23-årig elitlöpare yngst i Härnösands stiftsfullmäktige

Hon är elitlöpare och har vunnit Sveriges tuffaste terränglopp. Uppvuxen i glesbygd, har bott några år i London och nu siktar hon på att bli militärtolk och mäkla fred i arabvärlden. Charlott Nordling Schill, 23, är yngst i Härnösands stiftsfullmäktige och hoppas bidra med glöd i kyrkopolitiken.

– Kyrkan har en viktig roll i samhället och är en stabil punkt för många. Dessutom bevarar kyrkan en otrolig musikskatt, säger Charlott Nordling Schill (C) efter premiären som kyrkopolitiker dagen före lucia.

Ny i kyrkopolitiken, men Centerpartiet har hon varit trogen länge. Just nu jobbar hon halvtid som ombudsman för Centerns ungdomsförbund i Jämtland/Härjedalen. Andra halvan jobbar hon som idrottslärare.

Hon är långdistanslöpare och springer mellan en mil och en halvmara. Förra året vann hon Tjurruset i Stockholm, tio kilometer genom lera och vallgravar. Det är klassat som landets tuffaste terränglopp.

Hon hoppas bidra till en bättre värld genom att jobba politiskt, högt och lågt och gärna över åsiktsgränserna som man gör i stiftsfullmäktige.
– Jag vill driva frågor om mer aktiviteter för unga, till exempel musikkvällar och musikkaféer, särskilt på landet behövs det mötesplatser, säger Charlott Nordling Schill.

Hon är uppvuxen på landet i Aspås utanför Östersund och vet vad som behövs.
– Jag har varit mycket i kyrkan både som konfirmandledare och jag har sjungit en hel del i kyrkan, plus att jag spelar fiol, säger hon.

Hon har även jobbat i London i tre år innan hon återvände till Jämtland.
Att bidra till en bättre värld kan ske på många fronter. Charlotts dröm är att bli militärtolk och lära sig arabiska för att kunna medla i arabvärlden.

Elitidrottare med militära intressen tror hon har egenskaper som passar en politiker väl:
– Jag vet att man måste kämpa även om det går tungt, man får inte ge upp.

Monica Gustafsson
2013-12-16