Lyssna

Gravskötsel

Information om vad som gäller för gravskötsel. Både om du har tecknat gravskötselavtal eller sköter graven själv.

Vad får du göra?

På kist- och urngravar får du plantera, sätta lösa blommor i vas, tända ljus och lyktor. På våra urnkvarter Tallen och Björken får du endast smycka med snittblommor i vas, gravljus, lykta och krans. I minneslunden får du sätta blommor i vas och tända ljus på smyckningsplatsen.

Att sköta graven själv

En gravplats kan se väldigt olika ut beroende på gravskick, storlek på platsen samt hur vegetationen är omkring. Om du är innehavare av en gravplats där det är tillåtet att i marken plantera egna blommor och växter är det viktigt att du håller dig inom gravplatsens gränser. Detta för att låta andra gravrättsinnehavare kunna plantera och utforma sina gravar på det sätt som de önskar men också för att det ska bli tydligt för personal att sköta omgivningen med häckar, gräsytor och dylikt.

Vår-, sommar-, och höstblommor är vanligast att plantera vid sin grav. Du kan också välja att plantera perenner (fleråriga växter) eller mindre buskar vid din grav. Kom ihåg att du som gravrättsinnehavare ansvarar för att se till att växtlighet inte sprider sig vidare via rotsystem eller växer sig för breda/stora till närliggande gravplats eller omgivning som kan försvåra framkomlighet och arbete. 

Om du har växtlighet på din grav som tagit över eller växt sig bred/stor kan vi hjälpa dig att rensa/ansa/klippa berörd växtlighet alternativt gräva bort det om så önskas. Kontakta oss för mer information och tjänstekostnader. Du är naturligtvis även välkommen att kontakta oss om du har några andra funderingar kring gravskötsel.

Gravskötsel

En välvårdad begravningsplats är för många människor en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke. Som gravrättsinnehavare eller ombud kan du välja att sköta graven själv eller ge oss ett skötseluppdrag. Om du väljer att teckna ett gravskötselavtal med Hammarö församling innebär det att kyrkogårdsförvaltningen garanterar att graven hålls i ett vårdat och värdigt skick.

Gravskötselavtal

Skötselsäsong maj - september. I skötselavtalet ingår:
-    Trimning/klippning av gräs runt gravvård/gravrabatt
-    Vår- och höststädning
-    Byte av jord utförs i början av juni
-    Rensning av planteringslåda/rabatt
-    Vattning och gödsling
-    Vissna snittblommor avlägsnas
-    Rensning och krattning av grusgrav
-    Allmän tillsyn

Ettårsskötsel: Avtalet löper år från år så länge betalning inkommer.
Flerårsskötsel: 3 årsavtal kan tecknas.

Övriga tjänster:

- Utläggning av krans
- Utläggning av grandekoration
- Tändning av gravljus (vardagar) - (Gravljus inkluderat)
- Vattning
- Rengöring av gravvård
- Förgyllning/målning av text
- Blombukett/snittblommor efter önskemål

Plantering

Till ditt skötselavtal kan du komplettera och välja att få vårplantering (planteras i april/maj), sommarplantering (planteras i juni) och höstplantering (planteras i september/oktober) och bestämmer själv om du önskar få alla tre eller utvalda planteringar. I bildspelet lite längre ned kan du se exempelbilder på vad för typer av blommor vi kan plantera under säsongerna. Observera att blommorna och kombinationerna kan skifta från år till år. Avvikelser kan förekomma när det framför allt gäller sommarblommor, vilket betyder att vissa blomsorter inte syns med på bilderna.

Vårplantering: Penséer.
Sommarplantering: Kan skifta från år till år.
Höstplantering: Ljung.

Vi förbehåller oss rätten att plantera andra blommor ur samma prisgrupp om önskade blommor ej kan anskaffas. Om blommorna skadas under säsongen på grund av dåligt väder eller sjukdomsangrepp lämnar vi inga garantier att vi byter ut blommorna. 

Ljuständning på våra kyrkogårdar

Du vet väl om att du kan beställa ljuständning av Hammarö kyrkogårdsförvaltning? Perfekt för dig som har svårt att ta dig till din anhöriges grav eller bor långtifrån.