Ängamatsoppa
7,5 dl buljong -grönsaks eller kyckling
0,5 msk salt
2 stora eller 4 små potatisar
2 st morötter
0,5 huvud blomkål
2 dm purjolök
1 dl gröna ärtor
1 krm vitpeppar
2 dl bladspenat/babyspenat
2 dl grädde
3 msk ljus maizena
1 dl persilja.
Koka upp buljong i en stor kastrull.
Skala potatisar, palsternacka, morot, hacka i cirka 1x1 cm bitar.
låt koka i fem minuter
Dela blomkål och lägg i, Låt koka 5 minuter
Dela purjolök och tillsätt den
Tillsätt ärtorna.
Tillsätt grädden, rör i redning
Hacka bladpersilja och lägg i
Tillsätt spenaten
Smaka av med salt och peppar.
Servera och njut !
Hallonmarängbullar (cirka 50 bullar)
5 dl mjölk
cirka 1200 gr vetemjöl
100 gr jäst
5 gr salt
200 gr socker
200 gr smör rumsvarmt
15 gr karedemumma
Fyllning
300 gr djupfrysta hallon
Italiensk maräng
300 gr socker
1 dl vatten
150 gr äggvita (från ungefär 5 ägg)
Topping
ägg till pensling
1. Vetedegen:
Blanda mjölken, hälften av vetemjölet samt jästen i en bunke. Låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl. När degen är klar låt den vila i rumstemperatur till den italienska marängen är klar.
2. Italiensk maräng:
Koka socker och vatten till 120 grader. börja vispa vitan när socker vattnet nått cirka 115 grader. Sockerlagen hälls sedan långsamt i en tunn stråle ner i äggvitan under ständig omrörning. Fortsätt vispa tills marängen börjar svalna.
3 Kavla ut marängen tunt och gör den cirka 30 cm bred. Bred på ett tjockt lager maräng på degen. och stö sedan rikligt med djupfrysta hallon över marängen.
4. Rulla ihop degen. Skär av bitar i lagom bullstorlek och lägg i muffinsformar.
5. Låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur.
6 Pensla bullarna med ägg och grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.