Handmålade kors av konstnären Christian Chavarría Ayala

Nu kan du köpa de vackra handmålade livets kors från El Salvador. De mindre korsen kostar 50 kr och de större korsen 100 kr. Läs mer om konstnären och hur du köper korsen.

Konstnären Christian föddes i norra El Salvador, ett område som drabbades svårt procent under inbördeskriget (1980-92). Flera i hans familj mördades och han var tvungen att fly med andra familjemedlemmar till grannlandet Honduras, där han bodde som flykting i sju år.

1989 återvände han till El Salvador i en tid då kriget var mest grymt och svårt. Vid 12 års ålder gick han med i gerillan för att slåss mot den salvadoranska armén.

Vid 13 års ålder lämnade han gerillan för att söka en bättre chans att överleva i San Salvador, landets huvudstad. Där möter han den lutherska kyrkan som han omedelbart blir en del av.

Hela hans familj var med i  gerillan och i slutet av kriget 1992 måste familjen hitta ett sätt att överleva. Christian har ett litet jobb i San Salvador som bidrog till familjens försörjning, men 1993 mordhotades Christian och måste fly från sitt land igen. Den här gången skickades han till Sverige, ett land som Christian inte visste någonting om. Han blev ett ensamkommande flyktingbarn som tvingades lämna sitt hemland och söka tillflykt helt ensam. Han bodde i Sverige i nästan tre år, i Husum, Örnsköldsvik där han lärde sig flytande svenska. Han lärde sig också spela piano och datorkunskap  - saker som  han har haft stor nytta av när han senare kunde återvända till El Salvdador.

Redan när Christian var flyktingbarn i Honduras började han att måla kors som han sedan sålde. På så sätt kunde Christian fortsätta att hjälpa sina syskon att fortsätta gå i skolan.

Med tiden blev Christians konst erkänd internationellt, och nu finns hans kors och målningar i mer än 126 länder runt om i världen. Han har gjort särskilda kors för premiärministrar, presidenter, för prinsessan Mette-Marit av Norge, för ärkebiskopar. Det viktigaste arbetet som Christian har gjort är “Lundakorset”. Detta kors var symbolen för det luthersk-katolska mötet som ägde rum i Lund - Sverige i oktober 2016 inför reformationsjubileet. Detta kors reste sedan till Afrika och senare till Schweiz där det äntligen installerades på World Church Center i Genève.
Återberättat efter Christians berättelse om sig själv

Christian skriver/En hälsning från Christian i El Salvador:
Har du ett av Christian Chavarría-kors i handen?
Du har inte bara ett kors med vackra färger där utan ett vittnesbörd om tro, kamp, ​​överlevnad och hopp.
Må detta kors påminna dig om att detta liv är ETT, det är kort och det är vackert och att vi måste leva varje dag i tacksamhet till Gud för alla gåvor vi får, och som erbjöd dem till oss med sin sons offer på Golgata. Det korset är minnet att du är kallad att älska och tjäna din nästa och att bygga en värld av rättvisa för alla. Det är livets kors.
Med glädje och tacksamhet delar jag med dig livets kors!
Guds välsignelse. Christian Chavarría Ayala, konstnär

Vill du också ha ett livets kors som Christian har gjort?

Korsen finns i två storlekar: 7 cm och 15 cm och kostar 50 respektive 100 kronor. 

Så här gör du:
1. Mejla eller ring församlingsexpeditionen på 08-570 380 75 gustavsberg-ingaro.forsamling@svenskakyrkan.se och beställ ditt/dina kors. 
Öppettider helgfri, måndag - tisdag, torsdag - fredag kl. 9:00-12:00.
Onsdag kl. 13:00-16:00. Ni gör upp en tid när det passar att komma och hämta.
Vi kan även skicka ett kors med post.

2. När du väljer och hämtar ditt kors betalar du via swish.

Swishnummer 123 635 45 91. Märk med Livets kors.