Ängamat och hallonmarängbullar

En vårlig meny som serverats på en av våra senaste soppluncher och blev mycket uppskattad.

Ängamatsoppa

7,5 dl buljong -grönsaks eller kyckling

0,5 msk salt

2 stora eller 4 små potatisar

2 st morötter

0,5 huvud blomkål

2 dm purjolök

1 dl gröna ärtor

1 krm vitpeppar

2 dl bladspenat/babyspenat

2 dl grädde

3 msk ljus maizena

1 dl persilja.

Koka upp buljong i en stor kastrull.

Skala potatisar, palsternacka, morot, hacka i cirka 1x1 cm bitar.

låt koka i fem minuter

Dela blomkål och lägg i, Låt koka 5 minuter

Dela purjolök och tillsätt den

Tillsätt ärtorna.

Tillsätt grädden, rör i redning

Hacka bladpersilja och lägg i

Tillsätt spenaten

Smaka av med salt och peppar.

Servera och njut !

Hallonmarängbullar (cirka 50 bullar)

5 dl mjölk

cirka 1200 gr vetemjöl

100 gr jäst

5 gr salt

200 gr socker

200 gr smör rumsvarmt

15 gr karedemumma

Fyllning

300 gr djupfrysta hallon

Italiensk maräng

300 gr socker

1 dl vatten

150 gr äggvita (från ungefär 5 ägg)

Topping

ägg till pensling

1. Vetedegen:

Blanda mjölken, hälften av vetemjölet samt jästen i en bunke. Låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl. När degen är klar låt den vila i rumstemperatur till den italienska marängen är klar.

2. Italiensk maräng:

Koka socker och vatten till 120 grader. börja vispa vitan när socker vattnet nått cirka 115 grader. Sockerlagen hälls sedan långsamt i en tunn stråle ner i äggvitan under ständig omrörning. Fortsätt vispa tills marängen börjar svalna.

3 Kavla ut marängen tunt och gör den cirka 30 cm bred. Bred på ett tjockt lager maräng på degen. och stö sedan rikligt med djupfrysta hallon över marängen.

4. Rulla ihop degen. Skär av bitar i lagom bullstorlek och lägg i muffinsformar.

5. Låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur.

6 Pensla bullarna med ägg och grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.