Reportage från Fredriksberg

Från tidningen Dagen, reporter Inger Alestig

Diakoner i Fredriksberg: Svartmålning gagnar ingen

“Det finns en väldig kraft och förmåga hos människorna som bor här”

Social dumpning, utanförskap, ett nedmonterat samhälle. Beskrivningarna i medier av bruksorten Fredriksberg i Dalarna har varit mörka. Diakonerna Peter Risberg och Cecilia Lindblad talar hellre om kraften hos ortens befolkning.

- Vi har fått en otroligt fin relation med människorna där. Det de behöver är att bli lyssnade på, säger Cecilia.

Sökarljuset föll starkt och obarmhärtigt på den lilla orten Fredriksberg, sex mil från Ludvika, efter Expressens reportage om “byn som S glömde” (13 mars). Inte bara Expressen, utan även SVT och flera andra tidningar har uppmärksammat problem i bygden med fallfärdiga och utkylda hyreshus, nedmonterad service, missnöjda medborgare och så kallad “social dumpning”, där människor utan bostad och med låg inkomst hänvisas från rika kommuner till fattigare.

“Det är jättesorgligt”

Men bilden behöver justeras. Det menar diakonen och verksamhetsledaren Peter Risberg och diakoniassistenten Cecilia Lindblad. Svenska kyrkan är, vid sidan av RIA, de enda kristna aktörerna verksamma i just Fredriksberg.

RIA hade under en tid kafé i en lägenhet i Fredriksberg, men träffarna där upphörde när pandemin slog till. De båda diakonerna har också de haft öppen verksamhet i Fredriksberg – dock inställd under pandemin – och de har täta kontakter med människorna på orten.

– Man pratar om det här med social dumpning, men det börjar bli utslitet. Det handlar om människor som tar chansen att leva på andra, de köper gamla hus som är billiga och erbjuder sedan människor förstahandskontrakt. Sedan får kommunen stå för hyreskostnaden. Detta finns ju på flera ställen och det är jättesorgligt, säger Peter Risberg.

 

“Måste se det positiva”

Han tycker att man främst borde rikta ljuset inte mot dem som drabbas, utan mot dem som tjänar på systemet.

– Vi kanske ska vända blicken mot den som utnyttjar situationen. Hur är man funtad om man gör det?

Socialt arbete och evangeliet hör ihop

Han tycker också att bilden som ges i medierna av Fredriksberg och dess invånare är för mörk. Cecilia Lindblad håller med.

– Vi kan inte bara se på det som är mörkt, utan vi måste lyfta människor och se det positiva. Den gruppen människor det handlar om mår inte bättre av att pekas ut, utan sämre. Nu är det nästan som att folk åker hit för att se hur illa det är, som att det är en djurpark man besöker, säger hon.

Vilka är de största behoven i Fredriksberg när det gäller socialt stöd?

– Det är en jättestor fråga. Anledningen till att vi finns där är att det är ett glapp mellan kommunen och invånarna. Kommunen har det största ansvaret men de som bor där får ändå ingen hjälp, säger Peter Risberg.

Diakonerna kan hjälpa till med kontakter med myndigheter, men syftet med hjälpen är främst att ge människor kraften att själva göra något, “empowerment” – att de själva tar tag i sin situation. Men det viktigaste av allt är kanske, menar de båda, att människorna i Fredriksberg blir lyssnade på.

– Ja. Att någon ser dem. Att de blir accepterade som människor. Att man lyssnar på deras historier. Vi har fått väldigt många fina och djupa samtal, säger Peter Risberg.

– Det har blivit lite “vi-och-dom” här uppe. Därför försöker vi rikta oss till alla församlingsbor. Vi har fått en väldigt fin relation till de boende, säger Cecilia Lindblad.

– Vi försöker se till behoven, lyssna på människorna. Vad är det Fredriksberg behöver i stöd från oss?

 

Möten vid “eldpallkojan”

Nu under pandemin är det mest per telefon som Cecilia och Peter möter de boende i Fredriksberg. Men förhoppningsvis kommer man även att kunna mötas fysiskt framöver. Dalarnas rika natur och Fredriksbergs vackra omgivningar ger möjlighet till bland annat möten vid “eldpallkojan” i skogen.

– Då möts man vid en spegelblank vattenyta och har gudstjänst ute. Det är sådant vi önskar komma igång med. Vår uppgift är att fortsätta vara kyrka och min förhoppning är att vi ska fortsätta vara en viktig aktör när pandemin är över, säger Peter Risberg.

Så slår pandemin mot världens fattiga

Trots pandemins isolering har ensamheten inte ökat under det senaste året, tror diakonerna.

– Ensamhet är ett stort problem, men det var det före pandemin också, säger Cecilia Lindblad.

– Den äldre befolkningen tycker att det blir ensamt. Vi för en kamp mot en osynlig fiende, och alla blir otåliga, säger Peter Risberg.

 

Vana vid skog och mark

Han säger att han tror att människor i glesbygd kanske på ett sätt drabbas mindre än storstadsborna.

– Vi har förmånen att ha närhet till naturen. Det är inte vanligt med stora folksamlingar här. Och våra församlingsbor är vana vid att vara i skog och mark, säger han.

De båda diakonerna betonar också den stora kraft och initiativrikedom som finns hos människorna i glesbygd när det gäller arbete och sysselsättning. Den stora tillströmningen av arbetslösa som vissa kommuner talar om har man inte märkt här.

“De är världsmästare”

– Vi bor i en landsbygd, det skiljer sig mycket från storstaden. Men det finns pensionärer som har problem, och barnfamiljer. Om det finns barn med i bilden hjälper vi dem. Det är en jämn ström, men inte mer nu under pandemin än annars, berättar Peter Risberg.

– Det finns många små företag. Det finns en väldig kraft och förmåga hos människorna som bor här. De är världsmästare på att hitta försörjning och skaka arbetstillfällen så att man kan leva här uppe, för de vill bo kvar, säger han.

– Ja. Det är det här man ska lyfta, säger Cecilia Lindblad.

 

 

  • Fakta: Bruksort med 300 invånare
  • Fredriksberg kallas även Säfsen efter den ursprungliga kyrkbyn. Den grundades 1729 som bruksort där järn- och skogsindustrin var huvudsaklig arbetsgivare. I dag är turismen i Säfsen Resort viktig. I Fredriksberg bor cirka 300 invånare (2019).
  • Svenska kyrkan har verksamhet i Säfsnäs kyrka. RIA är en del av “Hela människan” och riktar sig till människor som befinner sig i en socialt utsatt livssituation. RIA planerar att återöppna verksamhet i Fredriksberg efter pandemin. I Ludvika 6 mil bort finns flera frikyrkor, som Korskyrkan (Evangeliska frikyrkan), Lifecenter Ludvika (f d Pingstkyrkan) och Högbergskyrkan (Equmeniakyrkan).

Inger Alestig
Reporter
DAGEN  105 36 Stockholm
TELEFON  08-619 24 51
E-POST  inger.alestig@dagen.se
BESÖK  Kungsholmstorg 5, Stockholm
WEBB  Dagen.se