Foto: John Eliasson/Kyrkbyrån

Ett lyssnande öra för studenter och personal

Mycket kan hända under åren som student. Frihet och nya vänner, men även oro för studierna, framtiden eller familjen där hemma. Ett samtal med Maike, Lars eller Henrik på Universitetskyrkan kan göra skillnad.

I Göteborg finns cirka 65 000 studenter som tillbringar tre, fyra, fem år i stan. Under den tiden hinner mycket hända. De går från nykläckta 19-åringar som flyttar hemifrån för första gången till yrkesverksamma ingenjörer, läkare, socionomer... Dit är vägen inte alltid spikrak.

I det läget kan några samtal med Maike Gamer och hennes kollegor inom Universitetskyrkan göra skillnad. 

– Många studenter har det tufft. De söker upp oss för att ha någon att prata med, berättar Maike, som liksom Lars van der Heeg är präst, medan Henrik Wernvik är pastor. 

Vi pratar om allt! Konflikter, beroende, relationer, längtan.

– Vår uppgift är att möta studenter, vara en vuxen som kan lyssna. Ibland kan vi hjälpa dem att hantera en livskris av något slag. Vi träffas kanske fyra-fem gånger, vi för inga journaler och det kostar inget. Dessutom har vi tystnadsplikt. 

Att bli högskolestudent kan vara kul, men också innebära en krock. 

– Man har roliga förväntningar på att flytta och börja plugga, så blir det svårare än väntat att flytta hemifrån, hitta vänner och sammanhang. Det ska vara livets bästa tid, men blir inte riktigt så. Man kommer in på Handels och får leva med att inte längre vara bäst i klassen, att det är tuffare än förväntat att uppfylla kraven. Det kan bli en enorm stress och en identitetskris, förklarar Maike. 

Under våren hade hon, Lars och Henrik tillsammans ungefär 120 samtal med studenter, men även med anställda inom Göteborgs universitet (GU) och Chalmers. 

– Vi hjälper någon att sortera problemen och varva ned, ibland är det alldeles tillräckligt. Under samtalet kommer personen själv på vad den ska ändra eller fokusera på. Vi pratar om allt! Beroende, konflikter i familjen, relationer, längtan. Ganska få vill prata tro och livsåskådning, men de vet var vi står. Man behöver varken vara troende eller medlem i någon kyrka för att samtala med oss.

MINNESSTUNDER

En viktig uppgift för Universitets­kyrkan är minnesstunder, dels för personal, dels för studenter som avlidit. 
– Oavsett om det beror på sjukdom, olycka eller suicid är det ofta oerhört tungt för studiekamraterna. Under våren hanterade vi totalt sju dödsfall, berättar Henrik.

Mitt i det svåra upplevs minnesstunder oftast viktiga och meningsfulla, att få ge uttryck för sin sorg tillsammans. 

– Det uppstår ett andligt hål när någon man står nära dör, säger Lars. Det finns en väl upparbetad form och struktur för hur vi går vi tillväga när någon mister livet. 

För Maike, Lars och Henrik handlar arbetet om relationsbygge. Att gå runt och ”drälla bland studenterna”, som Maike uttrycker det. Att synas på institutioner, ihop med kåren och välkomna nya studenter. Och det är inte bara allvar.

– I advent dök vi oväntat upp några morgnar och bjöd studenterna på glögg och pepparkakor, det blev succé! Så pass att vi följde upp med minisemlor i februari.

Foto: John Eliasson Kyrkbyrån

– Det behöver inte vara katastrof för att ta kontakt med oss. Har man sagt hej och pratat med prästen eller pastorn förr, kan man höra av sig och snacka när det kör ihop sig.

Nätverkandet gäller även kårstyrelsen, studievägledare och andra som möter studenter; programansvariga, kuratorer och lärare. 

– Lär de känna oss, kan de sedan hänvisa till oss. Vi bjuder också in till frukost och föreläsningar om aktuella ämnen som suicid och existentiell hälsa.  

VAD VILL STUDENTERNA PRATA OM?

– Vanliga frågor som kommer upp är: Är jag på rätt utbildning? Tänker jag rätt kring det här? säger Lars. Vi erbjuder inte terapi och ibland räcker det att få prata några gånger. Om det behövs, kan vi hänvisa vidare till Studenthälsan, psykolog eller terapeut. Vissa saker löser de själva tillsammans med kamrater.  

Även världsläget, krig och klimatfrågor påverkar framtidsplaner och drömmar. Maike, Lars och Henrik återkommer till coronapandemin som en väldigt speciell tid.  

– Den var onekligen tuff och innebar mycket oro och isolering. Pandemin var en massiv händelse som påverkade de här åldrarna mycket.

Studievägledaren är ofta den som först får höra att en student har bekymmer.

– Ibland är det knöligt med studierna, man ligger efter, missade en tenta, berättar Ingegerd Nilsson, studievägledare och kurator på Chalmers. 

– Ibland är det annat. Att sluta gymnasiet är att sätta punkt för sin barndom, det innebär förväntan, men också en sorg. Då kan jag bland annat hänvisa till Universitetskyrkan, de är vana att möta sorg och prata om den. Det är väldigt enkelt att få kontakt, de svarar på fem minuter.  

– Det finns ett ganska nytt nätverk för att fånga upp studenters mående, där Göteborgs stad, VGR, Chalmers och GU ingår. I höst ska vi i nätverket samarbeta med Universitetskyrkan kring existentiell hälsa, ett område där studenterna själva efterfrågat mer kunskap.  

”Jag vet inte om jag pallat utan de där samtalen”

Henrike Vogt, 26, flyttade till Sverige och blev student i Göteborg. Träffarna på Universitetskyrkans Couch Café blev viktiga, men även samtal med Maike Gamer, präst.

OAVSETT TRO
Sedan 2022 finns ett samverkansavtal mellan Universitetskyrkan och Chalmers respektive GU. Då inrättade högskolorna var sitt så kallat Chaplaincy, kaplanskap, som ska bidra till existentiell hälsa för alla, oavsett tro. Där verkar nu Universitetskyrkan. Chaplaincy ingår i det samtalsstöd som studenter och personal har tillgång till. Övriga är studievägledare, kurator och Studenthälsan. 

– I Universitetskyrkan har vi en erfarenhet och kompetens som högskolorna vill ska finnas innanför väggarna, säger Henrik. De vill ha vår närvaro där. 

– Vår erfarenhet av det existentiella, av liv som bottnar i mer än det jag presterar, är ett viktigt bidrag i skolorna. Bra betyg är bra, så länge man inte tappar bort sig själv. Studenterna är vana att mäta och värdera, men livet är inte mätbart på det sättet.

– Universitetet är oreligiöst, men vi kan företräda hopp och tilltro, något som vi gärna bjuder på. Lärjungarna gick ut två och två för att hjälpa, bota, lindra och samtala. Vi vill precis det: lyssna och hjälpa. 
Text: Cecilia Sundström

Kontakta oss

Vi är ett ekumeniskt arbetslag från Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan. Ta gärna kontakt med oss.