Foto: Frida Blomqvist

Möt stiftsvaktmästare Pål Irestad

För Pål Irestad är det fortfarande lika kul att gå till jobbet som dagen han började. Han arbetar som vaktmästare på Göteborgs stift och har många olika uppgifter på sitt bord, både till vardags på stiftskansliet och vid större evenemang. Men från början tog han jobb som vaktmästare helt av en händelse.

När Pål Irestad började arbeta i Svenska kyrkan 2001 var det mest i väntan på annat. Tidigare hade han testat många olika arbeten; han har bland annat varit fastighetsskötare, lett kurser på en resande folkhögskola och arbetat med folkbildning i Zimbabwe. Det var efter att han studerat sociologi på universitetet som han fick nys om en vaktmästartjänst i Annedalskyrkan:

– Jag tänkte pröva det i ett år och sedan fortsätta studierna. 22 år senare sitter jag här, skrattar han.

Efter åtta år i Annedal hörde han om tjänsten som stiftsvaktmästare från en tidigare kollega. Då kände han inte till stiftet så väl, men tyckte det lät som en spännande utmaning. Och han har inte ångrat sig sedan dess:  

– Jag stortrivs! Sedan jag började 2009 kan jag inte minnas att jag en enda morgon vaknat och inte velat gå till jobbet. Jag tycker fortfarande det är lika härligt att gå till jobbet som min första arbetsdag.  

– Det hänger ju ihop med att mina arbetsuppgifter är så varierande, att jag fått mycket eget ansvar, och naturligtvis med mina arbetskollegor, det är ju dem jag är här för.  

Men även stämningen på kontoren är viktig för Pål, och han tror den påverkas av att arbetsplatsen är just en kyrka:  

– Vi är inte här för att casha in pengar, utan vi är här för att vi har en viktig uppgift att fylla i samhället, att vara kyrka. Det tror jag många här känner. Det gör att vi har en god arbetsatmosfär, och det är det som gör att jag trivs så bra här.  

Påls arbete går ut på att se till att kansliet fungerar, på kontoren i Uddevalla och i Göteborg. Det kan involvera att göra i ordning lokaler för kurser och för stiftsstyrelsen, att se till att kontorsmateriel finns på plats och att laga eller beställa reparationer av saker som gått sönder. Pål är involverad i många inköp och har kontakt med leverantörer och hyresvärd.  

– Är det något som krånglar är det mig det ligger på att reda i det. Sedan är jag också i allra högsta grad involverad i Bokmässan och all logistik kring den och kring vår monter. Jag är också lokalt skyddsombud, vilket innebär att jag sitter med i arbetsmiljökommittén och jag bevakar arbetsmiljöfrågor.  

Med ett arbete som till stor del går ut på att serva stiftskansliet ser Pål att det är viktigt att vara lösningsorienterad och se positivt på de problem som dyker upp.

– Du måste vara serviceminded, lyhörd positiv på det här jobbet. Du kan inte tycka det är besvärligt när folk kommer med frågor, du måste tycka om att serva. Det betyder ju inte att jag alltid går runt och skrattar, men du måste vara positiv och tycka att det är roligt med utmaningar.  

Om det stämmer verkar Pål vara på helt rätt plats. Han beskriver att han drivs av just utmaningarna och har vid det här laget mycket erfarenhet av hur de kan lösas.  

– Vid våra stora event som Bokmässan eller andra tillfällen när många ska samlas behöver det roddas en del. Det är roligt med lite större saker som bryter vardagen, man vet aldrig riktigt hur det ska gå. Då gäller det att tänka ett steg extra, man vet aldrig vad som kan gå fel. Om till exempel en föreläsare säger att de ska ha med sig dator och sladd tar jag alltid med ett extra set – det är alltid bättre att vara lite för säker.   
 
Text och foto: Frida Blomqvist, stiftskommunikatör

Mer om Pål

Namn: Pål Irestad 
Ålder: 55 
Arbetstitel: Stiftsvaktmästare 
Bor: Surte 

Läs vidare

Medarbetarintervjuer

På Göteborgs stiftskansli samsas mängder av olika yrkesgrupper. Möt människorna som på olika sätt bidrar till att få Göteborgs stift att fungera.