Porträtt av ärkebiskop Antje Jackelén.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 15 september 2017 / Ändrad 9 november 2020

Ärkebiskopens program på Bokmässan 2017

Den 28 september till 1 oktober är det dags för årets upplaga av Bokmässan i Göteborg och som vanligt medverkar ärkebiskop Antje Jackelén i flera spännande programpunkter. Nedan kan du se hennes program i sin helhet:

Torsdag 28 september

10.00-10.45
Medverkar på invigningen av temat ”Bildning”
Plats: Om:Bildning, C-hallen. Monter C02:02

11.00-11.15
Luther mitt i livet – samtal om Luther

Övriga medverkande: Per Svensson, journalist och författare. Moderator är Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter 
Plats: Dagens Nyheters monter 

13.00-13.45
Seminarium: Demokratin är min älskling – möt Joachim Gauck

Joachim Gauck var till helt nyligen förbundspresident i Tyskland. Han är luthersk präst och gjorde sig känd som medborgarrättskämpe i Östtyskland i samband med den så kallade Fredliga revolutionen 1989. När Joachim Gauck var barn dömdes hans far till 25 års straffarbete för spionage och antisovjetisk uppvigling och deporterades till Sibirien. Först 1955 tilläts fadern återvända till Tyskland där livet för en regimkritikers familj var mycket kringskuret. Gauck möter ärkebiskop Antje Jackelén i ett personligt samtal om att växa upp och leva i ett Europa i förändring, och om tro, politik, integritet och framtidshopp. Och om de texter, erfarenheter och människor som bildat honom.

Samtalet förs på engelska
Plats: Lokal K2

15.00-15.45
Seminarium: Bibeln och Bok Happy Meal – två svenska läsfrämjande satsningar

På 50 år med start år 1686 när kyrkolagen infördes, lärde sig svenskarna att läsa. Unikt tidigt. Det skedde bland annat genom husförhören och påbudet att folket skulle lära sig att läsa Luthers lilla katekes. Många utländska besökare förvånades över att allmogen kunde läsa en bok. 300 år senare sprids barn- och bilderböcker av Läsrörelsen med mottot ”Ge dina barn ett språk” genom Bok Happy Meal. Mellan åren 2001 och 2017 i en upplaga på över 20 miljoner böcker. Utgångspunkten var föräldrars minskade läsning för sina barn och en hotande språkfattigdom.

Medverkande: Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan, Caroline Liberg, professor i utbildningsvetenskap med inriktning på läs- och lärprocesser vid Uppsala universitet samt Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet och Elisabet Reslegård, ordförande Läsrörelsen.

Moderator: Ingrid Elam, litteraturkritiker och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Plats: Lokal F5

Fredag 29 september


13.20-13.50
Den besvärlige hjälten
Vem var egentligen Luther och hur lever hans arv vidare?

Vem var egentligen Martin Luther? Och hur lever arvet vidare? Är det så att reformationen fortfarande pågår? Per Svensson, aktuell med boken Frihet, jämlikhet, reformation, samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén under ledning av Maria Schottenius.

Plats: Om:Bildning, C-hallen. Monter C02:02  

16.00-16.45
Seminarium: Är nazismen mer än ett yttrandefrihetsproblem?

Nazismens brott mot mänskligheten är central för vår förståelse av dagens Europa och centrala begrepp som demokrati, mänskliga rättigheter och tolerans. Ändå tycks denna erfarenhet vara frånvarande i det offentliga samtalet om hur demokratin skall förhålla sig till nazistiska rörelser som vill använda sig av det fria ordet för att i slutändan avskaffa det. Stämmer det och i så fall varför? Underskattar vi hotet från nazistiska rörelser idag? Vilken utveckling kan skönjas?
Deltagare: Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan, Christer Mattsson, biträdande föreståndare Segerstedtinstitutet, Heléne Lööw, docent i historia, Uppsala universitet, Emanuel Karlsten, journalist. 
Moderator: Björn Linnell, litteraturvetare och f d förläggare.

Plats: Debattscenen, Kongressfoajén 

18.00-18.20
Jerusalem & jag   
Anita Goldman har skrivit en blandning mellan självbiografi och essä med utgångspunkt i sin förra hemstad Jerusalem. En stad som utvald och helig för flera religioner, men också är ständigt konfliktfylld. Hon samtalar med Antje Jackelén.

Plats: Se Människan, G-hallen. Monter G02:10 

Lördag 30 september

10.30-10.50
Ärkebiskopen möter – Samar Yazbek

Den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek är tillbaka med en roman om inbördeskrigets fasor. Hon som vandrar handlar om Rima, en ung flicka som lever fastbunden i ett rum i krigets Syrien. Samar Yazbek samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén.
Samtalet förs på engelska.  
Plats: Se Människan, G-hallen. Monter G02:10

12.00-12.45
Seminarium: Den besvärlige hjälten
Vem var egentligen Luther och hur lever hans arv vidare?

I år är det 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina berömda teser på kyrkporten i Wittenberg. En handling som blev bensin på lågorna för den process som vi kallar reformationen. I SVT:s nya satsning Mark och Luther reser Mark Levengood runt i Sverige, Norge och Tyskland för att lära sig mer. Här samtalar han med författaren Per Svensson, teologen Werner Jeanrond och ärkebiskop Antje Jackelén. Vem var egentligen Martin Luther? Och hur lever arvet vidare? Är det så att reformationen fortfarande pågår?

Plats: Lokal K1 

13.30-14.00
Luther på axeln? 

Antje Jackelén och Mark Levengood reder ut fem fördomar om Luther och svenskarna.
Övriga medverkande: Mark Levengood, journalist och författare. Moderator är Ida Ölmedal, skribent och redaktör på Expressen Kultur

Plats: Expressens monter 

14.30-14.50
Min älskling är demokratin – möt Joachim Gauck 

Joachim Gauck var till helt nyligen förbundspresident i Tyskland. Han är luthersk präst och gjorde sig känd som medborgarrättskämpe i Östtyskland i samband med den så kallade fredliga revolutionen. Som barn försvann hans far plötsligt, deporterad till Sibirien och dömd till 25 års straffarbete i för spionage och antisovjetisk uppvigling. Först 1955 tilläts fadern återvända till Tyskland där livet för en regimkritikers familj var mycket kringskuret. Han möter ärkebiskop Antje Jackelén i ett personligt samtal om att växa upp och leva i ett Europa i förändring, och om tro, politik, integritet och framtidshopp. Och om de texter, erfarenheter och människor som bildat honom.

Plats: Om:Bildning, C-hallen. Monter C02:02 

 

Scenprogram 2017

På Se människan-scenen är människovärdet i centrum. Här får du möta aktuella författare i samtal om livsfrågor, tro och vad det egentligen innebär att vara människa.