Sorgen har gett mig kärlek

Sorgen slog omkull Musse Hasselvall när hans förra flickvän lämnade honom. Han, som tidigare alltid undvikit sorg, kände att han nu behövde vara öppen med den. Det blev ett sätt att ifrågasätta mansnormen, en norm som påverkar alla oavsett kön.

Står upp för sin egen sårbarhet

– Jag har alltid lyckats hålla mig ifrån sorg och istället tröstat mig med bekräftelse i form av jobb, träning och olika projekt.

Det säger programledaren Musse Hasselvall som, efter att ha blivit lämnad av sin flickvän förra sommaren, började skriva på Instagram om sin sorg. En känsla han aldrig tidigare varken släppt fram eller formulerat sig kring – och som nu blivit boken Sorgen. Smärta är vekhet som lämnar kroppen.

– Att vara öppen med sorgen blev helt nödvändigt för mig. Hela anledningen till att jag blev förälskad i mitt ex var att jag vågade vara sårbar med henne, säger Musse som i tidigare förhållande rationaliserat bort förälskelsen för att undvika ”krångel”. Att han dessutom arbetade med PK-mannen då, en TV-serie för utbildningsradion, där han bland annat tittade närmare på mansnormen, gjorde också att han ville stå upp för sin egen sårbarhet. Hans öppenhet påverkade andra.

– Många främmande män kom fram till mig, gav mig en kram och delade med sig av sin sorg. Det var tröstande och starkt för mig som är van vid att alltid få prata slagsmål, säger Musse som är gammal kampsportare. Tidigare blev han provocerad och arg av andras sorg. 

– Jag har inte funnits där för människor i min närhet som behövt mig, eftersom jag inte har kunnat hantera min egen sorg.

Pappans sorg var Musses sorg

Han berättar om sin pappa. Musse Hasselvalls föräldrar skiljdes när han var i åttaårsåldern och hans pappa blev deprimerad. Efter ett självmordsförsök gjorde Musse och hans syster en tyst överenskommelse om att turas om att bo hos sin pappa varannan natt för att ”passa” honom.

– Hans sorg var ju min sorg också. Jag och min syster tog mycket ansvar för hur han mådde och för vilket skick han var i. Men i 16-årsåldern fick han nog och började utveckla en självupptagenhet och egoism som skydd, som han säger fortfarande finns kvar. Han är hård mot sig själv. Säger att han alltid söker efter bekräftelse, pratar för mycket och lyssnar för lite. Han kallar sig själv för både nykter mansgris och nykter mobbare.

Genom att ta ansvar kan jag försöka förändras…

– Det gör mig mycket mer uppmärksam på mig själv och fungerar som ett slags reningsbad. Jag vet att jag ständigt måste arbeta med mina brister. Jag blir inte fri från dem, men genom att ta ansvar kan jag försöka förflytta mig och förändras.

I april i år gifte han sig, ”det är häftigt otippat och gick fort”, och säger att hans sårbarhet var nyckeln till att han vågade falla och bli förälskad igen.

– Sorgen har gett mig kärlek. Först när jag vågade vara rädd och ledsen mötte jag den.

Musse Hasselvall hoppas att de män som läser hans bok om sorg själva kan hitta sin sårbarhet och vara mer tillåtande mot sig själva och andra.

Mia Sjöström

Möt Musse Hasselvall på Bokmässan

Vad händer med oss när vi inte har tillgång till livets alla känslouttryck? När samhällets normer gör att en del av oss får känna, medan andra inte får det? Sorg blir ilska, bland annat, och kan ge oss pojkar som inte får vara ledsna och flickor som utsätts för förklädd sorg, i form av ilska och våld. I söndagens seminarium kan du lyssna på Ivar Arpi, Musse Hasselvall, Ludvig Lindelöf och Eric Schüldt som diskuterar vart dagens attityder och värderingar kring manlighet kan föra oss. Poetisk inledning av Vic Vem.

 

Se människan-scenen, söndag 29 september 15.15–15.45.

Läs mer i scenprogrammet.