Diskussionen återkommer flera gånger till att det är något större än körsången i sig, det som skapas i mötet mellan körmedlemmarna:
– Att sjunga i kör är speciellt för att vi är så många. När jag kommer till kören är jag en del av något. Det är hoppfullt att ha en plats i en grupp. Att man finns där för varandra, att man är en del av ett sammanhang. Just den här hoppfullheten i att kreera någonting större än jag själv, tillsammans med andra, säger Ingela.
– Det handlar alltid om att se varandra, och lyfta varandra. Att ha den här hållningen att man hjälps åt, säger Niclas.
De lyfter alla tre vikten av körens stora acceptans, att deltagarna kan komma till körövningen oavsett vilket känsloläge de är i och vad de bär med sig från dagen.
– Det finns de som kommer på körövningen när de inte mår bra, kanske bara sitter med och gråter. Men de får stöd av andra då, och det ger hopp. Eller så är det någon som bara vill sitta och vara, inte prata, och då är det okej. Det är så mycket kärlek i detta, och det är så mycket kyrka i den här kärleken, säger Ingela.
– Kören är det största diakonala arbetet vi bedriver i Dalabergs församling. Där möter vi människor som mår bra men också när de inte mår bra, som det är för alla ibland i livet. Där har de en möjlighet att möta en präst, en diakon och en diakonassistent som är med i sångövningarna. Deltagarna kan fånga dem i stunden eller boka en tid med dem vid annat tillfälle för att träffas och prata. Personalen är med och sjunger, men har också den uppgiften att ha lite extra ögon och öron öppna, för att se var de kan göra ännu mer nytta just nu, säger Marianne.
I Dalabergskyrkan jobbar man på många sätt med musik, för att skapa mötesplatser och ingjuta hopp. Kyrkans musikengagemang börjar i låg ålder, de har barn-vuxen-verksamhet med rytmik och samarbete med skola och kulturskola. Sedan sträcker den sig genom alla åldrar i livet fram till begravningar där psalmerna och musiken också spelar en viktig roll.
Under pandemin har en del av verksamheten behövt pausas. Dalabergskören har inte kunnat mötas fysiskt utan har genomfört förra årets vårkonsert helt digitalt och sedan hållit kontakten via sociala medier, men längtar naturligtvis till att mötas fysiskt och sjunga ihop igen. Kyrkan har under pandemin ställt om på många sätt: Dels genom att genomföra en del inspelade gudstjänster och digitala livestreamingar samt att de nu under slutet av våren börjar med kvällsmässor med åtta deltagare på plats. Dels genom att ställa om och hjälpa till vid nya behov, som att de har öppnat upp för vaccinering i kyrkans lokaler i samarbete med vårdcentralen.
När kyrkans café, som de har haft på tisdagar före kören, fick stänga på grund av pandemin så flyttade kyrkan ut verksamheten på torget utanför.
– Där har vi mött många unga killar som bor här i Dalaberg, och det ger mig hopp, för här hittar jag nya musikvänner. Nästan varje gång vi är ute kommer någon och säger att jag har gjort en låt, kan du lyssna på den? Jag blir rörd. Det finns så många sargade ungdomar med så många utmaningar som droger, arbetslöshet eller att de skiter i skolan, men då får vi komma med här – med musiken som redskap – och ingjuta lite hopp, säger Niclas.
Det är en enorm hoppfullhet i det här att få komma till kören och vara en del av en grupp. Jag är alltid jätteglad när jag går därifrån och full av energi. Att vi har avslutat med psalmen Må din väg gå dig till mötes och tittat varann i ögonen, det är en så god känsla och man menar verkligen det man sjunger, säger Ingela.
Text Agnes Hillert, foto Hanna Rytterlund
Texten har tidigare publicerats i tidskriften Korsväg (nr 2 2021).