Barn och ungdomar i Harplinge-Steninge församling testar på sommaraktiviteten SUP, Stand Up Paddle, i Nissan.
Foto: Agneta Lindström

Viktig sommarverksamhet för barn och unga

Barn och ungdomar har drabbats hårt av restriktionerna under pandemin. Länge hölls högstadie- och gymnasieskolor stängda och verksamhet för både yngre och äldre barn har haft långa uppehåll. Men aktiviteterna i Harplinge-Steninge pastorat har till viss mån ändå hållit igång, allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och rådande restriktioner.

– Vi har haft digital öppen förskola, många konfirmandgrupper med färre deltagare per grupp och så har vi kört projekt för alla barngrupper där olika typer av verksamhet har erbjudits. Det har funnits något för alla och det har varit max 6 personer per grupp, berättar arbetslaget för barn och unga i Harplinge-Steninge som består av Helena Thornbratt, Agneta Lindström, Sara Elverskog och Klas Linder.

Nu närmar sig sommarlovet med stormsteg. Folkhälsomyndigheten har gått ut och uttryckt att det är viktigt att alla barn kan få möjlighet till meningsfulla aktiviteter. Och i Harplinge-Steninge har man tagit fasta på detta.

Många barn och unga i pastoratet har uttryckt ett behov av att bara få komma hemifrån och träffas och arbetslaget i församlingen har funderat länge på hur sommarlovsaktiviteterna skulle kunna läggas upp. Vad är genomförbart? Vad är relevant och viktigt för barnen? Och utifrån det har de sedan spånat fram flera olika aktiviteter.

– Intresset för sommarlovsaktiviteter är som störst under de första och de sista veckorna på sommarlovet, berättar Sara. Och det är just i de perioderna som verksamheten är igång.

– Tisdag (15 juni) åkte vi till Laxön i Nissan och testade på SUP (Stand up paddle), se bilden här ovanför, med 41 anmälda deltagare mellan 10 och 20 år, berättar Klas. Vi i teamet har provat det en gång tillsammans, fortsätter han.

– Med blandat resultat, lägger Helena till och alla skrattar.

Nu följer två veckor med sommarlovsträffar i och utanför kyrkan på tisdagar och torsdagar.

– Det kommer att finnas möjlighet att göra massor av olika grejer såsom utelek, spela spel, spraya graffiti eller bara umgås, berättar Helena.

– Svenska Kyrkans Ungas styrelse kommer också finnas på plats och lär väl hitta på en del spontana grejer med barnen, fortsätter Agneta.

...vi har kvar öronmärkta pengar för barn och unga så det känns roligt att kunna satsa lite extra på dem i sommar.

Därefter är det några veckors uppehåll i aktiviteter och arbetslaget får en välförtjänt semester efter ett hektiskt år. I augusti kör de igång igen och då planeras en utflykt till Ästad gård.

– Vi tänkte göra Fångarna på gården tillsammans med barnen, berättar Helena.

– Det känns viktigt att göra lite extra speciella aktiviteter i år. Det har inte varit några läger och vi har kvar öronmärkta pengar för barn och unga så det känns roligt att kunna satsa lite extra på dem i sommar, fortsätter Agneta.

– Alla som är 10 år och uppåt är välkomna. De möts över åldersgränserna och har roligt tillsammans. Och de är väldigt goa mot varandra, berättar Klas. Hela teamet instämmer.

Den Öppna förskolan kör vi under sommaren också, och den kommer att hållas på kommunala lekplatser. Det är jätteuppskattat, berättar Sara.

Utöver de aktiviteter som anordnas finns också möjlighet att gå sagovandringen Änglasagan på Harplinge kyrkogård. Där får man gå stigen på kyrkogården, följa änglarna Skruvlock och Gloria och hitta bokstäver på färgglada nycklar. Sagovandringen är öppen hela tiden för de som vill gå den.

För att få arbetet att rulla på lyfter de alla vikten av ett gott samarbete i arbetslaget. De vittnar om god sammanhållning i en grupp som stöttar och peppar varandra. Dessutom har de fått både förtroende och frihet från församlingen att hitta på roliga aktiviteter för barn och unga.

De vill dock tydliggöra att all den verksamhet som har bedrivits under året och den verksamhet som planeras för i sommar är coronaanpassad.

– Det är tryggt och säkert. Vi följer restriktioner, uppdateringar och riktlinjer mycket noga. Det gör också att vi kanske inte detaljplanerar allt och att vi är öppna för att styra om verksamheten vid behov, berättar Agneta.

Nu är de alla peppade inför en härlig sommar.

– Det ska bli så roligt att dra igång det här arbetet, säger de allihopa.

– Nu hoppas vi bara på fint väder!

Text Kristine Ålöv