Foto: Agneta Riddar

13 000 vingslag i Tanum 

13 000 pappersfjärilar hänger i Tanums kyrka, lika många som antalet invånare i kommunen. Fjärilarna är vikta av ideella och anställda i Tanums kyrka och varje fjäril symboliserar en unik och värdefull människa. 

Fjärilarna av papper är från återbrukade böcker och orden på fjärilarnas vingar minner om att var och en bär på en berättelse. Fjärilarna har vikts som en hjärtats och händernas bön i tacksamhet och glädje över alla människor. Fjärilarna finns nu samlade i en installation i Tanums kyrka, som en hyllning till allas olikheter, till varje unik människa. Som en påminnelse om att vi tillsammans lyfter varandra. Om vingslaget från en enda fjäril kan göra skillnad, föreställ dig då de gemensamma vingslagen från 13 000 fjärilar. 
 
Eftersom bildläraren Camilla Tistou Eskilsson brukar arbeta med konstnärliga uttrycksmedel fick hon idén om att vika fjärilar, som skulle symbolisera varje enskild människa i Tanum.

– Jag låg sjuk och hade mycket svårt att röra mig, minns Camilla Tistou Eskilsson. Jag kunde bara ligga i sängen och be. Jag bad för mina närmaste, men så började jag också be för allt fler människor i min närhet.

Camilla Tistou Eskilsson och Anna Salén. Foto: Agneta Riddar

– Det var en så tung tid, med pandemin och alla orosmoln och jag kände att vi behövde hopp. Att be för någon annan är ju att visa omsorg och jag tänkte att det skulle vara fint om människor också fick veta detta. 
 
Församlingspedagog Anna Salén har varit praktiskt engagerad i installationen.

– Förra våren klippte vi ut fyrkanter ur gamla böcker för att göra ”kit” med info om hur och varför vi ville vika fjärilar. Vi delade ut materialet till de som ville vara med. Det var barngrupper i kyrkan, äldregrupper, språkcaféer, förskolor, kulturskolan och privatpersoner, berättar hon.  

– När jag hade vikt mina första 82 fjärilar slog det mig att det är ju lika många som eleverna på Backa skola. Så det blev så tydligt att varje fjäril verkligen symboliserade en människa. 
 
Fjärilsinstallationen har berört, både vid vikandet och nu när installationen finns på plats. Många människor har uttryckt tacksamhet och känt sig berörda. Vid begravningar har tanken på att alla är ihågkomna blivit extra stark. Fjärilarna får finnas kvar längre än vad som var tänkt. Åtminstone till i höst! 
 
Text och foto: Agneta Riddar 
 

Läs vidare

Reportage

Skildringar från olika delar av stiftsorganisationens liv och verksamhet.

Korsvägsartiklar

Ett urval av artiklar och krönikor från tidskriften Korsväg.