Vid val av gravsättning är det i första hand viktigt att ta hänsyn till eventuella önskemål den avlidne själv uttryckt. Habo pastorat erbjuder fyra olika slag av gravsättningar på våra fyra kyrkogårdar; Habo, Fiskebäck, Gustav Adolf och Brandstorp.
Kremering eller kistbegravning
Kremering betyder att kistan med den avlidne bränns till aska och sedan gravsätts. Vid en kistbegravning sänks kistan ner i en grav. Beroende på vilket av dessa man väljer, finns olika typer av gravar och gravsättning att ta ställning till.
Olika typer av gravplatser
Det finns fyra olika slag av gravsättningar:
- Kistgrav. Den döda kroppen placeras i en kista, och kistan begravs i jorden. Över kistgraven reser de anhöriga ofta en gravsten. Eller så används en redan befintlig familjegrav. Kistgravar finns på alla våra kyrkogårdar.
- Urngrav. Den döda kroppen kremeras. Askan läggs i en urna, som begravs i jorden. Över urngraven reser de anhöriga ofta en gravsten. Eller så används en redan befintlig familjegrav. Urngravar på alla våra kyrkogårdar.
- Minneslund. Den döda kroppen kremeras. Askan strös ut eller grävs ner i en minneslund, som är ett område där stoftet från fler människor finns. Minneslunden är anonym – där finns inga personliga stenar och namnet på de döda finns inte skriva någonstans. Anhöriga får inte delta. Minneslundar finns på alla våra kyrkogårdar.
- Askgravplats. Den döda kroppen kremeras. Askan strös ut eller grävs ner på ett område där stoftet från fler människor finns. På en gemensam yta finns namnen på de döda angivna. Anhöriga får delta om de önskar. I dagsläget finns det askgravplats på Habo kyrkogård och Gustav Adolfs kyrkogård. Arbete pågår på Fiskebäcks kyrkogård och Brandstorps kyrkogård och förväntas vara klart under hösten 2024. Invigning av Fiskebäcks askgravplats sker 2 oktober. Vill du veta mer är du välkommen att ringa Claes-Olof Mattsson, tel. 036-496 06.