Scenprogram Se människan 2016

Nyhet Publicerad Ändrad

Årets scenprogram med många intressanta gäster ingår i entrébiljetten. Se människan-scenen bjuder i år på ett 70-tal möten med svenska och internationella författare. Bland dem finns Karen Armstrong, Sofi Oksanen, Ola Larsmo, Elisabeth Åsbrink, Nina Björk, Kristian Lundberg, Liv Strömqvist, Joris Luyendijk, Elsie Johansson och många fler. Hela programmet finner du nedan.

Manus Scenprogram Se människan Bokmässan 2016
(2016-09-05)
 
*****************************
Torsdag 22 september

09.15 – 09.25
För livets skull - morgonmeditation
Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Caroline Krook, författare och seniorbiskop, håller morgonens meditation med utgångspunkt i För att du inte tog det gudomliga, psalm 38 i 1986 års psalmbok.


09.30 – 09.50
Bröd, skydd och böcker
På initiativ av författaren och illustratören Marit Törnqvist översattes förra hösten Astrid Lindgrens Sunnanäng och Gunilla Bergströms God natt Alfons Åberg och delades ut till flyktingbarn som kom till Sverige. Marit Törnqvist samtalar med Kristin Molander om vilken roll som barnboken kan spela i utsatta barns liv.
Medarrangör Rabén och Sjögren
 

10.00 – 10.20
Att flyga
Att människan skulle flyga var länge en ouppnåelig dröm, men nu flyger vi kors och tvärs. Maria Küchen har skrivit en essäbok om de tekniska landvinningar som gör flyg möjligt, av den existentiella betydelse det har för oss att lämna vår jordbundna tillvaro. Hon samtalar med Magnus Sundell.
Medarrangör Natur & Kultur, Bilda


10.30 – 10.50
Resande romanförfattare
Som resande växte Thom Lundberg upp i en kultur rik på sedvanor, sånger och berättelser, men lärde sig samtidigt att hålla den hemlig. Med sin roman För vad sorg och smärta har han velat göra de som varit osynliga till huvudpersoner och lyfta fram de tystades berättelser. Han samtalar med Erika Hedenström.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


11.00 – 11.20
Hur jag dog
En novemberdag 2012 bestämde sig journalisten Niklas Ekdal för att ta sitt liv, men räddades i sista stund tillbaka till livet. Han samtalar med Monica Eckerdal om sin personliga historia och synen på självmord genom historien och idag.
Medarrangör Brombergs bokförlag och S:t Lukas


11.30 – 11.50
Bakom varje framgångsrik man
Varför stöttar kvinnor män på bekostnad av sina egna drömmar och ambitioner? Meg Wolitzer har skrivit Hustrun om Joan som i fyrtio år varit gift med en typisk kulturman, men som bestämmer sig för att bryta upp. Hon samtalar med Kristin Molander.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Wahlström och Widstrand


12.00 – 12.20
Lära sig leva
Huvudpersonerna i Elin Cullheds roman Gudarna spränger stereotyper om unga tjejer. De är varken Kulla-Gulla eller maktlösa offer, utan stalkar, hämnas och beter sig. De kämpar för att få vara människor, inte bara tjejer. Elin Cullhed samtalar med Johanna Linnaro.
Medarrangör Natur och Kultur 
  

12.30 – 12.50
En vrede att stilla begäret
Den persiske 1200-talsskalden Rumi är en av tidernas främste mystiker. Hans poesi har inspirerat svenska författare, inte minst Gunnar Ekelöf. Carl-Göran Ekerwald som skrivit en introduktion till Rumi, samtalar med Caroline Krook.
Medarrangör Molin & Sorgenfrei


13.00 – 13.20
Adoptionens pris
Palimpsest, en serieroman om transnationell adoption av Lisa Wool-Rim Sjöblom som själv är adopterad från Korea. När hon började forska i sin personliga historia föll bilden av adoption som något som är bra för alla. Och hon är inte ensam, utan tvärtom del av en växande adoptionskritisk rörelse. Hon samtalar med Alf Linderman.
Medarrangör Galago 


13.30 – 13.50
Mellanöstern, kolonialmakterna och konsekvenserna
Mellanösterns gränser drogs upp av kolonialmakterna, utan hänsyn till historia, kultur, religion eller geografi. Ingmar Karlsson som skrivit Roten till det onda samtalar med Gunilla Hallonsten om hur detta bidragit till dagens politiska och humanitära katastrofer.
Medarrangör Historiska media


14.00 – 14.20
Monster i natten 
Mats Strandberg, författare till bland annat Cirkeln, har skrivit om nioårige Frank som plötsligt förvandlats till ett ganska gulligt monster som helst av allt vill bli klappad, men de han möter blir skrämda, arga och våldsamma. Författaren samtalar med Birgitta Westlin om varför vi är så rädda för det avvikande. 
Medarrangör Rabén och Sjögren


14.30 – 14.50
Vara Ann Westin
Komikern Ann Westin växte upp i en socialt utsatt familj på Hisingen. Arg, bitter och uppsagd från jobbet i vården tog hon som fyrtioåring mod till sig och anmälde sig till en kurs i stand-up.  Hon samtalar med Per Starke om nya självbiografin och om hur det sociala arvet påverkar det vi vågar drömma om.
Medarrangör Lava Förlag


15.00 – 15.20
En Marialegend
I sin nya roman utforskar Niklas Rådström hur vi handskas med den ondska som världen rymmer och vad som egentligen är viktigt i livet. Han samtalar med Martin Lind.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


15.30 – 15.50
Så var det 1947
Andra världskriget är över. Historien ska inte få upprepa sig och allt kan fortfarande bli annorlunda. Med utgångspunkt i året 1947 berättar Elisabeth Åsbrink om hur den värld vi lever i idag, på gott och ont, tar form. Hon samtalar med Erika Hedenström.  
Medarrangör Natur och Kultur

16.00 – 16.20
Boken om mig
Knausgård har skrivit om sin kamp och Norén har publicerat sin mastodontiska dagbok. Att kvinnliga författare tar så mycket plats med sin privata historia är inte lika vanligt. Men nu kommer Johanna Ekström med Dagbok 1996-2002. Hon samtalar med Gunilla Molloy.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


16.30 – 16.50
Drömmen om upprättelse
Ensam och nybliven änka börjar huvudpersonen i Anneli Jordahls roman Som hundarna i Lafayette Park att läsa om Angela Davis, en viktig gestalt inom sextiotalets Black Power-rörelse. Det blir ett livsavgörande uppvaknande. Författaren samtalar med Elisabet Pettersson om delaktighet, motstånd och upprättelse.
Medarrangör Norstedts


17.00 – 17.20
Överbefälhavaren som föll i gråt
Livet hinner i kapp huvudpersonen i Björn Ranelids nya roman. Vid en viktig presskonferens faller ÖB Axel Wiman plötslig i gråt. Björn Ranelid samtalar med Martin Lind om varför han velat skriva en berättelse om framgångens pris och medkänslans villkor.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


17.30 – 17.50
Icke-våldets väg
Hur ska vi göra för att vare sig vika oss för våld och förtryck eller möta våld med våld? Den frågan ställer Olle Sahlström i sin nya bok om en pilgrimsvandring genom ett Sverige präglat av flyktingkris och främlingsrädsla, men också solidaritet. Han samtalar med KG Hammar.
Medarrangör Migra Förlag

 

***************************************************

Fredag 23 september

09.15 – 09.25
För livets skull - morgonmeditation
Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Författaren Niklas Rådström håller morgonens meditation med utgångspunkt i Härlig är jorden, psalm 297 i 1986 års psalmbok.


09.30 – 09.50
100 frågor om Gud
När Mikael Mogren blev biskop i Västerås stift bjöd han in människor att ställa frågor om kristen tro. I sin nya bok svarar han på hundra av dem. Men kan man verkligen svara säkert på våra frågor om Gud? Han samtalar med Anna Lindman.
Medarrangör Verbum
  

10.00 – 10.20
Krönikeboken
I sina krönikor i DN berättar Hanna Hellquist om sådant som de flesta döljer, som längtan och lättja. Hon är också något så ovanligt som en framgångsrik journalist som varken kommer från medel- eller överklass och inte heller låtsas göra det. Hon samtalar med Erika Hedenström.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


10.30 – 10.50
Svikarmorsa
Johanna Thydells nya bok (M)ornitologen, handlar om Moa, vars frånvarande mamma dyker upp och vill återuppta kontakten. Hon samtalar med Lotta Fång om varför hon skriver så mycket om mammor och varför det ett värre tabu för kvinnor än män att vara en dålig förälder.
Medarrangör Alfabeta Bokförlag


11.00 – 11.20
Havet och vi
Det finns idag få vita fläckar kvar på världskartan. Men havsdjupen är ännu en outforskad del av vår planet. Morten A Stroksnes har skrivit Havsboken, som med hjälp av historia, vetenskap, berättelser och mytologi ger en helt ny bild av havet. Han samtalar med Lena Sjöstrand.
Medarrangör Leopard Förlag


11.30 – 11.50
Vilja väl  
Elin Grelsson Almestad samtalar med Björn Linnell om vad som händer när den som uppfostrats att tro på kampen för det goda konfronteras med det godas motsats, och om två samhällsinstitutioner som format Sverige; kyrkan och socialdemokratin.
Medarrangör Bokförlaget Atlas


12.00 -12.20
Finansvärlden, så funkar den
Joris Luyendjik som ägnat två år att försöka förstå finansvärldens slutna universum samtalar med KG Hammar om de banker som har makten över stor del av våra liv. Har de högre mål än egen vinning? Och kommer de att sätta världsekonomin i gungning igen?
Samtalet förs på engelska 
Medarrangör Natur och Kultur


12.30 – 12.50
Människans mått och möjlighet
I sin nya essäbok berättar Nina Burton om Erasmus av Rotterdam, renässanshumanisten som visade vilken viktig roll litteratur och kunskap kan spela i en dramatisk tid, inte helt olik vår egen. Hon samtalar med Sara Blom.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag 


13.00 – 13.20
Hunger
Varför svälter en så stor del av mänskligheten när vi har resurser för att mätta alla? Martin Caparrós ser hungern som en våldsam metafor för social ojämlikhet. I hans bok får läsaren också möta de som på olika sätt lider av hunger. Han samtalar med Gunilla Hallonsten.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Natur och Kultur


13.30 – 13.50
Ingen människa en ö
Steve Sem-Sandbergs roman Stormen utspelar sig på en ö igenvuxen av berättelser, hemligheter och myter. Han samtalar med Elisabet Pettersson om hur vi formas av det förflutna, inte minst när hat ärvs i generationer, och om kärlek som kan övervinna allt.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


14.00 – 14.20
Därför är ölen så billig på Möllan
När Daria Bogdanska kom till Sverige fick hon svartjobb som servitris på en av Malmös krogar och upptäckte att inget fungerar som det borde. Hon samtalar med Kent Wisti om serieromanen Wage Slaves.
Medarrangör Galago   

 
14.30 – 14.50
Har potatisen en själ?
Måste man ta hand om sina föräldrar? Hur blir man lycklig? I radioprogrammet, ”Allvarligt talat” svarar Lena Andersson på lyssnarnas existentiella frågor. Nu har frågor och svar blivit bok. Lena Andersson samtalar med Dan-Erik Sahlberg.
Medarrangör Natur och Kultur


15.00 – 15.20
Samlas kring hoppet
Antje Jackelén är aktuell med en ny bok om hopp och om vad det finns att hoppas på. I höst publiceras också en uppdaterad upplaga av boken Gud är större. Björn Wiman samtalar med ärkebiskopen om hennes tro, syn på kallelsen att vara människa och uppdraget att vara kyrka. 
Medarrangör Arcus & Verbum 


15.30 – 15.50
Drömmen om det röda
Den ryska revolutionären och politiska tänkaren Rosa Luxemburg står i centrum i Nina Björks nya bok. De två har sin syn på människan som politisk varelse och sin övertygelse om att det finns en väg mot förändring gemensamt. Nina Björk samtalar med Alf Linderman.   
Medarrangör Wahlström och Widstrand


16.00 – 16.20
De försvunna böckernas bibliotek
Huvudpersonen i Kristoffer Leandoers roman försöker upprätta en rad bortglömda författarskap och tar samtidigt med läsaren på en vindlande resa genom litteraturens och läsandets historia. Kristoffer Leandoer samtalar med Birgitta Westlin.
Medarrangör Natur och Kultur


16.30 – 16.50
Skapa på olika villkor
Kulturmannen har blivit en symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen. Ebba Witt-Brattström har gått till botten med fenomenet. Hon samtalar med Cristina Grenholm.
Medarrangör Norstedts


17.00 – 17.20
Vem är påven?
Franciskus I, andlig ledare för 1,2 miljarder katoliker och en av världens mäktigaste män, verkar vilja ge katolska kyrkan en mer öppen och liberal framtoning. Men vem är han egentligen? Kristina Kappelin som skrivit Påven som kom ner på jorden, samtalar med Stefan Eklund.
Medarrangör Brombergs Bokförlag


17.30 – 17.50
Efter Tjernobyl
Madeleine Hessérus har gjort research för sin roman Elefantens fot i den förbjudna zon vid Tjernobyl som människan övergivit efter kärnkraftsolyckan. Paradoxalt nog den viltrikaste platsen i Europa. Hon samtalar med Henrik Grape om det komplicerade förhållandet mellan civilisation och natur.
Medarrangör Natur och Kultur 


18.00 – 18.20
Ärkebiskopen möter – Anne Holt
I Anne Holts nya spänningsroman Offline utsätts en muslimsk samlingslokal för ett dödligt bombdåd. Misstankarna går till såväl jihadister som extremhögern vilka trots sina olikheter har ett gemensamt mål för sin terror; det öppna, demokratiska samhället. Hon samtalar med Antje Jackelén.
Medarrangör Piratförlaget


18.30 – 18.50
Tankar om arbete
Full sysselsättning är centralt för våra tankar om ett gott liv och ett gott samhälle, men arbeta mycket har inget egenvärde menar Bodil Jönsson. Hon samtalar med Cristina Grenholm om en ny syn på arbete som tar hänsyn till våra olikheter.
Medarrangör Brombergs Bokförlag


***************************************************

Lördag 25 september

9.15 – 9.25
För livets skull - morgonmeditation
Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Lena Sjöstrand håller morgonens meditation med utgångspunkt i Sorlet har dött, psalm 166 i 1986 års psalmbok.

 
9.30 – 9.50
Riktiga Elsie
I sina memoarer Riktiga Elsie blickar Elsie Johansson tillbaka på livsvandringen från stugan i gamla Fattigsverige till positionen som hyllad och prisbelönt författare. Ett liv som löper parallellt med en intensiv omvandling av Sverige. Hon samtalar med Ylva Leitzinger.   
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


10.00 – 10.20
Svenska invandrare
När vi tänker på svenskar som emigrerade till USA vid förrförra sekelskiftet ser vi kanske Vilhelm Mobergs gudsfruktiga och strävsamma Karl-Oskar och Kristina framför oss. Men stämmer bilden? Ola Larsmo har skrivit om de svenskar som samlades i slumkvarteret Swede Hollow i Minnesota vintern 1897. Han samtalar med Alf Linderman. 
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


10.30 – 10.50
Porten till en annan värld.  
Norska Siri Pettersen skriver fantasy för unga med rötter i den nordiska mytologin.  Odinsbarn handlar om främlingsrädsla och om att vara avvikande som barn, men är också storslaget och våldsamt äventyr. Hon samtalar med Sara Blom om varför tonåringar och unga behöver äventyr, myter och mörker.
Medarrangör B Wahlströms
 

11.00 – 11.20
Ärkebiskopen möter – Karen Armstrong
Karen Armstrong levde som ung som nunna i en katolsk kommunitet, men hennes väg ledde bort från klosterlivet. Idag är hon internationellt känd folkbildare på religionens område. I Med Gud på vårsida skriver Armstrong om religion och våld. Hon samtalar med Antje Jackelén.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Natur och Kultur


11.30 – 11.50
Om Ofissim
Ofissim var filosof, poet och uppfinnare, fruktade speglar och havsresor, men intresserade sig för järnvägar och reinkarnation. Malte Persson samtalar med Ludvig Lindelöf om att som författare se på världen ur en säregen människas perspektiv.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


12.00 – 12.20
Jihadismen och jag
Vad får en ung kvinna från välbärgade villakvarter i Halmstad att gå med i den internationella jihadrörelsen och bli kvar i 16 år? Och vart tog tron vägen när hon lämnade rörelsen? Anna Sundberg och Jesper Huor som skrivit boken Älskade terrorist samtalar med Anders Wejryd.
Medarrangör Norstedts


12.30 – 12.50
Människosonen
I Lennart Hagerfors nya roman får läsaren följa Jesus under de ungdomsår som inte beskrivs i de fyra evangelierna. Han samtalar med Caroline Krook om vad romankonsten egentligen kan tillföra berättelsernas berättelse, och om det finns gränser för vad man får göra med en helig text.
Medarrangör Weyler förlag


13.00 – 13.20
Samernas skoltid
Nils-Henrik Sikku är en av författarna i boken När jag var åtta år lämnade jag mitt hem och jag har ännu inte kommit tillbaka. Den samlar vittnesbörd från de skolor som var ett led i statens och kyrkans strävan att assimilera och kolonialisera Sveriges samer. Han samtalar med Elisabeth Åsbrink om att som barn skiljas från sitt hem, sina föräldrar och den samiska värld som var hans. 


13.30 – 13.50
Solidaritet och tro
I sin nya bok Gud är inte ett främmande namn lyfter Kristian Lundberg att människan idag blivit en ekonomisk formel och lyfter fram tron som en uppfordrande kraft till solidaritet och förändring. Han samtalar med Lena Sjöstrand.
Medarrangör Libris & Bilda


14.00 – 14.20
Bilden av Dag Hammarskjöld
FN:s förre generalsekreterare är femtio år efter sin död fortfarande en förgrundsfigur när det gäller fredspolitik. Med sina ”Vägmärken” framstår han också som en modern mystiker. Nu kommer en stor bildbiografi. Henrik Berggren som skrivit texten samtalar med KG Hammar.
Medarrangör Max Ström förlag


14.30 – 14.50
Som om det inte fanns en morgondag
Några som lyckats med mindfulness är jordens rikaste som inte verkar bekymra sig för de konsekvenser deras livsstil får för andra människor och för klimatet. Liv Strömquist samtalar med Ludvig Lindelöf om behovet av samhällskritik och varför den gärna får vara rolig.
Medarrangör Galago


15.00 – 15.20
Pija om pudlar och pommes
Pija Lindenbaums nya bilderbok handlar om Ullis, Ludde och Katta som bor på en bra plats, med pool och potatis så det räcker. Men plötsligt ligger en bumling i poolen, potatislandet har torkat ut och de måste lämna allt för att fly över havet. Författaren samtalar med Kajsa Wejryd om att berätta om svåra saker för små barn.
Medarrangör Lilla Piratförlaget


15.30 – 15.50
Ärkebiskopen möter - Peter Pomerantsev
I Ingenting är sant och allting är möjligt – det nya Rysslands surrealistiska själ beskriver Peter Pomerantsev de starka kopplingarna mellan ryska media och Vladimir Putins styre.  Så vilka är då möjligheterna för en utveckling mot demokrati i Ryssland? Författaren samtalar med Antje Jackelén.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Ordfront förlag


16.00 – 16.20
Flickan från ingenstans 
När Kari Rosvall var sextiofyra år fick hon reda på att hon avlats fram som ett led i nazisternas försök att skapa en renrasig människa, det så kallade projekt Lebensborn. Hon samtalar med Per Starke om hur hennes liv formats av ett rasbiologiskt experiment för vilket den enskilda människan inte var något värd.
Medarrangör Libris & Bilda


16.30 – 16.50
Berätta om döden för barn 
Robertas bästis väntar på en hjärttransplantation och de funderar mycket kring döden. Om man hoppas att en vän ska få ett nytt hjärta, önskar man då samtidigt att någon annan ska dö? Kristina Ohlsson samtalar om sin bok Det magiska hjärtat med Marika Palmdahl.
Medarrangör Lilla Piratförlaget och S:t Lukas


17.00 – 17.20
Livets teater  
Thorsten Flinck är skådespelaren och regissören vars lysande karriär tog en tragisk vändning. Med utgångspunkt i nya självbiografin samtalar han med Caroline Krook om kärleken till teatern, och om hur man försonas med sig själv och sin omgivning, när man kört karriär, hälsa, ekonomi och relationer i botten. 
Medarrangör Bookmark förlag


17.30 – 17.50
Bildad på fem minuter
Göran Everdahl är tillbaka med Bildningsakuten som gör läsaren till expert på Shakespeare, arkitektur eller hinduism på fem minuter. Men är man bildad om man vet lite om mycket? Och vad är bildning egentligen bra för? Göran Everdahl samtalar med Claes-Bertil Ytterberg.
Medarrangör Norstedts

 


***************************************************
Söndag 25 september

9.15 – 9.25
För livets skull - morgonmeditation
Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Bob Hansson håller morgonens meditation med utgångspunkt i en av psalmerna i 1986 års psalmbok.


9.30 – 9.50
Skapelseberättelse på vers
Mitt bland stjärnor manar fram den förunderliga världen med stort och smått och oss människor mitt i den. Lotta Olsson har skrivit bilderboken på vers med bilder av Olof Landström. Hon samtalar med Birgitta Westlin om hur poesi kan hjälpa oss att förstå världen och livet.
Medarrangör Lilla Piratförlaget
 

10.00 – 10.20
Slutet på världen som vi känner den
Vem kan man lita på när världen håller på att gå under? För lita på någon måste man göra om man vill fortsätta att vara mänsklig. David Norlins roman Nätter utan mörker utspelar sig efter katastrofen. Han samtalar med Dan-Erik Sahlberg om vad dystopin har att säga oss om oss själva och om vårt samhälle.
Medarrangör Weyler förlag


10.30 – 10.50
14 rader bön
Khashayar Naderehvandis diktsamling Allting glittrar och ingenting tar slut skildrar kärlekens villkor i en värld som präglas av avstånd i sviterna av krig, naturkatastrofer och förluster. Han samtalar med Lena Sjöstrand.
Medarrangör Norstedts


11.00 – 11.20
Söndagsskola för vuxna
Vad är kristen tro bra till? Varför är Jesus viktig? På vilket sätt avspeglas tron i det vanliga, vardagliga livet? I sin bok Söndagsskola för vuxna söker Patrik Hagman svaren på dessa och andra frågor med hjälp av bönen ”Vår Fader”. Han samtalar med Agneta Lagercrantz.
Medarrangör Verbum


11.30 – 11.50
Ingenstans att fly
Huvudpersonen i Ester Erikssons självupplevda serieroman Det finns ingenstans att fly har förlorat sin mamma i cancer, en sorg som leder till depression. En dag blir pressen för stor och hon läggs in på psykakuten. Ester Eriksson samtalar med Annika Broman om psykisk ohälsa och den skam som fortfarande är förknippad med den.
Medarrangör Kartago 


12.00 – 12.20
Rätten att vara kall
Kanadensiska Sheila Watt-Cloutier, Right Livelihood Award-pristagare 2015, beskriver i sin bok The right to be cold hur klimatförändringar hotar att förstöra själva grunden för inuiters kultur. Men det är också en självbiografisk berättelse om att växa upp som del av ett folk som utsatts av århundraden av kolonialt förtryck. Hon samtalar med Henrik Grape.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Right Livelihood Foundation


12.30 – 12.50
Hela Kakan  
”Vi vet varför feminismen behövs, varför antirasismen är ett måste för överlevnaden av vårt samhälle. Jag kommer fortsätta att tjata, vi kommer göra det tillsammans så länge vi lever” skriver Kakan Hermansson i inledningen till sin nya bok som delvis är självbiografi, delvis manifest. Hon samtalar med Kent Wisti.
Medarrangör Forum


13.00 – 13.20
Sven Wollter, författare
Skådespelaren Sven Wollter har länge varit en aktiv och stridbar del av det svenska kulturlivet. Nu, vid 82 års ålder, debuterar han som författare. Hon, Han och Döden är en roman om att minnas, älska och att inse att vi alla någon gång ska dö. Sven Wollter samtalar med Mikael Ringlander. 
Medarrangör Ordfront förlag


13.30 – 13.50
Flickan och skammen
Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna som tar plats än att stämpla henne som hora eller slampa menar Katarina Wennstam i sin nya reportagebok. Hon samtalar med Kicki Byström.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag
 

14.00 – 14.20
Vår tids rädsla
Seriemördaren som kidnappar och mördar unga flickor är en av vår tids mest återkommande populärkulturella mardrömmar. Arne Dahl, pseudonym för Jan Arnald, samtalar med Ulf Sjögren, bland annat om varför han valt att låta sin nya spänningsroman Utmarker, kretsa just kring den.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag 
 

14.30 – 14.50
Sorg på allvar
Efter ett tio år långt uppehåll skriver Bob Hansson dikter igen. Denna gång med en mörkare och sorgsnare ton. Han samtalar med Dan-Erik Sahlberg om nya diktsamlingen Och grannsämjan är en långsam bödel och om vad som fått honom att återvända till lyriken. 
Medarrangör Ordfront förlag


15.00 – 15.20
Barns rätt att berätta
Elaine Eksvärds uppväxt präglades av hennes pappas gränslöshet och sexuella övergrepp. Med sin självbiografiska bok Medan han lever står hon upp för det utsatta barnets rätt att berätta om det hen utsatts för. Hon samtalar med Kicki Byström.
Medarrangör Forum


15.30 – 15.50
Kyrkan – vad ska vi med den till?
Vilken roll spelar Sveriges kristna historia och traditioner i en mångkulturell samtid? Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus och DN:s kulturchef Björn Wiman samtalar med utgångspunkt i boken Sedd, men osedd. Samtalet leds av Ingrid Elam.
Medarrangör Verbum


16.00 – 16.20
Skönhet, makt, magi 
Sofi Oksanen är tillbaka med en skröna som samtidigt är en politisk bok om skönhet och jämställdhet. Hennes huvudpersons Normas hår växer en meter om dagen och kan känna på sig om människor i Normas närhet mår dåligt. Hon lär sig att den som kontrollerar hår också kontrollerar kvinnor. Sofi Oksanen samtalar med Sara Blom.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


16:30-16.50
Tack och farväl!
Efter sjutton år och sju romaner tar Viveca Lärn farväl av Blomgren, Sara, Kabben, Johanna och de andra på Saltön. Hon samtalar med Mikael Ringlander om romansviten som kom att bli en stor del av hennes liv och om varför Halta Hönans hotell definitivt blir den sista boken om Saltön.
Medarrangör Wahlström och Widstrand