Foto: Mona Davidsson

Finland firas med musik

Nyhet Publicerad

Finlands sak är vår – fortfarande. Hundraårsjubileet av grannlandets självständighet firas i Martin Luthers kyrka den 3 december. – Det blir en hyllning till våra förfäder, säger Ritva Björkman. Hon är ordförande i den finskspråkiga församlingskretsen och utlovar en eftermiddag med mycket musik.

Ritva Björkman kom för första gången till Sverige som liten flicka. Med en lapp om halsen var hon ett av totalt cirka 70 000 finska krigsbarn som kom hit under krigsåren 1939-1944.

Det blev två perioder i Sverige när hon var barn, och i vuxen ålder gick flyttlasset till Halmstad 1968.
– Vi hade gift oss året innan och ville skapa en tillvaro i Sverige, berättar Ritva Björkman. Vi tittade på kartan efter en plats vid havet, och det blev Halmstad.
När hon för första gången besökte en gudstjänst i S:t Nikolai kyrka fick hon ett varmt och innerligt välkomnande av en kyrkvärd.
– Då kände jag att jag hade kommit hem, säger hon.
Så småningom blev det engagemang både som anställd och förtroendevald i församlingen. Ritva Björkman var bland annat med när Vårhems förskola startade och jobbade sedan där som barnskötare. Och det kyrkopolitiska arbetet tog henne till en plats i kyrkorådet.

Den finska föreningen i Halmstad blev en samlingspunkt för många som kommit från Finland, men föreningen var obunden både politiskt och religiöst vilket var ett skäl till bildandet av Halmstads finskspråkiga församlingskrets. Församlingskretsen firar nu femtio år och är fortfarande aktiv med regelbundna gudstjänster, körövningar och bibelstudium.
Numera hålls aktiviteterna i Andersbergskyrkan, med en trogen men inte så stor skara deltagare.
En viktig uppgift för församlingskretsen är hembesöken hos gamla, finsktalande, som trots många år här inte är helt bekväma med svenskan. Den hjälpen kan underlätta i kontakter med hemtjänstpersonal och andra.

Men närmast är det hundraårsfirandet som står i fokus. Ett och ett halvt år av förberedelser har lett fram till en högtid fylld av musik. Kända kompositörer, finska artister från Göteborgsoperan och som final Sibelius ”Finlandia” framförd av Stefan Wikrén på orgel.
Högtidstalet hålls av honorärkonsul Stefan Ågren.
Högtidsprogrammet avslutas med buffé (se faktaruta).

Text: Mona Davidsson

finlands 100 år

Finland förklarar sig självständigt den 6 december 1917 och lösgör sig från det ryska väldet. Sovjet-Ryssland, Frankrike, Tyskland och Sverige är bland de första att erkänna den nya staten.
Sovjetunionen anfaller Finland den 30 november 1939. Vinterkriget utkämpas i 105 dagar.
Fortsättningskriget mot Sovjetunionen bryter ut sommaren 1941.
Finland blir medlem i FN och Nordiska rådet 1955 och medlem i EU 1995.
(Källa: www.finland.se)