Köpcentrum Torp
Foto: Torgny Lindén

Svenska kyrkan på Torp

Centrumchefen på köpcentret Torp norr om Uddevalla är imponerad av Svenska kyrkans sätt att ta hand om människor i kris och svåra situationer. Därför erbjuds kyrkan lokaler på Torp inför Kyrkovalet i september. Herrestads församling bjuder in till förtidsröstning samtidigt som man visar upp sin verksamhet för besökarna.

De bubblar av entusiasm och förväntan, gruppen som Korsväg möter på Torp Köpcentrum utanför Uddevalla. Vi sitter med avstånd på ett café mitt i det stora, ombyggda Torp. En aldrig sinande ström av människor finns runt omkring oss, många med ett ärende, andra bara på upptäcktsfärd. Fyra församlingar har gått samman för att berätta om kyrkans verksamhet, kyrkovalet och att göra det möjligt med förtidsröstning.

Han har många års erfarenhet av kommunala val och tidigare succéer med förtidsröstning på Torp, valgeneralen i sammanhanget Bertil Sköldh. Så när kyrkovalet närmade sig var det naturligt att vilja få med Torp i planeringen.

– Jag tänkte att det skulle bli bättre om vi var flera församlingar som gick ihop och samarbetade, berättar Bertil. Så nu kommer Herrestad, Uddevalla, Ljungskile och Bokenäs ansvara för de båda lokalerna vi fått tillgång till här på Torp 6–19 september.

– Kyrkan har ju en väldigt fin verksamhet som vi gärna vill visa upp. Vi vill berätta om allt vi gör och hur vi tänker. Vi vill också förklara för människor varför det är viktigt att rösta. Att deras röst gör skillnad.

Centrumchefs på Torp, Johan Torge, tycker det är en självklarhet att erbjuda lokaler för kyrkan och för förtidsröstningen.

– Jag vill att Torp ska vara en aktiv spelare i samhället. Vi är en viktig del av samhället, därför erbjöd vi till exempel drive-in vaccinering.

Torp med uppemot hundra butiker och 900 anställda är en publik plats för alla åldersgrupper. Johan tror inte att butikerna kommer sälja mer för att kyrkan nu öppnar upp för förtidsröstningen.

– Nej, det här handlar om helt andra saker. Kyrkan har imponerat på mig med sin krishantering via POSOM-grupper jag varit med i. Präster är så kompetenta i att hjälpa och ta hand om människor i kris och svåra situationer. Så jag vill gärna att kyrkan kan berätta mer om sin verksamhet och vad de gör, så därför erbjuder vi dem två lokaler.

Två butiksytor görs nu om till tillfälliga lokaler för Svenska kyrkan. Den ena blir röstlokal, där ideella medarbetare kommer hjälpa till. Den andra blir som en liten mässhall för Svenska kyrkan. Här kan de fyra olika församlingarna presentera sina verksamheter, med stationer för dop, konfirmation, begravning och bröllop. Det finns också ett sidorum för olika aktiviteter, som till exempel samtalskvällar med inbjudna gäster. I ett hörn ska det tom finnas ett provrum, så blivande konfirmander får prova kåpor.

 

Svenska kyrkan på Torp.
Svenska kyrkan på Torp. Foto: www.kyrkoval2021.se

Det här blir ett annorlunda sätt att kommunicera, att sprida evangelium. På en plats som flera tusen människor besöker varje dag!

– Vi vill ju få alla att rösta, berättar Niclas Geidvik, kommunikationsansvarig för projektet. Men för att rösta vill man ju veta mer om kyrkans verksamheter, tror vi. Vi i kyrkan behöver bli bättre på att berätta om allt vi gör!

– I Herrestad har vi arbetat mycket med hur vi kommunicerar, berättar Ingvar Humlén, kyrkoherde. Hur vi möter människor, som vi normalt inte möter, men som ändå bor i området. Vi gjorde till exempel en julkrubba i naturlig storlek som var interaktiv, vi har gjort ett påsklandskap med fem stationer, vi bygger en boulebana, utescen, utegym, grillplatser och öppnar upp församlingshemmet.

– Även om man inte går i kyrkan varje söndag, eller kanske inte alls, så ska man ändå kunna finnas med i något sammanhang.

Nu finns fyra ungdomar under 20 år på listan.

Satsningen i Herrestad på ungdomar och konfirmation har burit frukt, 70 procent av ungdomarna konfirmeras. Emanuel Karlsson, som är församlingsassistent gläder sig mycket åt projektet på Torp, bland annat för att så många ungdomar brukar vara där.

– Jag tycker det är så häftigt att se att flera av ungdomarna som varit i konfirmationsgrupperna tidigare, nu står på listor för kyrkovalet, berättar Emanuel.

– Nu finns fyra ungdomar som är under 20 år som står på listan. Och deras kompisar får se att de finns med på listorna. Det tycker jag är stort! Att få se hur de växer!

Mässlokalen kommer att fyllas med aktiviteter, utställningar, film, foto och självklart möten med både ideella och anställda. Det kommer att bli ett antal dialogkvällar där Ingvar Humlén ska samtala med bland annat biskop Susanne Rappmann och andra.

– Vi vill visa att Gud ständigt finns överallt, menar Ingvar. Han finns på boulebanan och på Torp och jag är övertygad om att många människor bär på en tro. En tro som de kanske inte tycker passar ihop med kyrkan.

– Därför är det så roligt med vår gemensamma satsning på Torp! Att kliva in i vår mässmonter ska vara enkelt, där ska inte finnas höga trösklar!

Text Agneta Riddar, bild Torgny Lindén

Artikeln är tidigare publicerad i tidskriften Korsväg (nr 3 2021)