Lyssna

Hyringa gamla kyrkplats

Här stod Hyringa kyrka fram till år 1870 då de tre församlingarna
Hyringa, Längnum och Malma gemensamt uppförde Fridhems kyrka.

Hyringa kyrka har haft ett mycket vackert läge på en över slätten markerad berg- och grusås mitt i den forna Hyringa by. Från platsen har man en fin utsikt över bygden.

Före kyrkans tillkomst har området troligen varit en hednisk kult- och begravningsplats. Därom vittnar bl. a. en sten med offergropar, som hittades vid utgrävningen. Möjligen kan även ett par brandgropar med kol och brända stenar, som hittades under kyrkans äldsta grundstenar, tyda härpå.

Den äldre delen av kyrkan vars grund framgrävdes 1968 var säkerligen från medeltiden, 11- eller 1200-talet. Grunden visar ett rektangulärt långhus omkr. 10 m. brett och 12 m. utvändigt. Under medeltiden hade Hyringa liksom de andra socknarna egen präst vars boställe var Stommen. År 1412 nämnes i en handling: Herr Ingemar, kyrkopräst i Hyringa. Under åren 1709 och 1710 tillbyggdes kyrkan åt öster. Det gamla koret raserades och ett nytt tresidigt kor avslutade tillbyggnaden.

Kyrkan revs år 1870. Inventarierna såldes på auktion. Så till ex. köpte en hemmansägare i Lekunga predikstolen och ställde den som prydnad i trädgården där den sedan fick stå och ruttna ned. 

Sedan platsen någorlunda jämnats fick den ligga orörd och stora träd och buskar hade vuxit upp bland murresterna. På initiativ av Åse och Viste Hembygdsförening och efter anvisningar av landsantikvarie G. Ullenius röjdes platsen på hösten 1962. Då blottades några stenar, som tillhörde kyrkans grund och intresset väcktes för en utgrävning av hela grunden.

Minnesstenen uppsattes år 1930.

Följ denna länk så kan du läsa mer om Hyringa gamla kyrkplats på Wikipedia