Foto: Frida Blomqvist

Möt koordinator Aurora Dellstig

En person på Göteborgs stift som många kommer i kontakt med är Aurora Dellstig. Hon arbetar som koordinator, en roll där hon jobbar med stiftskansliets kurser och konferenser, men också med att välkomna nya medarbetare. Här berättar hon om sitt jobb och hur hon kom att arbeta inom Svenska kyrkan – utan att det egentligen var meningen.

– Det känns gott i hjärtat att få vara på en arbetsplats där grundsyftet är gott, berättar Aurora. Trots att hon inte tänkte sig en anställning i Svenska kyrkan innan hon började finns det gott om anledningar till att hon stannat kvar:

– Jag tycker att det märks att min arbetsplats tycker det är viktigt att göra rätt för sig. Det finns alltid saker vi kan göra bättre, men det är viktigt för mig att vi har ett gott syfte i grunden. Bara det att Göteborgs stift har en hållbarhetsgrupp och att man lägger resurser och personaltimmar på det arbetet säger något. Vi jobbar genomtänkt och schysst och det känns rätt i magen. 

Ett bananskal ledde hem

Aurora har haft kontakt med kyrkan under en stor del av sitt liv. Hennes föräldrar jobbar inom Svenska kyrkan bägge två, och själv började hon arbeta som extravaktmästare i en församling i tonåren. 

– Jag tog en paus från det när jag pluggade i Umeå, och efter att jag kom tillbaka till Göteborg hade jag lite olika jobb, till exempel en tjänst som marknadskoordinator på ett litet internationellt företag. Jag hade inga planer på att arbeta i kyrkan då, jag halkade verkligen in på ett bananskal. 

Bananskalet i fråga kom när Aurora var på jakt efter ett nytt jobb och det behövdes en vikarie för en tjänst som arbetade med Svenska Kyrkans Unga.
– Jag hörde om det genom privata kontakter, och eftersom jag kände till organisationen och Svenska Kyrkans Unga sedan innan var det lätt att komma in i arbetet och veta att det mesta skulle jag kunna lösa. När jag började här kändes det lite som att komma hem. Planen var att jag skulle jobba på 50% i två månader medan jag sökte annat jobb. Det var snart sex år sedan, och nu har jag en egen heltidstjänst på stiftet. 

– Jag känner att jag jobbar på en arbetsplats där jag får lov att både bidra med det jag kan och be om hjälp när det behövs. I en administratörstjänst gör man sällan det på ett så tydligt sätt, men här är jag en del i ett maskineri som verkligen gör skillnad i människors liv. Sedan tycker jag också det är fint att stämningen på arbetsplatsen är så pass tillåtande, jag känner mig trygg med att komma till jobbet både de dagar jag är på topp och de dagar det känns lite trögare. Jag får verkligen ta med hela mig till jobbet. 

Ett socialt jobb som gör gott

Som koordinator har Aurora en viktig roll, inte minst när det gäller stiftskansliets utbildningar:

– Min tjänst innebär primärt att jag arbetar med kurser och kompetensutvecklande insatser. Jag har mycket kontakt med de kursansvariga på stiftet, och ser till att de praktiska delarna med anmälan och bokningar blir gjorda. Vi har kurser som är till för fem personer under två timmar och andra som är för tvåhundra personer under ett helt dygn, med resor och boende, så själva planeringen kan fungera på många olika sätt.

– Jag tycker om de större arrangemangen, de är en chans att få sträcka på vingarna lite, och möta många olika människor som representant för Göteborgs stift. Jag behöver inte bara se till att det praktiska funkar, utan även att folk känner sig trygga och vet att de kan vända sig till mig med frågor. Det tycker jag är en rolig del av jobbet.

Det är inte bara vid kurser och konferenser som Aurora spelar en viktig roll. Även på kontoret kommer hennes sociala färdigheter väl till pass:

– När vi har nya på anställda på stiftskansliet tar jag emot dem, visar dem runt och fungerar som deras kontaktperson den första tiden. Jag tycker det är bra att se till att lägga lite tid på att arbeta upp bra arbetsförhållanden med mina kollegor i allmänhet. Poängen är att vi ska fungera tillsammans, och det sociala är inte bara sitt eget syfte där, utan det hjälper oss att arbeta ihop. Sedan är jag också en social person, så jag uppskattar att vara på ett stort kontor där jag har många härliga kollegor.

Text och bild: Frida Blomqvist, kommunikatör

Mer om Aurora

Namn: Aurora Dellstig
Ålder: 37
Arbetstitel: Koordinator
Bor: Göteborg

Vad drivs du av i ditt arbete?
När jag är en del av en arbetsgrupp där vi alla har våra olika kompetenser, gör något bra ihop och alla bidrar med sina tankar och perspektiv, då känner jag att jag kan både bidra och lära mig. Vi har högt i tak, man får säga fel och arbeta sig vidare. Jag gillar att man kan slänga ur sig en urbota korkad idé utan att de andra tror att man alltid är urbota korkad.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?
En vanlig dag är jag på kontoret, har några möten och sitter mycket vid datorn. Jag stöttar folk, jag hjälper till och tycker till. Sedan är jag ute på kurser och liknande ibland också, då är det annorlunda. Jag finns tillgänglig för att lösa saker, och det är alltid något som händer.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag får göra bra och roliga saker tillsammans med kloka och kompetenta människor. Det finns det oerhört många av på min arbetsplats. Sedan tycker jag det är en fantastisk fördel att jag har en arbetsplats där man får be på arbetstid. Det gäller inte på många ställen!