Foto: Maria Eddebo Persson

Samer Azar arbetar för att kristna och muslimer ska föra dialog

I den Lutherskt-evangeliska kyrkan i Amman arbetar prästen Samer Azar med religionsdialog. I Jordanien är två till tre procent av invånarna kristna resten är till stora delar muslimer. "Vi är alla sammanflätade. Vi som kristna kan inte leva i fred om resten av värden står i brand", säger Samer Azar, präst i The Lutheran Good Shepherd Church.

En grupp på tretton unga ledare har varit en vecka i Jordanien på livsresa. Sista stoppet innan hemfärden är i den Luthersk-evangeliska kyrkan i Amman. När vi kommer in i kyrkorummet möts vi av texten ”Jag är den gode herden” på arabiska och kyrkfönster som skildrar Jesu liv och ovanför varje fönster finns Lutherrosen.

The Lutheran Good Shepherd Church i Amman är en "flyktingförsamling".  Med detta menas att församlingen startades av kristna flyktingar från Israel/Palestina som flydde från sitt hemland på grund av krig och politisk omvälvning 1948 och 1967. De ville upprätthålla sina lutherska traditioner och arv och bildade därför en församling. I Amman startade verksamheten 1979. Kyrkobyggnaden vi besöker byggdes 1985 med stöd från Sverige, Finland och folket i Jordanien. Församling består idag av omkring trehundra medlemmar. I församlingen ingår även pilgrimskyrkan vid dopplatsen som ett svenskt missionärspar arbetar vid. Totalt i hela Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land är det cirka 3 000 medlemmar.

Församlingens präst Samer Azar har arbetat i församlingen sedan 1996. På den tiden var det bara omkring sex eller åtta personer som kom till gudstjänsterna.  Idag är det cirka femtio till sextio personer på söndagsgudstjänsterna, varje söndag. 
– Vi är en väldigt levande församling, trots att den kanske verkar liten med era mått mätt. Vi har till och med två till tre muslimska kvinnor som har börjat dyka upp på gudstjänsterna. Vi avvisar inga, församlingen välkomnar alla, säger Samer Azar.

Det är många som kommer hit för att lära sig mer om hur vi kristna och muslimer kan leva sida vid sida, samexistera. Vi lever i Guds kungadöme och måste lära oss att leva tillsammans

Samer Azar

Samer Azar berättar att han tycker att kristna har en otroligt viktig roll att spela i mellanöstern när det gäller religionsdialog.
– Vi delar det arabiska med de som bor här och samtidigt har vi har förståelse för det västerländska eftersom vi är en Luthersk kyrka. Regeringen har självklart ett stort ansvar för att utveckla samhället i hela Jordanien, men vi måste hjälpa till.

För att kunna jobba ännu mer med dialog har Samer i anslutning till kyrkan byggt The Community Ecumenical Center, ett ekumeniskt gemenskapscenter. Hit kommer både kristna och muslimer.
– Vi har varit rädda för varandra, men nu för vi en dialog.  Alla kommer hit, även ledare i samhället kommer och pratar om allt från religion till ekonomi och politik. Det har blivit ett av de viktigaste ställena för kulturella möten i Amman och det finns under kyrkans paraply, säger Samer Azar och fortsätter:
– Vänsterkrafter försöker splittra kristna och muslimer. Det gör vi allt för att motarbeta. Delar av eliten i samhället är med oss. De kommer hit och brainstormar med oss här på centret.  
– Det ni kallar den arabiska våren kallar vi här nere the Arabic vinter. Förändringen ledde till desperation och migration och har börjat bryta sönder det arabiska samhället. Många var glada i början för reformationen, men den har blivit kidnappad av islamistiska rörelser.

Samer anser att det är hans ansvar som präst och kristen att göra något för att förbättra samhället.
– Jag känner att jag kan bidra med upplysning och dialog. Det är dock viktigt att ingen försöker övertyga någon annan att deras tro är rätt. Vi ska bara komma överens och vi tycker olika om en del trosfrågor. Vi har likheter och vi har skillnader. Det är många som kommer hit för att lära sig mer om hur vi kristna och muslimer kan leva sida vid sida, samexistera. Vi lever i Guds kungadöme och måste lära oss att leva tillsammans, säger Samer Azar.  

Han berättar att skolsystemet är dåligt i Jordanien där endast de rika har möjlighet att ge sina barn utbildning och att de kommunala skolorna är dåliga. Då är de viktigt med de kristna skolorna, som ger en bra utbildning, och tar inte hänsyn till vilken religion man tillhör, så även muslimer är välkomna att studera där. Dessutom är klasserna blandade med både killar och tjejer.
– Daglig interaktion gör att vi förstår varandra bättre, både när det gäller trosfrågor och för att vi bygger sunda relationer mellan könen tidigt. Då blir det enklare att förändra det patriarkala samhället vi lever i. Just nu arbetar 14 procent av kvinnorna i Jordanien, men vi jobbar hårt för att förbättra jämställdheten och 52 procent av de som studerar på universitetet idag är kvinnor, så vi är på rätt väg även om vi har långt kvar att gå, säger Samer Azar.

Det är intressant att funder över hur den kristna kyrkan världen över hänger ihop. Kristendomen kommer från mellanöstern och spred sig över världen. I Tyskland på 1500-talet startade Martin Luther reformationen och sedan har den lutherska kyrkan spridit sig tillbaka till det heliga landet. Den 31 oktober 2016 uppmärksammade katoliker och lutheraner tillsammans 500-årsminnet av reformationen genom en gudstjänst i Lund. Nästa stora gudstjänst med lutheraner och katoliker gemensamt skedde just i den kyrkan vi befinner oss i. The Lutheran Good Shepherd Church i Amman. Till den gudstjänsten såg Samer Azer till att det två meter höga korset som konstnären Christian Chavarria gjort till mötet i Lund 2016 kopierades upp som ett hommage och för symboliken att samma möte fortfarande pågår.

Maria Eddebo Persson
2017-06-20

Unga ledare besöker beduiner

I fjol fick ett gäng unga ledare chansen att möta soluppgången i öknen i Jordanien på Kristi himmelfärdsdag. ”Det är fortfarande kolsvart när vi stiger upp. Jag tittar upp i himlen och häpnar. Den är fullkomligt fylld av stjärnor. De är så många och så klara. Himlen känns så nära att man kan ta på den. Vintergatan stäcker sig som ett diffust ljust band över hela himlen. Man förstår att Abraham, som var en gammal man, skrattade högt och hade svårt att tro det när Gud lovade att hans ättlingar skulle bli lika många som stjärnorna på himlen.”

Unga ledare gör ökenvandring till bibliska platser

Hettan dallrar i luften när vi med långsamma steg går i Johannes döparen och Jesu fotspår. Det har gått över 2 000 år sedan de levde och verkade här i Jordanien, men än finns spåren kvar. Jonas Bodin och hans fru Karin tar oss med på en pilgrimsvandring genom gamla och nya testamentet i ökenlandskap och snåriga buskar.

Jonas och Karin arbetar med pilgrimer i Jordanien

I kyrkan med utsikt över Jordandalen, Jeriko och Jerusalem arbetar Jonas och Karin Bodin som utsända av Svenska kyrkan för att ta emot pilgrimer, jobba med ekumenik, religionsdialog och lokala samarbeten. – Vi har en värld, vi har en plats, vi måste lära oss att leva tillsammans, säger Jonas Bodin.

Livsresa speglas i sociala medier

21 till 27 maj kan du följa Härnösands stifts Unga ledare på deras livsresa till Jordanien, Santiago de Compostela och Krakow via Instagram, Facebook och stiftets webbplats. 

På vandring mot nya insikter

Nio unga konfirmandledare ska i veckan göra en pilgrimsvandring på insidan och en historisk resa i Sankt Olofs fotspår med vandringar på några utvalda sträckor längs Sankt Olofsleden. Det är avslutningen på konfirmandledarutbildning de deltagit i.

Samer Azar arbetar för att kristna och muslimer ska föra dialog

I den Lutherskt-evangeliska kyrkan i Amman arbetar prästen Samer Azar med religionsdialog. I Jordanien är två till tre procent av invånarna kristna resten är till stora delar muslimer. "Vi är alla sammanflätade. Vi som kristna kan inte leva i fred om resten av värden står i brand", säger Samer Azar, präst i The Lutheran Good Shepherd Church.