Norra S:t Sigfridsleden

Pilgrimsleden som invigdes 2 maj 2021 sträcker sig från Sofiakyrkan i Jönköping till S:t Olofs kyrka i Falköping. Denna led går igenom Habo kommun och bland annat förbi Habo kyrka.

Den nya pilgrimsleden heter Norra S:t Sigfridsleden och går från Jönköping till Falköping. Hela sträckan är cirka 9 mil lång. Namnet Sankt (förkortas S:t) Sigfrid kommer från en engelsk biskop som var missionär i Sverige i början av 1000-talet. Det byggdes flera kyrkor under den tiden och många människor vandrade mellan kyrkorna. Även S:t Sigfrid vandrade mellan kyrkorna och det är mycket troligt att han gick förbi här när han gick mellan Växjö och Falköping på väg mot Nidaros i Trondheim. Vi har flera gamla kyrkor längs leden som man säkert besökte och som finns kvar än idag. Flera av dem är öppna på dagtid och då kan du alltid gå in och sätta dig en stund innan du vandrar vidare.

Pilgrimsvandring innebär att ge sin vandring ytterligare en dimension, den andliga eller existentiella. Att ge rum för det vi bär på inom oss och att ge rum för min tro och frågor om min existens som människa. Vi kan göra det själva eller i gemenskap med andra.

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Vandra i Sverige – gå en pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.