Påsknattsmässa – tradition som växer

Nyhet Publicerad

Påsken brukar beskrivas som kyrkoårets viktigaste helg, men även som en kyrklig högtid som är svår att ta till sig för moderna människor. Nu firas påsknattsmässa i allt fler kyrkor i Härnösands stift och det är en tradition som växer. – Det är en gudstjänst som passar nutiden, säger biskop Eva Nordung Byström.

Berättelsen om Jesu lidande, död och återuppståndelse är en av världens mest kända. Den rymmer svek och maktlöshet – men förmedlar också hopp och kärlek. Detta speglas i gudstjänster runt om i Härnösands stift under hela helgen och sammanfattas i påsknattsmässan sent lördagkväll.

– Påsknattsmässan har blivit vanlig i kyrkorna på senare år och lockar nya deltagare, berättar Eva Nordung Byström.
Mässan gestaltar påskens budskap mycket tydligt, under gudstjänsten tänds det mörklagda kyrkorummet och bedrövelse förbyts i lovsång.
– Påskens budskapet är att det finns en kärlek som är starkare än döden, som driver ut hat, rädsla, maktbegär och fördömanden för att ge plats för det goda, säger Eva Nordung Byström.
– Det är ett budskap som jag tror att även den som inte tror på Gud kan ta till sig och – ja, faktiskt tro på, fortsätter hon.

Skärtorsdag
Jesus äter den sista måltiden med sina lärjungar, en förebild för nattvarden. Det här är också dagen då Jesus blir förrådd. I många kyrkor firas skärtorsdagsmässa, klockan 18 eller 19 på kvällen. Mässan avslutas ofta med att ljus, blommor och textilier tas bort från altaret, inför den kommande sorgedagen.

Långfredag
Jesus döms till döden och korsfästs. En sorgens dag i kyrkorna. Långfredagsgudstjänsten firas i de flesta kyrkor vanligen klockan 11. Senare på dagen är det vanligt med musikgudstjänster eller konserter med klassisk musik. Johannespassionen och verket Stabat Mater är exempel på musikstycken som fyller kyrkorum under eftermiddagen.

Påskdagen
På påskdagen byts den svarta färgen som funnits i kyrkorummet på långfredag ut mot vitt, ljus tänds för att visa att mörkret vänts till ljus och långfredagens sorg till glädje.​ Påskdagsmässan firas vanligen vid 11 på förmiddagen.

Men redan påskaftons kväll inleds i många kyrkor detta firande av Jesus uppståndelse och det godas seger över det onda. Midnattsmässorna som brukar starta klockan 23 eller 23.30 på påskaftons kväll sammanfattar påsken drama när det mörka kyrkorummet lyses upp och sorgen förvandlas till glädje.

Se vad som händer i kyrkor runt om i Härnösands stift på församlingarnas hemsidor.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17