Potatis-linssoppa och chokladapelsinkaka

Ytterligare en god middag ur Malles repertoar

Potatis-linssoppa

 4 portioner

1 gul lök

1 klyfta vitlök

4 skivor bacon

1 msk olja

1 l hönsbuljong

1 morot 2 dl gröna linser

4 st potatis

persilja salt peppar

Hacka lök, viltök och bacon fint. Värm oljan i kastrullen och stek hacket, rör om ordentligt så att gul lök och vit lök inte får färg. Tillsätt het buljong, låt koka upp.

Hacka morötter och potatis. Tillsätt grönsakerna och linser och koka på svag värme 15 minuter tills linserna är mjuka. Ta bort skummet som bildas, då blir spadet klart.

Tillsätt mer salt och peppar efter behov. Tillsätt persilja och soppan är klar.

Chokladapelsinkaka

Kakan:

80gr choklad

1,5 dl mjöl

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

100 gr smör

2 dl socker

4 st ägg

1 dl vatten

1 msk rivet apelsinskal

6 msk apelsinsaft

1 dl apelsinmarmelad

Glasyr:

0,75 dl grädde

1 msk sirap

170 gr choklad

Smält chokladen i vattenbad. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, o salt. Vispa smör med sockret, blanda in äggen ett i taget, tillsätt svalnad choklad. Tillsätt växelvis mjölblandning och vatten. Till sist blanda i apelsinskal.

Häll smeten i smord form 28-30 cm med avtagbar kant. Baka 180 grader 35 minuter tills provstickan är torr.

Låt formen svalna 10 minuter efter det, ta bort kanten. Låt botten helt svalna. Dela botten blöt båda delarna med saften. lägg marmelad på den ena sidan och täck med den andra.

Värm grädde och sirap och låt det koka upp. Ta bort från värmen. Tillsätt chokladbitar och rör tills det har smält och det är jämn smet. Låt svalna och bre på kakan.