Maria Pettersson
Foto: Cheri Tjälldén

Ny kyrkoherde välkomnas i Helgum

Den nya kyrkoherden i Långsele, Graninge och Helgums församlingar är jämtländska och heter Maria Pettersson. Hon vill leda en kyrka som ingjuter framtidstro, glädje och trygghet. På söndag välkomnas hon vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Helgums kyrka.

Maria Pettersson är 59 år och har arbetat som präst sedan 1991 när hon prästvigdes för Härnösands stift. Sedan drygt tio år har hon bott i Norrbotten och arbetat i Överkalix församling, de senaste sju åren som kyrkoherde.

Flytten till Ångermanland gick redan på försommaren, så den nya kyrkoherden har hunnit bekanta sig med församlingarna och bland annat imponerats av sommarens många friluftsgudstjänster.
– Det finns ett stort engagemang här, både bland personal, ideella medarbetare och förtroendevalda. Det har varit väldigt roligt att få möta det engagemanget, säger Maria Pettersson.

Som kyrkoherde i Ångermanlands inland tycker hon det känns angeläget att ingjuta framtidstro, glädje och trygghet bland befolkningen.
– I en bygd med hög medelålder och minskande befolkning kan det lätt bli lite pessimistiskt. Vi behöver värdesätta oss själva och tänka att vi kan vända trenden, säger hon.

Maria Petterson är mamma till ett tvillingpar som precis börjat på gymnasiet, och den lilla familjen har nu bosatt sig i Långsele. Själv är hon uppväxt i Oviken och har tidigare arbetat som adjunkt i svenska och engelska på gymnasieskolan i Östersund. De första åren som präst jobbade hon också i Jämtland och i Härjedalen. Och sedan hon blev änka, för några år sedan, har hon tänkt på att flytta närmare sina släktingar och gamla vänner.
– Det känns inte långt alls, det är lite som att vi flyttat hem, säger hon.

På söndag 20 september tas hon officiellt emot som kyrkoherde i Långsele, Graninge och Helgums församlingar, i samband med gudstjänsten klockan 11 i Helgums kyrka.

Kajsa Åslin
2015-09-16