Lyssna

Selångers församling spelar in pilgrimspodd

I dag blir det allt populärare att vandra, cykla eller rida pilgrimsleder. Nu spelar Selångers församling in ”I spåren av Sankt Olav – Pilgrimspodden” med vetenskapsjournalisten Nils-Johan Tjärnlund som programledare.

Under medeltiden var Sankt Olavsleden en av Europas viktigaste pilgrimsleder. I dag är den en populär vandringsled som upptäcks av fler och fler.
– Pilgrimspodden vänder sig till alla som vandrar Sankt Olavsleden eller som planerar att turista i Mellannorrland. Intresset för att uppleva pilgrimsleden ökar för varje år och många söker och efterfrågar mer kunskap om de historiska sammanhangen, säger Nils Johan Tjärnlund.

I podden berättar forskare om till exempel hur det gick till när Norden kristnades och hur legenden om Sankt Olav kom till. I poddavsnitten ges aha-upplevelser som visar hur och varför det historiska arvet kopplat till Sankt Olav påverkar oss än idag. En röd tråd är Selångers, Mellannorrlands och Trøndelags roll i historien – själva navet för pilgrimsleden till det medeltida Nidaros.
– Podden är spännande för alla som är allmänt intresserade av historia och kulturhistoria, inte minst vikingatiden och medeltiden. Det kommer att dyka upp program om allt från traditionella högtider, matkultur och historiska seder och bruk till ämnen som rör kärlek, liv och död i det förflutna, säger Bror Holm, kyrkoherde i Selångers församling. 

Sammanlagt planeras tio avsnitt under en första säsong fram till jul. Lyssnarna får möta några av de främsta experterna inom bland annat arkeologi, kulturhistoria och medeltidshistoria. Genom deras forskning öppnas porten till det förflutna och vi lär oss mer om fenomen som helgonkult, pilgrimsvandringar och runstenar.
– Det känns som en angelägen uppgift att ge lyssnarna möjligheten att ta del av aktuell och spännande forskning om Sankt Olavsleden, som historiskt var en pulsåder genom Mellannorrland. Det är extra roligt att kunna spela in programmen inför publik i hembygdens Selånger. Selånger Pilgrimscenter, det nya centret, ligger bara ett stenkast från den medeltida kyrkoruinen där mitt eget historieintresse väcktes i tidiga år, säger Nils-Johan Tjärnlund.

I det första programmet medverkar Mats Nilsson från Karlstads universitet som forskar om pilgrimsvandringar i nutid, bland annat den populära pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien. Vilka är orsakerna bakom det stora uppsvinget för pilgrimsturism och kan Sankt Olavsleden bli Nordens motsvarighet till Santiago de Compostela?
– Det är spännande att forskningen nu bekräftar det vi hört från de som vandrat Sankt Olavsleden, att många upplever att vandringen är ett sätt att finna sig själv, säger Helene Westerlind, diakon och föreståndare för pilgrimscentrumet i Selånger.

Första delen av podden är redan publicerad på de plattformar där poddar finns, till exempel Spotify eller Apples podcaster.  

Maria Eddebo Persson
2019-05-20

Du kan lyssna på första avsnittet här.

Bildtext: Kyrkoherde Bror Holm och diakon Helen Westerlind utanför pilgrimscentret i Selånger. Arkivbild.

Podden är spännande för alla som är allmänt intresserade av historia och kulturhistoria, inte minst vikingatiden och medeltiden.

Bror Holm