Församlingen arbetar med asylsökande och kommunen med etablering och integration. Behovet för församlingens språkcafé minskade när Migrationsverket sa upp alla sina boendeplatser för asylsökande i Lilla Edet och flyttade de asylsökande till andra orter. Samtidigt stängde kommunen sin vuxenskola och flyttade SFI-undervisningen till en grannkommun.
– För ett halvt år sedan startade kommunen Integrationscentrum, berättar Maria. Centret drivs av kommunen med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen. Integrationscentrum är en mötesplats som är öppen alla vardagar. Här samlar vi olika verksamheter som till exempel frågeakuten.
Kommunen har inte första ansvaret för asylsökande, det ligger på Migrationsverket. Men kommunen har ansvar för barnen, deras förskola och skolgång. Eftersom de asylsökande är boende inom kommunen så är det viktigt att arbeta för öka trygghet och dialog mellan alla Lilla Edet-bor. Under åren har kyrkan och kommunen gjort flera gemensamma satsningar som till exempel badutflykter, kulturfester och garderobsrensningsdagar.
I och med att församlingen inte längre har språkcafé har Merja Elina valt att vara med på Integrationscentrum en dag i veckan.
I dagsläget finns 52 registrerade flyktingar från Ukraina som samtliga har kommit genom privata initiativ. Alla har privat boende hos familjer i kommunen.
– Vi vet hur många de är, ålder och kön, berättar Maria. Men vi vet inte var de bor. Det är bara om de besöker oss som vi får kontakt med dem. Här får vi jobba lite hårdare, både kommun och kyrka, på att hitta dem.
Några familjer har dykt upp på Integrationscentrum. Merja Elina berättar att hon har kontakt med sju familjer som har ukrainare boende hos sig. Så det är många som man ännu inte nått.
Utöver de som bor i privata hem planerar kommunen för gemensamma boenden för anvisade flyktingar.
– Kommunen har ett boende färdigt, berättar Maria. I dagsläget finns det plats för ett trettiotal personer i 17 rum.
Man har mött en stor vilja från allmänheten att skänka saker till flyktingarna. Det finns sängar och byråer i varje rum, lakan, handdukar, kuddar och gosedjur.
– Det är bara att öppna dörren och kliva in, säger Maria. De kan komma ikväll och vi är redo. Det finns ytterligare en fastighet, men den är ännu inte iordningställd och inredd.
Det psykosociala stödet är också viktigt, kanske rent av viktigare än boendet.
– Blir man isolerad från sina landsmän, dem man delar traumat med, och blir man isolerad från det övriga samhället och inte får information, fortsätter Merja Elina, då känner man sig otrygg. Men finns dessa bitar på plats, då klarar man av mer.
För detta stöd har församlingen tillsammans med kommunen skapat ett nätverk där Merja Elina är samordnare. I nätverket finns ett trettiotal personer som visat intresse för att stödja i det psykosociala arbetet. Det är personer som Merja Elina enkelt kan nå med frågor om hjälp och stöd. Det kan handla om att skjutsa någon, ta en fika tillsammans, följa med på träning, sortera kläder till klädbytardagen etc.
Merja Elina har samlat nätverket för en utbildning om vad psykosocialt stöd är och berättat hur man till exempel med sin enkla närvaro kan lugna en traumatiserad person. Att det inte är något konstigt som händer, utan att det är normala reaktioner.
– I nätverket finns många olika kompetenser som kommer till användning, förklarar Merja Elina. Här finns människor med olika bakgrund och erfarenheter och vi kan alla göra något!
– Psykosocialt stöd är egentligen ett svårt ord, rent av fel ord, fortsätter Merja Elina. Det låter avancerat och kan avskräcka. Men det är medmänsklighet det handlar om. De flesta klarar sig bra om de har trygga personer omkring sig, inte minst barnen. Att de bli lyssnade på är viktigt.
På Integrationscentrum förbereder man sig nu på olika sätt, och hoppas att både egenboende och anvisade flyktingar, om och när de kommer, ska hitta dit.
På centret finns också Mahmmud Aman och Hawa Abdi som har ”extratjänster” som finansieras av Migrationsverket.
Mahmmud Aman, vars namn betyder tacksam och trygghet, tolkar på arabiska, tigrinja och amhariska. Mahmmud är också kulturtolk och en värdefull resurs på centret.
Ulla Koch är ideell medarbetare och kyrkvärd i Hjärtums kyrka. Hon har förberett väv till vävstolarna som skänkts till Integrationscentrum och nu monteras av Ullas man Krister. Ulla ska lära Hawa Abdi att väva så att hon i sin tur kan lära andra att väva.
Efter pandemin är man nu i startgroparna. Man planerar för matlagning och bakning, och för språkcafé och föräldrakurser mm.
Kommunen och kyrkan ser varandra som kompletterade resurser. Det är en liten kommun med många invandrare och man finns nära varandra, så samarbete är naturligt. Ingen gagnas av att man kör sina egna spår och arbetar var för sig.
– Vi har beredskap att ta emot och har hunnit bygga upp det här tillsammans, säger Merja Elina, och det känns gott. Det finns en mycket större beredskap än hösten 2015.
Text och bild Torgny Lindén
Artikeln har tidigare varit publicerad i Korsväg nr 2 2022