De nya prästerna är från vänster Jenz Larsson, Anna Winek Albertsson, Madeleine Källbom och Jesper Watanen. Här med domprost Tor Frylmark och biskop Eva Nordung Byström utanför Härnösands domkyrka.
Foto: Håkan Nordlöf

Stiftet har fått fyra nya präster

Söndagen den 24 januari fick Härnösands stift fyra nya präster som nu börjar jobba i Ångermanland och Jämtland. De prästvigdes i Härnösands domkyrka vid en högtid som leddes av biskop Eva Nordung Byström.

Anna Winek Albertsson, Madeleine Källbom, Jenz Larsson och Jesper Watanen heter de nya präster som i söndags vigdes till tjänst i Svenska kyrkan. Dagen innan hade de avlagt sin examen efter flera års studier och nu väntar ett år av handledning ute i församling.

Vigningsgudstjänsten leddes av biskop Eva Nordung Byström och i sin predikan och tal till de blivande prästerna betonade hon särskilt ett av orden för söndagens tema "Nåd och tjänst":

Även om ni inte minns något annat från denna dag får ni aldrig glömma de tre bokstäverna: N Å D. Stava på dessa, bär dem nära hjärtat och sätt dem alltid före tjänsten, före ambitionerna, före kraven, uppdragen och de människor ni kommer att möta. Låt nåden leda och bära i allt ni är och gör. Då kommer också ert fokus att förflyttas från er själva, vad ni mäktar med och tror, hur ni mår och blir bemötta och istället riktas mot den som kallat er till tjänst. Kallelsen är ju inte er, den kommer från Kyrkan men först och främst från Gud själv. Från den kärlekskraft som skapat er och gett er de personliga egenskaper som ni var och en har. Återvänd därför ständigt till hans nåd, som är ny varje morgon och hämta er kraft och styrka där.  

Här är de blivande prästerna:
Anna Winek Albertsson, 49 år, börjar arbeta i Björna församling. Anna, eller Ania som hon också kallas, är uppväxt i Warszawa i Polen och därifrån har hon med sig en utbildning på musikhögskola. I Sverige har hon arbetat som sångpedagog och körledare och som musiklärare. Hon har varit bosatt i Umeå, i Uppsala och under åtta månader i Stellenbosch i Sydafrika.

Madeleine Källbom, 25 år, börjar arbeta i Själevads församling. Madeleine kommer från Stockholm och har arbetat som växeltelefonist på Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon är också utbildad barnskötare. Hennes främsta intressen är kultur: teater och litteratur. Hon tar också gärna fram en stickning.  

Jenz Larsson, 25 år, börjar arbeta i Ullånger och Vibyggerå församlingar. Jenz är uppväxt i Örnsköldsvik och har arbetat som turistinformatör på turistbyrån där. Han har också bott i Uppsala och Umeå. Han är intresserad av matlagning, böcker och friluftsliv. Han gillar också att spela tv-spel.

Jesper Watanen, 33 år, börjar arbeta i Frösö, Sunne, Norderö församling. Han är uppväxt i Skåne och har även varit bosatt i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Tidigare har han bland annat arbetat som säljare, försäkringsutredare och egenföretagare. Han har utbildning i personalvetenskap och företagsekonomi.

Att vigas till en tjänst i Svenska kyrkan är en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar mot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

2016-01-25
Kristina Hellberg