Foto: Mia Larsson

Frälsarkransens pärlor leder pilgrimerna i Kville

En kilometer lång och lättgången, det är den nyinvigda pilgrimsleden i Kville. Längs leden ligger stenar målade i frälsarkransens färger, som en påminnelse om Guds närvaro.

Det är med glädje och stolthet som medlemmarna i Kville församlingsråd i Tanum berättar om sin nyinvigda pilgrimsled med inspiration av frälsarkransen. Förra sommaren gjordes det mesta av arbetet, och i våras var det dags för den högtidliga invigningen.

Då samlades 35 personer i strålande sol vid den lilla Evenrödsjön och gick den en kilometer långa leden. Leden är lättgången och kan fungera med både rullator och barnvagn. Längs leden finns också soffor för en stilla stund.

– Det började med att en person i vårt församlingsråd upptäckte en fin liten led med frälsarkranspärlor i Nässjö, berättar Anna-Lena Johansson, församlingsrådets ordför­ande. Vi kände att vi ville göra något liknande, men på vårt sätt. Att hjälpa människor att upptäcka Gud i naturen. 
  
Martin Lönnebos radband/armband har 18 pärlor i olika färger och av olika betydelser, med starten i Gudspärlan. En gyllene pärla som påminner om att det finns någon som alltid är med och som vakar över oss. Den är Frälsarkransens början och slut, ursprung och mål. Sen kommer Tystnadspärlorna, den pärlemorskimrande lilla Jagpärlan, den vita Doppärlan, den sandbruna Ökenpärlan, den himmelsblå Bekymmerslöshetspärlan, de röda Kärlekspärlorna, de små Hemlighetspärlorna, den svarta Nattens pärla, och avslutningsvis den vita Uppståndelsepärlan.

Idag finns radbandet Frälsarkransen på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor, men även som små pilgrimsleder – som nu i Tanum. 
  
Stefan Röjelid, medlem i församlingsrådet, är markägaren som upplåtit mark till leden och är i full färd med att också rusta upp den populära badplatsen invid sjön.

Gud är alltid med oss, säger Anna-Lena Johansson och visar upp den tunga Gudspärlestenen. Foto: Agneta Riddar

– Jag har jobbat mycket med att röja sly och göra badsjön allt bättre. Vi har också byggt ett vindskydd och församlingen har ställt ut bänkar. Nu är leden lätt att gå.

– Förra sommaren målade vi stenarna, berättar Mia Larsson-Örnberg. Stora, runda stenar i starka färger.

– Vi har också gjort informationstavlor som berättar lite om stenarna, säger Anna-Lena. Man måste inte gå till kyrkan för att känna Guds närvaro, det kan man verkligen göra här utefter vår led.

Martin Wihlborg, komminister i församlingen, gläds åt engagemanget bland de ideella i Kville.

– Det är så fint med gemenskapen, att alla verkligen ställer upp och hjälper till! 
  
Hur hittar man då den nya leden? Jo, man svänger av E6 och kör mot Fjällbacka på väg 163. 2 km efter Kville kyrka finns en vit skylt, med texten Linmuseum, som pekar åt höger. Det är en liten grusväg. Efter 4 km finns Evenrödsjön och Frälsarkransleden. 
  

Text & foto: Agneta Riddar 
  
  
(Artikeln har tidigare varit publicerad i tidskriften Korsväg nr 2 2022)