Foto: Frida Blomqvist

Möt teamledare Armine Kirakossian

Armine Kirakossian blir som gladast när hennes team löser problem gemensamt. Hon arbetar med att leda teamet för ekonomer på Göteborgs stift, och brinner för församlingarnas verksamhet. Och framför allt är hon övertygad om att vi är bäst tillsammans!

Det är tydligt att arbetet med teamet verkligen ligger Armine Kirakossian varmt om hjärtat. Hon leder ett team med 16 ekonomer, som arbetar med olika församlingar och pastorats ekonomi. 

– Jag brinner för teamorganisationen. Det är det som gör att vi kan vara effektiva och leverera både god kvalitet och trivsel. Eftersom alla församlingar har olika förutsättningar så möter man variation i jobbet, men vi har ett likadant arbetssätt. Då kan vi leverera hög kvalitet. Vi är bäst tillsammans!

Armines team arbetar brett med församlingarnas ekonomi från start till slut och gör bokslut, årsredovisningar och mycket annat. Men Armine är tydlig med att det inte är mängden bokslut enheten gör som driver henne:

– Vi finns för församlingar och pastorat, vi finns till för verksamheterna! Det är inte volymen jag brinner för, utan att kunna hjälpa församlingarna i de situationer de står i, det är vårt mål från början. 

Armine är född och uppvuxen i Armenien, och flyttade till Sverige hösten 2009. Hon hade tidigare jobbat som ekonom i Armenien, så målet var att lära sig svenska och kunna gå tillbaka till arbetet, och det lyckades. Hon började på en konsultfirma 2014, och blev då tillfrågad om att jobba för Svenska kyrkan. 

– Armenien är det första kristna landet, så kyrkan är ganska naturlig där. Jag hade döpt min dotter i Svenska kyrkan, så jag hade haft kontakt med den tidigare. Men nu, från att inte ha lagt märke till kyrkan i vardagen började jag plötsligt se Svenska kyrkans flaggor överallt. Det kändes spännande! 

Armine började på Göteborgs kyrkliga samfällighet, och gick sedan över till Backa och Tuve-Säve församlingar på 50% var. När de omvandlades till ett pastorat blev hon förändringsekonom och arbetade tillsammans med förändringsledaren. Sedan kom en annons från stiftskansliet upp. 

– Då väcktes ett intresse för att jobba med fler församlingar och se hur det ser ut för andra. Jag hade sett att arbetet såg lite olika ut med både hantering och verksamhet i de olika församlingarna jag varit i tidigare, så jag ville se mer av det. 

Det var fem år sedan, och sedan dess har Armine varit på Göteborgs stift, i olika roller. Först i tre år som ekonom/controller, och för två år sedan blev hon teamledare på heltid. 

– Tidigare hade jag ansvar för att göra budget och bokslut för fyra församlingar, då hade jag full koll på dem, och det var jättespännande. Nu blir utsiktstornet ännu mycket högre, och jag ser alla de 52 församlingar som teamet utför bokslut och budget för. 

– Nästa år har jag jobbat 10 år i Svenska kyrkan. Det har gått väldigt fort men också varit väldigt lärorikt. Jag har haft olika roller under den perioden, och då utvecklas man mycket.

När Armine blickar mot framtiden är det engagemanget för att arbeta tillsammans och för kyrkans verksamhet som sätter tonen. Bland annat samarbetar hon med kollegor på stiftskansliet om utbildningar för förtroendevalda:

– Den typen av samarbeten ser jag fram emot, att mixa utbildningar med både ekonomer och exempelvis teologer. Verksamhet och ekonomi behöver gå hand i hand, sådant tycker jag är roligt!

Samarbetet går också igen i hur hon ser på sitt teamledarskap. Hon värnar om att lyssna in gruppen och försöker vara både snäll och tydlig. Hon berättar att många i teamet är bra på att lösa problem och driva arbetet framåt, och hennes roll som teamledare är att se till att de kommer i mål.

– För att leda ett team och vara en bra arbetsledare behöver man vara stark och samtidigt snäll. Man kan inte vara bara snäll, stark eller tuff. Jag har alla de tre egenskaperna i en mix. 

– Det kanske låter enkelt, men det bästa med mitt jobb är att jag trivs. Med min chef, mina kollegor och med teamet. Att ha så många positiva människor på enheten och att ha teamet nära, det gör mycket!

Text och foto: Frida Blomqvist

 

Mer om Armine

Namn: Armine Kirakossian
Ålder: 35
Arbetstitel: Ekonom och teamledare
Bor: Kungsbacka

Läs vidare

Möt skogsförman Andreas Augustsson

Andreas Augustsson är en av de som arbetar med skogarna i Göteborgs stift. Andreas jobb är att ta hand om delar av de skogar som kyrkan förvaltar sedan hundratals år tillbaka. För honom är det givande att få se konkret resultat i skogarna, och att få utlopp för sitt intresse för naturen – även på jobbet.

Medarbetarintervjuer

På Göteborgs stiftskansli samsas mängder av olika yrkesgrupper. Möt människorna som på olika sätt bidrar till att få Göteborgs stift att fungera.