En fadder ska stötta den som döps

En fadder ska stötta den som döps

Att bli tillfrågad om att bli fadder är fint, stort och speciellt. Det är ett viktigt förtroende där man får en särskild relation till barnet som döps. Som förälder kan det kännas bra att det finns en annan vuxen som bryr sig om och ber för barnet.

Som fadder kan du berätta för fadderbarnet om dopets betydelse och att Gud finns med i livet, oavsett vad som händer. Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka.  

Du som är förälder väljer om barnet ska ha en fadder

Som förälder kan du gärna fundera över fadderskapet. Vad innebär fadderskapet för dig? Vem passar bäst in i dina tankar kring fadderskapet? Välj någon som du har stort förtroende för. Det kan vara en släkting eller en nära vän. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha och du behöver inte ha någon fadder alls. 

Vad det innebär att vara fadder

En fadders uppgift är att stödja barnet i den kristna tron, att vara en viktig vuxen och att finnas där för barnet under uppväxten. Att vara fadder är samma sak som att vara gudförälder. Dopfadder blir man för resten av livet. Förr skulle faddrarna ta hand om barnet om dess föräldrar dog, men några sådana krav finns inte idag.

Prata med den du eller ni tänkt er så att ni är överens om vad fadderskapet innebär. Här kan prästen hjälpa till.

Faddern får ett fadderbevis

Många församlingar delar ut fadderbevis. Där står datum för dopet, namnet på den som döpts och fadderns namn. Ofta finns en bön och en text som kan vara till hjälp för uppgiften.

TIPS PÅ VAD EN FADDER KAN GÖRA

Kom ihåg dopdagen genom att skicka en hälsning till dopbarnet.
Bjud med dopbarnet med jämna mellanrum på en dag då bara ni är tillsammans, det kanske till och med kan vara på just dopdagen. Åk till kyrkan där dopet skedde. Prata om vad dopet betyder. Prata om Gud. Ät något gott. Dela tankar om livet. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på.
Var aktiv under fadderbarnets konfirmationstid och försök att vara delaktig vid konfirmationen.

Dop

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Plannera en dop

Att planera ett dop

I grund och botten är dopet en gåva från Gud till det lilla barnet, och allt runt omkring kan se olika ut. Om ni inte har möjlighet att lägga ner så mycket tid på planering är ni alltid välkomna till drop-in dop som många församlingar erbjuder. Men om ni vill göra en egen festlighet av dopet så hittar ni en del inspiration och tips på den här sidan.

Dopbrev

Dopbrev

Ett dopbrev är en speciell och personlig dopgåva. Det är ett enkelt brev som föräldrar, släkt och vänner kan skriva till barnet som döps – och som överlämnas när barnet fyller 14 år.