Other languages with Google Translate

Håbo pastorat Besöksadress: Västerhagsv 15, 74624 BÅLSTA Postadress: BOX 194, 74624 BÅLSTA Telefon:+46(171)468020 E-post till Håbo pastorat

Skoklosters kyrka

Här ligger Skoklosters kyrka

Klosterkyrkan på SkoHalvön

Den är byggd på 1200-talet. Interiören präglas av stor rymd och vackert tegel. Proffessionella guider finns. Vi tar emot grupper på engelska och tyska och visar gärna textilierna i kyrkan, orgelläktaren och klocktornet.

Om du vill boka visning för en grupp. Kontakta Marianne Toikkanen. Se nedan för kontaktuppgifter.

Skoklosters kyrka upplevs verkligen när du väl är där. Gudstjänster firas och människor från när och fjärran besöker kyrkan och akustiken är underbar.

När man stiger in i kyrkan möts man av det medeltida murverket som till stora delar är autentiskt från byggnadstiden, senare delen av 1200-talet. Kyrkan uppfördes, som en del av det kloster för cisterciensernunnor som flyttades från Flasta, beläget omkring 1.5 km nord väst om nuvarande kyrka.

Kyrkan är troligen uppförd av en mästare, som tidigare varit verksam i Lund och som där deltagit i 1240-talets stora valvbyggnadsföretag. Efter reformationen kom kyrkan delvis att förfalla, men en ny tid började i och med att fältmarskalk Herman Wrangel år 1611 fick Skoklosters gård som gåva. Då tillkom också det Wrangelska gravkoret som stod färdigt 1639.

I Skokloster kyrka får det vistas max 250 personer samtidigt.

Bredvid Skokloster kyrka finns Sjövillan som har Café på sommaren.

Bokningar görs hos Marianne Toikkanen. Se kontaktuppgifter nedan.

Marcus Larsson

Kyrkvaktmästare

Mer om Marcus Larsson

Vaktmästare för Häggeby kyrka och Skokloster kyrka.

Marianne Toikkanen

Mer om Marianne Toikkanen

Bokning av dop, vigsel, välsignelse, begravning, dopkalas, minnesstund och möten i församlingshemmen. Telefontid måndag-fredag kl. 09-12, 13-15.

Kevin Lembke

Kyrkomusiker

Mer om Kevin Lembke

Musikansvarig för Skoklosters kyrka.