Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

"Det självklara är inte självklart - jag röstar med stolthet"

I en debattartikel uppmanar biskop Eva Nordung-Byström alla som kan att värna demokratin och gå till vallokalen på söndag: "Gå och rösta. Var stolt över att du lever i ett land där det är möjligt, där det politiska system skyddar oss från envåldshärskare och diktatur, där din röst anses viktig."

Det är så mycket vi tar för givet. Att det ska finnas skola och barnomsorg, sjukvård och vägar, sjukförsäkring, anställningstrygghet, räddningstjänst och polis. Som självklart känns det också att vi inte ska behöva betala när vi nyttjar allt detta, utan att det regleras via vår skattsedel. 

En annan självklarhet är att vi får säga och tycka vad vi vill, tro på det vi vill, resa som vi vill och umgås med vilka vi vill, att ingen kontrollerar eller begränsar vår frihet. Samtidigt vet vi ju att det finns många människor i vår värld som inte har det så här. Människor som bor i länder utan välfärd, sjukförsäkringar, yttrandefrihet, fred och demokrati. Länder där det inte heller hålls fria val.

I årets valrörelse målas Sverige i mörka färger. Och visst finns det problem som måste lösas. Men vi måste också kunna se allt det som vi har som är bra:  välfärden, friheten, demokratin. Det är grundläggande värden som präglar vårt land och som gör att vi, trots de problem som finns, kan se hoppfullt på framtiden.

Politik är inte enkelt och jag har lätt för att hålla med alla som uttrycker sin trötthet över så kallat politiskt käbbel. Men det får samtidigt aldrig vara en ursäkt för att inte gå och rösta. Jag menar att om du avstår från att rösta i höstens val, eller om du röstar blankt, så är du ändå med och påverkar valresultatet. Du ger din möjlighet att påverka till andra. 

Själv väljer jag att med glädje och stolthet gå och rösta på valdagen. Det kan hända att valresultatet inte blir som jag önskar, men om jag röstar så vet jag att jag ändå gjort vad jag kunnat för att bevara våra demokratiska rättigheter. Jag vill uppmana dig att göra det samma. Gå och rösta. Var stolt över att du lever i ett land där det är möjligt, där det politiska system skyddar oss från envåldshärskare och diktatur, där din röst anses viktig.

Vi är alla skapade till att leva i hela och fungerande relationer med varandra. Därför behöver vi höja oss över det individualistiska perspektivet och se att var och en av oss har ett ansvar för vårt samhälle. Ett ansvar som är en del av livets mening och som gör oss till människor. Att använda rösträtten är ett viktigt sätt att leva upp till det ansvaret.

Eva Nordung-Byström,
biskop i Härnösands stift


Artikeln har publicerats i flera lokaltidningar i stiftet.