Häljarps församling Besöksadress: Kustvägen 5, 26175 Asmundtorp Postadress: Box 17, 26107 Asmundtorp Telefon: +46(418)482700 E-post till Häljarps församling

Tofta kyrka

Sockenkyrkan från 1100-talet

Sockenkyrkan i Tofta har långhus från 1100-talet. På dess vind kan, i norr och söder, romanska fönster iakttas som vid valvslagning på 1400-talet kommit att döljas. Sannolikt har kyrkan från början anlagts enligt romanskt schema, med lägre och smalare kor fogat till långhuset och längst i öster en halvrund absid. Det kraftiga västtornet med dess högt sittande ljudöppningar har fått sin huvudsakliga utformning på 1600-talet. Byggnadsmaterialet i de äldre delarna är gråsten. Kyrkorummet täcks av korsvalv.

Från gotisk tid stammar kyrkans triumfkrucifix. Obetydligt yngre är den av Borchard Gellegieter på 1500-talet gjutna storklockan av malm. Lillklockan är troligen från 1450, och gjuten av Olaus Hinrici Kegge. Altartavlan är ett vackert arbete från 1830-talet, signerad i Paris av Alexander Malmquist. Motivet är de vise männens tillbedjan inför Jesusbarnet.  Predikostolen är ett fint verk av Brunius. Dopfunten av trä är föga anmärkningsvärd, målad i ekimitation liksom kyrkbänkarna från år 1900.

Orgeln, som invigdes 1971, är inbyggd i en äldre fasad. Den omfattar 10 stämmor, som är fördelade på två manualer och pedal. Den har den levererats av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Kostnaden för orgeln blev 75000 kronor, som till stor del har insamlats av kyrkokören.

Kyrkan har 125 sittplatser, och sedan 1972 är de försedda med dynor. Den värms upp elektriskt men upplyses av levande ljus. Ljuskronan i nyrokoko med glasprismor är från 1800-talet.

Antependier och skrudar har förfärdigats av textilkonstnär Ingan Mittendorf. De har liksom altarets ljusstakar, blomvaser och oblatask i silver skänkts av syföreningen, som även bekostat kyrkans fasadbelysning. Vinkanna i silver har skänkts av en tidigare församlingsbo.