segelbåt. När hon varit ute och seglat en hel del så upptäckte hon att det inte finns någon lättillgänglig bönbok för folk på sjön. 
– Jag saknade det. Den första tiden med båt bad jag mycket. Det är tuffa vatten vi har att segla i här uppe i Höga kusten, säger Cristina Grönroos, domkyrkokaplan i Härnösands domkyrkoförsamling. 

När hon började segla, började hon också ta bilder på naturen runt Höga kusten sett från havet. 
– Vi har en sån fantastisk natur här uppe. Det är inte för inte det tillhör världsarvet. En bit av paradiset har landat här, säger Cristina Grönroos. 

Men det var först när hon träffade sin väninna som fotade västkustbilder som hon förstod exakt vad hon skulle göra med bilderna och med bönerna hon börjat skriva. 
– Då kom jag på att jag ville göra en bönbok, som alla kan ta till sig. Även om man aldrig har läst en bibel kan man förstå bönerna i min bönbok. Man kan säga att det är ett smakprov för de som annars inte läser eller ber böner. Samtidigt tror jag att de som ber ofta kan uppskatta den. 

Härnösands stift beslutade att tillverka "Nautisk bönbok. Böner för sjöfarare" som består av 16 böner med tillhörande bild och en bibelvers. Det är en liten bok på 15 x 10 cm som har en plastad utsida för att den ska vara tålig och gå att ha med i båten även om man råkar blöta ner den.  Det finns också en sida i boken där man kan skriva sin egen bön. 
– Min erfarenhet är att många har behov av att be i båten. Havet är så stort och vi människor är så små.

En del av bilderna i bönboken är från Höga kusten och andra är från västkusten, men det står ingenstans i boken vilka foton som är tagna var. 
– Man ser på havets färg vart bilderna är fotade. 
Är det skillnad på färgen mellan de olika haven?
– Havet är mycket saltare på västkusten, vilket gör att det ser nästan grönt ut. Höga kustens vatten är blåare och skirare, säger Cristina Grönroos. 

I slutet av juni läggs den nautiska bönboken ut i våra större gästhamnar och på sjömackar i stiftet. 
– Den är gratis för alla som vill ha ett exemplar. Böner är till för att bedjas, inte säljas, avslutar Cristina Grönroos. 

Maria Eddebo Persson
2015-06-14