Lyssna

Information, frågor och svar

Här samlar vi information, frågor och svar om allt sådant som rör dig som är konfirmand och sådant som du som är konfirmandförälder kan behöva känna till.

Avtal

För att kunna ingå i någon av våra konfirmandgrupper och följa med på läger behöver du som är konfirmand och din vårdnadshavare fylla i ett avtal. Detta avtal lämnas in i samband med Uppstartsträffen, skickas med post till Andreas Rångeby, Guldhedens Kyrkbacke 413 21 Göteborg eller skickas som .pdf-fil till andreas.rangeby@svenskakyrkan.se.

Du kan ladda ned avtalet som .pdf-fil genom att klicka på den här länken.

Frågor och svar

När anmäler man sig till konfirmation?

Vårt anmälningsformulär är alltid öppet så att du kan anmälda sig precis när du vill och till vilket år du vill. 

Ungdomar som bor i Annedal, Haga, Vasa, Johanneberg och Domkyrkoförsamlingen har förtur till våra konfirmationsläger fram till den 31 augusti det aktuella året. Alla som anmält sig får besked om plats den 1 september, oavsett församlingstillhörighet. Efter 1 september fortsätter vi att ge förtur i kön till ungdomar från vårt pastorat. 

Vid frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta oss direkt.

Här hittar du vårt anmälningsformulär. 

När träffas konfirmanderna?

Du hittar alla datum och tider under respektive grupps sida. Du kan även prenumerera på årets alla träffar i din kalender i telefonen.

Vårgruppens träffar 2024/25

Sommargruppens träffar 2024/25

Måste man vara döpt för att få konfirmeras?

Nej, man måste inte vara döpt när man påbörjar sin konfirmationstid. Konfirmationen handlar trots allt om att utforska och bekräfta sin tro. Om ditt barn inte är döpt ordnas dopet som en del av konfirmandtiden. Ofta är det flera konfirmander i varje grupp som inte är döpta och då erbjuder vi möjlighet till ett gemensamt dop i anslutning till något av våra läger. Kanske på stranden ute på Lyckebo?

Önskar man ordna med sitt eget dop kan man läsa mer om Dop i Göteborgs domkyrkopastorat.

Mitt barn har en diagnos/funktionsvariation. Kan hen ändå konfirmeras?

Absolut! Vi har grupper där vi arbetar särskilt med anpassningar, som Konfirmation Stella, och i alla våra grupper är vi måna om att möta varje individ där hen är. Hör gärna av dig till oss inför anmälan så pratar vi om vilken grupp och vilket stöd som passar bäst.

Behöver vi gå i kyrkan varje söndag?

Vi önskar att konfirmanderna deltar i ett antal gudstjänster under året för att få en känsla för kyrkans liv. Att gå tillsammans som familj kan vara ett fint sätt att stötta konfirmanden.

Läs mer om att Gå på gudstjänst.

Frågor om läger

Måste man åka på läger?

Nej, man måste inte åka på läger för att kunna konfirmeras. Konfirmationen handlar om undervisning och reflektion kring kristen tro, och det kan ske både på läger och i andra former som vanliga träffar i församlingen. Lägret är en möjlighet, inte ett krav​.

Men! Om man anmält sig till en grupp som har ett läger så räknar vi med att man följer med på detta läger.

Får man komma på besök på Lyckebo under sommaren?

Vi har valt att inte ha någon gemensam besöksdag under lägret eftersom erfarenheten visar att det kan väcka hemlängtan och bryta ner den trygghet och gemenskap som byggts upp. För konfirmandernas skull vill vi skapa en lugn, sammanhållen lägervistelse utan avbrott.

Självklart är familjen välkommen om er konfirmand ska döpas under lägervistelsen.

Får man ha sin telefon med sig till Lyckebo?

För att lägret ska bli så roligt, tryggt och meningsfullt som möjligt kommer vi att begränsa konfirmandernas mobilanvändning under lägret. Vi har sett att telefoner sent på kvällen leder till dålig sömn och trötthet, vilket gör det svårare att orka med undervisning, aktiviteter och gemenskap. Mobilen stör också koncentrationen under passen och kan göra det svårt att vara helt närvarande i samtal och aktiviteter. Dessutom skapar sociala medier ofta utanförskap och privata grupper som förstör sammanhållningen, och vi vill istället att alla ska känna sig inkluderade och sedda.

Under lägret kommer det finnas schemalagda telefonstunder då konfirmanderna kan ringa hem eller kolla viktiga meddelanden, och vid akuta behov kan föräldrar alltid nå ledarna direkt. Om en konfirmand behöver särskild tillgång till mobilen av medicinska eller andra skäl löser vi det i samråd före lägret.

Vi vet att mobilen är en viktig del av vardagen, men vi vet också att riktiga vänskaper och äkta gemenskap växer fram när skärmarna får vila en stund.

Frågor om kostnad och betalning

Hur betalar jag avgiften?

Betalning av anmälnings- och lägeravgift sker via faktura. Fakturan skickas hem till den adress som angetts i samband med att ni gjort anmälan av er konfirmand. Mer information om fakturering kommer i samband med Uppstartsträffen i september och därefter kommer fakturan.

Jag minns inte om jag har betalat. Hur kan jag se det?

Det är vår ekonomiavdelning som tar emot samtliga betalningar och det finns ingen möjlighet för oss som arbetar med konfirmanderna att snabbt administrera eller kontrollera era inbetalningar.

Skicka ett mail till goteborgsdomkyrkopastorat@svenskakyrkan.se och beskriv ditt ärendet.

Vad händer om jag missat att betala?

Om en betalning uteblir nära inpå ett stundande läger kommer vårdnadshavare att först upplysas om den saknade inbetalningen och sedan kommer en ny faktura att skickas till vårdnadshavaren på den adress där konfirmanden är skriven. Konfirmanden har dessvärre inte möjlighet att delta under lägret om fakturan förblir obetalad.

Varför ska jag betala två fakturor?

Sommargruppen på Lyckebo kommer att få sin avgift uppdelad på två betalningar. Den första avgiften är en anmälningsavgift om 2500 SEK som betalas under oktober månad (efter första träffen). Detta beloppet återbetalas inte vid händelse av att ni väljer att avsluta läsningen. 

Den andra avgiften är en lägeravgift om 7000 SEK för boende i pastoratet och 8000 SEK för boende utanför pastoratet. Denna avgift ska betalas under vårterminen. Denna summa kan återbetalas vid händelse av att er konfirmand väljer att avsluta sin läsning hos oss.

Min konfirmand vill hoppa av. Får vi pengarna tillbaka?

Anmälningsavgiften återbetalas inte men för Sommargruppen kan lägeravgiften återbetalas i förhållande till när ni väljer att hoppa av. Om avhoppet sker i nära anslutning till våra läger så finns det omkostnader för mat och material som vi behöver ta hänsyn till. 

Ta kontakt med verksamhetsansvarige för att få ytterligare upplysningar om er återbetalning.

Frågor om konfirmationsgudstjänsten

Hur många besökare får vi ta med till kyrkan?

Antalet besökare beror på vilken kyrka som konfirmationsgudstjänsten genomförs i. Vi brukar i regel lotta ut de främre bänkrader mellan konfirmanderna så att familjerna får fylla på sin egen bänkrad med så många besökare som det bara går. Därefter fyller vi på bakomvarande bänkar med övriga besökare.

För Sommargrupperna som har sin konfirmationsgudstjänst i Annedalskyrkan brukar vi säga att samtliga konfirmaner kan ta med sig upp emot 20 besökare. Vi ni med er att ni blir betydligt fler ber vi er att höra av er till verksamhetsansvarige.

Hur lång är gudstjänsten?

En konfirmationsgudstjänst varierar något i länge beroende på hur stor gruppen med konfirmander är och hur konfirmanderna själva vill utforma sin predikan i gudstjänten. För i tiden hade man ett förhör av konfirmanderna vilket nu har ersatts av ett redovisningsmoment. Vi har placerat detta moment i gudstjänstens prediken och här väljer konfirmanderna själva hur de önskar redovisa det dom lärt sig och varit med om.

Vi räknar med att gudstjänsten pågår i ungefär 1,5h.

Var köper man en konfirmandkåpa?

Ni behöver inte köpa någon kåpa inför konfirmationen. Dessa lånar vi ut i samband med konfirmationsgudstjänsten.

Får man låna hem konfirmandkåpan?

Men får gärna låna hem sin konfirmandkåpa om man önskar ha den på sig i samband med sin mottagning efteråt. Kåpan ska sedan tvättas och lämnas in i Guldhedskyrkan (ej Annedalskyrkan).

Lägerinformation

Här samlar vi all information inför våra Helg- och Huvudläger.

Information och FAQ

Här hittar du blanketter och information för konfirmander och förälder.

Gå på gudstjänst

Registrera ditt gudstjänstbesök och läs mer om alla våra gudstjänster.

Frånvaroanmälan

Om du behöver stå över en träff eller om du blir sjuk använder du detta formulär för att meddela oss din frånvaro.

För dig som är förälder

Information till dig som är förälder till en konfirmand.

Konfirmation i Göteborgs domkyrkopastorat

Konfirmation är en unik och viktig upplevelse, där ditt liv står i centrum. Men konfirmation handlar också om mötet med något som är större; det är en upplevelse av gemenskap, tro, ansvar, glädje och ny vänskap.

Frågor eller funderingar?

Andreas Rångeby

Andreas Rångeby

Församlingspedagog, Göteborgs domkyrkopastorat