Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Håbo pastorat Besöksadress: Västerhagsv 15, 74624 BÅLSTA Postadress: BOX 194, 74624 BÅLSTA Telefon:+46(171)468020 E-post till Håbo pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Yttergrans kyrka

Här finns Yttergrans kyrka, kapell och församlingshem

På åsen ett par kilometer norr om Bålsta samhälle ligger Yttergrans kyrka.

Byggd på 1100-talet. Nyrenoverad. Uppsala stifts minsta kyrka. Muralmålningar av Albertus Pictor, troligen utförda i början av 1480-talet. 

Kyrkan, som troligtvis började byggas under andra hälften av 1100-talet är pastoratets och även ärkestiftets minsta kyrka. Från början var den ännu mindre än idag varför man förmodar att den först uppfördes som en gårdskyrka. Det finns en sägen som berättar att två förnäma systrar på Ekilla gård lät bygga kyrkan. Sant eller ej det vet vi inte.

Muralmålningarna är en av de största sevärdheterna i kyrkan, utförda av Albertus Pictor, troligen i början av 1480-talet. En av målningarna föreställer ärkebiskop Jakob Ulfsson knäböjande vid sidan av sin vapensköld. Andra sevärdheter är ett altarskåp med fem stående helgon från omkring år 1470-1480, en oljemålning från år 1777 som utgör altarprydnad föreställande Kristus på korset. Altartavlan utgör samtidigt framsidan till predikstolen som på detta vis har en mycket speciell placering rakt ovanför altaret.

Intill kyrkan finns dels en klockstapel uppförd år 1766 samt ett kapell uppfört år 1954 för bl.a. begravningar då kyrkan är alldeles för liten för detta ändamål.

Det finns även ett församlingshem i anslutning till kyrkan. Detta utnyttjas mycket ofta till dop- och begravningskaffe m.m.

I Yttergrans kyrka får det vistas max 50 personer samtidigt.

Bokning av guidning i kyrkan
Det gör ni hos Marianne Toikkanen.

Yttergrans församlingshem

Yttergrans församligshem
Yttergrans församlingshem. Bild: Sofi Sandström

Här får det vistas max 70 personer samtidigt.

Marianne Toikkanen

Marianne Toikkanen

Håbo pastorat

Mer om Marianne Toikkanen

Bokning av dop, vigsel, välsignelse, begravning, dopkalas, minnesstund och möten i församlingshemmen.Telefontid måndag-fredag kl. 09-12, 13-15.

Fredrik Axelsson

Fredrik Axelsson

Håbo pastorat

Kyrkvaktmästare

Mer om Fredrik Axelsson

Vaktmästare för Yttergrans kyrka