Till S:t Johanneskyrkan kommer många av Göteborgs hemlösa. I vanliga fall är kyrkan stängd på natten, men denna vinter har Stadsmissionen sett att det finns ett behov av sovplatser.
- Vi mötte personer dagtid som vi visste inte hade någonstans att ta vägen på nätterna och som bokstavligen riskerade att frysa ihjäl. Vi var tvungna att agera då situationen var akut, säger Åsa Vilu, områdeschef på Göteborgs kyrkliga stadsmission.
Men det har saknats personal för att kunna ha öppet på natten. Nu ställer Domkyrkopastoratet upp och låter anställda arbeta vissa nätter i Johanneskyrkan.
- När det blir kallt så drabbas de som är hemlösa väldigt hårt. Då behöver vi som kyrka gå in, säger församlingsherde Susanne Olbing.
Stadsmissionen är tacksam för den insatsen.
- Eftersom vi vanligtvis bara har öppen verksamhet dagtid var det ett viktigt stöd att personal från bland annat Domkyrkopastoratet kunde hjälpa till nattetid med kort varsel, säger Åsa Vilu.
Domkyrkopastoratet har också erbjudit sig att öppna sina kyrkor för hemlösa på natten, men det har än så länge inte behövts. På dagtid är det dock tydligt att fler söker sig till kyrkorna.
- Om du tidigare suttit ute så är det för kallt för att göra det nu. Våra kyrkor är varma och trygga, säger Susanne Olbing.
Hon tycker det är självklart att Svenska kyrkan hjälper till i ett krisläge, men är samtidigt kritisk till att samhället låter människor frysa och lida på detta sätt.
- Det är en skam för ett rikt land som Sverige. Vi har inte en psykiatrisk vård, en missbruksvård och en bostadspolitik som fungerar tillräckligt bra. Därför hamnar människor utanför systemet, säger hon.
Det är tack vare Svenska kyrkans alla medlemmar som Domkyrkopastoratet kan göra denna insats.
- Vi är ofantligt tacksamma för det stödet, säger Susanne Olbing.