Svante Talltorp är en av sju diakoner i Svenska kyrkan Hägersten. Även om enskilda samtal upptar större delen av hans arbetstid är även kontakter med socialtjänst, vård och polis en stor del av arbetet.
När till exempel polisen ska lämna ett dödsbud till anhöriga hjälper diakonerna till. Då ringer polisen till diakoner och präster som då följer med dem.
Hur organiseras detta?
– Det finns en polispräst i Stockholms stift som har hand om detta. Tillsammans med de andra församlingarna i söderort täcker vi hela södra Stockholm. Vi i Hägersten har jour några veckor per år som vi gör ett beredskapsschema för. Jag är en av dem som åker ut, säger Svante Talltorp.
Hur fungerar det konkret?
– När vi åker ut lämnar polisen dödsbudet och vi stannar kvar hos de som fått budet, om de så de önskar. Det är väldigt uppskattat, både av polisen och de drabbade.
– Man får vara mycket lyhörd vid sådana här tillfällen. När vi tycker att det är lämpligt lämnar vi över ärendet till den församling som den anhörige tillhör. Där kan man ha fortsatta kontakter med diakonerna om man så önskar.
Vilka fler samhällskontakter har ni?
– I våra samtal ledsagar vi människor. Om det till exempel handlar om ekonomisk utsatthet talar vi om att de ska kontakta socialtjänsten och stödjer dem i den kontakten. Det är försörjningsstödsenheten vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning vid Telefonplan som de ska vända sig till.
– Även budget- och skuldrådgivare på socialkontoret kan vi hänvisa till. Vi har en bra kontakt med den enheten.Samarbetet har pågått i över tio år. Vi träffar dem ett par gånger per år och blir uppdaterade på till exempel regelförändringar inom området.